HDP’li Bilgen’den saldırı açıklaması: Afrin tahammülsüzlüğüdür

08-03-2018
RÛDAW
Etiketler HDP Ayhan Bilgen TBMM
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - HDP Milletvekili Ayhan Bilgen, TBMM’de HDP’li vekillere yönelik saldırıyı “bitmişliğin göstergesi” olarak değerlendirerek, “Tıpkı Kobani döneminde olduğu gibi şimdi Afrin’de benzer bir yaklaşımla karşı karşıyayız. saldırı Afrin tahammülsüzlüğüdür ” dedi.

 

HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul’un Efrin yorumu  üzerine, AK Parti Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta Toğrul’a tepki gösterdi.

 

Sözlü tartışmanın  ardından HDP ile AK Parti grubu arasında çıkan kavgada HDP’li Müslim Doğan ve Mahmut Toğrul aldığı darbelerle yaralandı.

 

Rûdaw’a konuşan HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, “Milletvekilimiz Afrin’de yaşanan olaylar ve operasyonun orada bir biçimde demografiyi değiştirmeye yönelik olduğunu, kimliğe yönelik saldırı olduğunu, bir asimilasyon girişimi olduğunu ifade eden değerlendirmeler yaptı.  Yani bunlar tümüyle ifade özgürlüğü kapsamında olan sözlerdir” dedi.

 

Bilgen: Demokrasiyle izah edilemez

 

Fiziki darp girişiminde bulunmanın demokrasiyle hiçbir şekilde izah edilemeyeceğinin altını çizen Bilgen, “Yani bunun doğruluğunu, haklılığını bir tarafa bırakarak, her milletvekilinin bunu söyleme hakkı vardır. Bunu yanlış bulabilirsiniz, çıkar eleştirirsiniz. Bunun yüzünden sayısal kalabalığa güvenerek, fiziki darp girişiminde bulunmak, ne demokrasiyle izahı edilebilecek  ne de parlamentonun kabul edebileceği bir şeydir. Bu tahamülsüzlük tümüyle Afrin politikasıyla ilgili eleştrilere karşı bir tahamülsüzlüktür” ifadelerinde bulundu.

 

Bu durumu ‘bitmişliğin göstergesi’ olarak değerlendiren HDP Sözcüsü Ayhan Bigen, sözlerine şu şekilde devam etti:

 

“Türkiye, bir süredir ne yazık ki özellikle Kürt sorunuyla ilgili tartışmalarda, tam bir korku imparatorluğuyla yönetiliyor.  Irak Kürdistanı’ndaki referandum  sırasında da farklı bir görüş belirtmek adeta Türkiye’ye ihanet gibi tarif ediliyordu. Ortak bir konsept kuruldu, bunu tartışamazsınız, sorgulayamazsınız diyorlardı. Cizre ve Sur’da aynı sorunları yaşadık. Tıpkı Kobani döneminde olduğu gibi şimdi Afrin’de benzer bir yaklaşımla karşı karşıyayız.  Bu demokrasinin son derece kalitesiz, son derece çoğulculuktan yoksunluk içeren ilkel, kaba, temsilli demokrasinin olmadığını ve buna bile tahamülün olmadığını gösteriyor. Dünyada artık şekli-temsili demokrasiden gerçekten katılımcı demokrasiye, özellikle farklılıkların poziitf ayrımcılıkla korunma eksenli demokrasiye geçiş tartışılıyorken, bizim Magna Carta alışkanlıklarına bile tahamül edemeyişimiz, 600 yıllık insanlık deneyimini yok saymaktır.”

 

Toğrul:  “Türk askeri etnik temizlik yapıyor” demedim

 

HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul ise yaptığı açıklamada, "Ben madde üzerine söz aldığımda, Uluslararası Af Örgütü’nün Afrin’le ilgili sivillerin yaşamının tehlike altında olduğu, her iki tarafın da hem yoksul askerlerin hem de sivillerin yaşamının tehlike altında olduğunu ifade ettim. Ama AKP Grup Başkanvekili, TSK’nın Afrin’de etnik temizlik yaptığını söylediğim iddiasında bulundu. Ben dedim ki “Kürtler 1000 yıldır Afrin’de var, diğer halklar da Afrin’de yaşıyor. Hükümetin iddiası Türkiye’deki mültecileri oraya göndereceği yönünde. Ben bunun oranın demografik yapısının bozulması anlamına geleceğini, bunun da etnik temizlik anlamına gelebileceğini ifade etim. “Türk askeri etnik temizlik yapıyor” demedim" ifadelerine yer verdi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli