Sağır ve dilsiz bir esirin Rakka’dan kurtuluş hikayesi

17-07-2017
Rûdaw
Etiketler Ezidi Kürt Rakka IŞİD Esir
A+ A-

Duhok (Rûdaw) – IŞİD tarafından kaçırılan sağır ve dilsiz Ezidi Kürt kadının, Suriye’nin Rakka kentinden ilginç bir kurtuluş hikayesi ortaya çıktı.

 

Şengal’e saldıran IŞİD’liler, Sara (26) isimli genç kadın gibi çok sayıda engelli insanı da kaçırdı. Kaçırıldıktan sonra Musul’un Telafer ilçesinde bir IŞİD’li tarafından satın alınan Sara, daha sonra Rakka’ya götürülmüş. O sıradışı kurtuluşu da burada gerçekleşti.

 

Rûdaw’a konuşan Ezidi Kürtlerin kurtarılmasında epey etkili olan Abdullah Şerim isimli kaçakçı, şimdiye kadar Irak ve Suriye’den 329 kadını IŞİD’in elinden kurtardığını söylüyor.

 

Sara hakkında ise Şerim şunları anlattı:

 

“Bir ayın sonunda IŞİD Sara’yı köle pazarına götürmüş. Orada bir IŞİD’li tarafından satın alınıp Rakka’ya götürülmüş. Orada bir kez daha köle pazarına çıkarılmış. IŞİD onu ganimet olarak görmüş. Konuşup işitemediği için de pek iletişim kuramamışlar. Sadece yaptırmak istediklerini anlatacak şekilde davranmışlar. Örneğin, her tecavüz etmek istediklerinde ona yatak serip göstermişler.”

 

Yengesi vidoe gönderdi

 

Abdullah Şerim, Sara’nın ilginç kurtuluş hikayesini şöyle anlattı:

 

“IŞİD’in elindeki kadınların kurtarılması için her yolu denedim. Rakkalı bir kadını tanıyordum, kaçırılan kadınlarla ilgileniyordu. Nerede bu kadınlardan birini görse, hemen bana haber veriyordu.

 

Kadın bir gün beni aradı ve IŞİD’lilerin yanında bir genç bir kadın gördüğünü söyledi. Ama bir sorun olduğunu, bu kadının sağır ve dilsiz olduğunu anlattı. Ondan, bu kadının fotoğrafını istedim, o da yolladı.”

 

Fotoğraf eline ulaştıktan sonra Şerim, genç kadının yakınlarını aramaya koyulmuş. Sadece genç kadının bir ağabeyinin karısını bulabilmiş:

 

“Sara, yengesiyle çok iyi anlaşabiliyormuş. Ben de yengesinin kısa bir videosunu çektim ve ona bir kadının gelip kendisini kurtaracağı mesajını gönderdim. Bu şekilde birkaç video gönderince, genç kadını kurtarabildik.”

 

Sara kurtarıldıktan sonra başından geçenleri yengesine anlatmış.

 

Şerim, “Yengesi, Sara’nın sağır ve dilsiz olması nedeniyle IŞİD’lilerden birçok kez dayak yediğini anlattı. bir buçuk yıl örgütün elinde kalmıştı” diyor.

 

Şerim, Sara’nın başından geçen çok kötü bir günü de şöyle anlattı:

 

“Sara bir akşam odaya girdiğinde yatak serili olduğunu görünce mecbur kalıp kıyafetlerini çıkarmış. O sırada içeriye 2 IŞİD’li birden girince genç kadın korkudan o halde dışarı kaçmış. Evinde kaldığı IŞİD’li ona sinirlenip, ‘Sen namusuma leke sürdün’ deyip onu dövmeye başlamış. O dayaktan beri sırtında ağrı var.”

 

Sara dışında 3 sağır ve dilsiz kadını daha kurtardığını söyleyen Abdullah Şerim, üçünün de şimdi ailesiyle birlikte olduğunu anlattı.

 

Kurtarılmasını sağladığı kadınlar için harcanan parayı açıklamayan Şerim, hepsinin, Başbakan Neçirvan Barzani’nin ofisi tarafından ödendiğini söyledi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli