Kürdistan siyasetinde bir Türkmen liderin yükselişi

06-03-2019
Rûdaw
Etiketler Muna Kahveci Türkmen Parlamento Kürdistan
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Parlamentosu Başkanı İkinci Yardımcısı Muna Kahveci, 15 yaşından beri siyasette aktif olarak yer alıyor. Türkmen asıllı Muna Kahveci başarısını, ayırım yapmaksızın Kürdistan Bölgesi’ndeki tüm halklara hizmet etmekten kaynakladığını söyledi.

 

Kürdistan Parlamentosu’nda 18 Şubat’ta gerçekleşen oylama sonucunda Kürdistan Demokrat Partisi’nden (KDP) Vala Ferit Parlamento Başkanlığı’na, aynı partiden Hemin Hewrami Parlamento Başkanı Birinci Yardımcılığına, Türkmen Reform Partisi Liste Başkanı Muna Kahveci ise İkinci Başkan Yardımcısı oldu.

 

3 çocuk annesi 41 yaşındaki Muna Kahveci’nin eşi Abdulkadir Bazirgan, Türkmen Reform Partisi Genel Başkanı. Kahveci de bu partinin Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyor.

 

19 Şubat’tan itibaren Kürdistan Partlamentosu Türkmen kotasından Parlamento İkinci Başkan Yardımcısı olarak görevi devralan Kahveci’nin Parlamento’daki diğer 4 Türkmen vekilden farkı Erbil’in birçok ilçesinde en fazla oy alan vekil olmasıdır.  Kulislerde, KDP’ye yakın olmasından dolayı bu partinin tabanından kendisine oy verildiğine dair iddialar var.

 

“Kuma evliliği yaptı”

 

Hukuk Fakültesi mezunu Muna Kahveci, 2010 yılından beri Abdulkadir Bazirgan ile evlendi. Eşinden 21 yaş küçük olan Muna Kahveci, Mahmut (9), Muhammed (4) Mina (3) adında 3 çocuk annesi.

 

Rûdaw’a konuşan Muna Kahveci’nin eşi Abdulkadir Bazirgan, “Muna’yı 2005 yılında tanıdım. Çok aktif ve çalışkan bir kızdı. 2013 yılında resmi olarak Kürdistan Parlamentosu seçimlerinde aday gösterildi. Eşlerimle çok normal bir ilişkim var ve ikisiyle de görüşüyorum. İlk eşim siyasetle uğraşmıyor. Muna sorumluluk sahibi bir anne ve eş” dedi.

 

Siyasetçi olmasının yanı sıra bir anne olarakta sorumluluk sahibi olduğunu belirten Muna Kahveci ise, “Sorumluğum oldukça fazla. Meclis Başkan Yardımcısı seçildikten sonra sorumluluğum daha çok arttı. Evde bir dadı yardımcım var. Özellikle ev ve küçük kızımın sorumluluğunu üstlenmiş durumda. Ancak yine çocuklarımla daha çok ilgileniyorum. Yemekleriyle ben ilgileniyorum. Çocuklarımla ilgilenmediğimde rahatsız oluyorum” diye konuştu.



 

“Parti başkanlığından, başkan yardımcılığı”

 

Siyasetle 15 yaşından tanışan Muna Kahveci, ilk önce Tarafsız Türkmen Partisi ardından, Türkmen Topluluk Partisi’nde başkanlık, başkan yardımcılığı ve politbüro üyeliği görevlerini yürüttü. Türkmen Topluluk Partisi’nin genel başkanı hayatını kaybedince parti başkanı olarak görev yaptı.

 

2014 yılında Türkmen Reform Partisi ile birleşmesinin ardından gerçekleşen ilk kongrede, eşi Abdulkadir Bezirgan partinin başkanı, kendisi de başkan yardımcısı oldu.

 

Partinin birleşmesine dair Muna Kahveci, “Aynı evde iki farklı partinin olması uygun değildi. Bu nedenle partilerimizi birleşme kararı aldık. Partimin başkanlık üyeleri de benimle birlikte birleşme kararı aldı mevcut durumda Reform Partisi’nin Başkanlık Konseyi’nde yer aldılar” ifadelerini kullandı.

 

KDP, Muna Kahveci’yi destekliyor mu?

 

2013 ile 2018 yıllarında yapılan Kürdistan Parlamentosu seçimlerinde Muna Kahveci’nin lisetesi 5 binden fazla oy aldı. Sadece Kahveci 2 binden fazla oy almayı başardı. Bazı siyasi çevreler ise KDP’nin Muna Kahveci ve eşini desteklediğini iddia ediyor.

 

İddialara ilişkin Muna Kahveci, şunları söyledi:

 

“Bu iddialar bana ve aileme yönelik yapılan asılsız söylemlerdir. Amaç adımızı kirletmektir. Diğer Türkmen partilere saygım sonsuzdur. Ancak şu ana kadar da ortada olan adaylar da malum. Şahsen tüm ulusal sorunlarda, Kürdistan halkının yaşam koşullarının iyileştirilmesine dair duruşum ve söylemlerim ortada. Her daim halkın haklarını savundum ve savunuyorum. Şimdiye kadar da Türkmen listelerindeki hiçbir aday benim gibi hizmet etmedi. Çalışmalarım sonucunda Kürdistan halkı beni destekledi.”   

 

Peşmergelerin kendisine oy verdiğine dair iddialara ilişkin ise Kahveci, “Türkmen ile birlikte peşmergelerin, asayiş ve iç güvenlik personellerinin haklarını her zaman savunmuş ve korumuşumdur. Bu nedenle de Kürdistan’ın 4 kentinde de bana oy verdiler” dedi.

 

Kahveci, Parlamento İkinci Başkan Yardımcılığına tüm Türkmenler’in kendisini desteklediğini belirtti.

 

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Kürdistan Parlamentosu Üyesi Aydın Maruf ise Muna Kahveci’nin Parlamento Başkan Yardımcılığına seçilmesine ilişkin şunları söyledi:

 

“Kürdistan Parlamentosu Başkanlık Divanı’nda Türkmenler’e de yer verildi. Kararı mennuniyetle karşıladık. Muna hanım Türkmenlerin ortak kararı olmadan kendisini Parlamento İkinci Başkan Yardımıcısı olarak aday gösterildi. Yapılan oylamada da en çok oy aldı. Bu nedenle de Kürdistan’ın adayıdır.”

 

Aydın Maruf ayrıca, “Muna hanım birçok kez bizi ziyaret ederek, Başkanlık Divanı için aday olacağını belirtti. Biz ise ortak bir karar alarak bir adayın belirlemesini savunduk. Muna hanım ise bize, ‘Sizde aday gösterebilirsiniz. Sonuçta en çok oy alan seçilecektir. Benim açımdan sorun yok’ dedi. Ancak Muna hanım, KDP’li parlamenterler tarafından desteklendi” dedi.

 

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli