TÜRKİYE BASIN ÖZETİ – 25 Kasım Cumartesi

25-11-2017
RÛDAW
Etiketler TÜRKİYE BASIN ÖZETİ – 25 Kasım Cumartesi
A+ A-
Yeni Şafak: Hata yaptık deyip aradı

Trump, ABD’nin PYD/PKK endeksli Suriye politikasının değişeceğine ilişkin kritik mesaj verdi. Twitter’da “6 trilyon dolara ve hayatlara mal olan bir hata. Oraya girmemeliydik” diye yazan Trump, Ortadoğu barışı için Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşeceğini yazdı. Trump kısa süre sonra Erdoğan’ı arayıp artık PYD/PKK'ya silah vermeyeceklerini söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Suriye, Soçi zirvesi ve ikili ilişkilerin ele alındığı bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Trump, kişisel Twitter hesabından görüşme öncesi tarihi bir itirafta bulundu.

Sosyal medya hesabı Twitter’dan açıklama yapan Trump, Erdoğan ile telefon görüşmesi yapacağını açıkladı. Trump, “Bu sabah, Ortadoğu’da bana miras bırakılan karmaşık duruma barış getirmeye ilişkin Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile konuşacağım. Ortadoğu’ya girmemiz başından hataydı. Birçok cana ve 6 trilyon dolara mal oldu. Hepsini halledeceğim ancak en başından beri oraya girmemeliydik” ifadesini kullandı.

Star: Neoconlar sahnede

ABD’nin Türkiye’yi hedef alan Sarraf Davası’nın FETÖ himmetleri ile beslenen hakim ve savcılarının ardından davanın bilirkişiliğine de tescilli Türkiye düşmanı Neoconlar seçildi.

ABD’deki Türkiye’yi hedef alan ‘Sarraf Kumpas’ dosyasındaki savcı Bharara’nın ‘FETÖ himmetçi şerifi’,  davaya bakan hakim Richard Berman’ın ‘FETÖ moderatörü’ çıkmasının ardından, bu defa davanın bilirkişiliği adayı olarak tescilli Türkiye düşmanı Neoconlar seçildi. Demokrasiyi Savunma Vakfı’ndan (FDD) Başkan Yardımcısı Jonathan Schanzer, “Türkiye’nin Nato’dan atılma zamanı geldi mi” başlıklı yazılar yazan Türkiye karşıtı bir raportör. Mark Dubowitz ise ABD hükümetine ‘İran’da bir rejim değişimini tetiklemek için tıpkı Soğuk Savaş yıllarında Polonya’da yaptığı gibi Solidarnosc gibi birleşik bir muhalefet hareketi yaratılması’ raporu sunan bir isim. FDD’nin üyeleri arasında, CHP-FETÖ bağlantısını sağladığı iddia edilen eski CHP vekili Aykan Erdemir’de yer alması dikkat çekti. Bilirkişi, savcı, hakimi FETÖ’cü ve Neocon olan davanın delil dosyaları ise, iki ülke arasındaki anlaşmalara ve ABD yasalarına göre de yasak olan ve usülsüz bir şekilde elde edilmiş sahte belgelerden oluşuyor.

Cumhuriyet: Kahraman gizliyor

İki gencin katledildiği ‘Kanlı Pazar’ın yaşandığı sırada MTTB Başkanı olmadığını söyleyen Kahraman’ı TBMM albümü ve arşivler yalanladı.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, geçen dönem TBMM Başkanlığı’na seçildiğinde sicili pek çok basın organında olduğu gibi gazetemizde de uzun uzun yazılmıştı. 1967-1969 yılları arasında Milli Türk Talebi Birliği Başkanlığı (MTTB) yapan İsmail Kahraman’ın başkanlığı döneminde Kanlı Pazar ve Ankara’daki 20 Nisan öğrenci yürüyüşüne MTTB’nin yaptığı saldırılar anımsatılmıştı. İsmail Kahraman’ın ikinci kez aday olup seçildiği 20 Kasım 217 günü gerçekleştirilen TBMM Başkanlık seçimi öncesinde CHP’li milletvekilleri Kanlı Pazar’da katledilen Ali Turgut Aytaç ile Duran Erdoğan’ın resimlerini oturdukları yerden göstererek Kahraman’ı protesto ettiler. CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker de aynı gün kürsüden yaptığı konuşmada Kahraman’ın Türk Siyasi Tarihine “Kanlı Pazar” olarak geçen olaydan söz ederek Kahraman’ı suçlamıştı. Başkanlık seçiminden bir gün sonra İsmail Kahraman adına TBMM Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Başkanlığı “Belirtilen tarihte Başkanımız İsmail Kahraman, bir cemiyet başkanı olarak görev yapmamış, söz konusu edilen olaylarda da herhangi bir dahli olmamıştır” diyerek yazılı bir açıklama yaptı.

Akşam: YPG'ye artık silah vermeyeceğiz

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye krizi ve bu bağlamda Soçi zirvesinde alınan kararları konuşmak için dün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı aradı. Görüşmede ikili ilişkilerde gelinen durum da ele alındı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump telefonda görüştü. Görüşmede ikili ilişkiler, Soçi zirvesi, Suriye krizi ve bölgesel sorunlar ele alındı. Geçtiğimiz çarşamba günü Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Rusya’nın Soçi kentinde bir araya gelerek üçlü zirve gerçekleştirmişti.

Zirvede siyasi anlaşmanın Cenevre’de gerçekleştirilmesi, bununla birlikte Astana sürecinin de devam etmesi konusunda görüş birliği oluşmuştu. Alınan kararlar arasında yeni bir anayasa yazılması, serbest seçimlere gidilmesi ve ülkenin yeninden ayağa kaldırılması için yatırımların planlanması bulunuyor. Erdoğan-Trump görüşmesinde tüm bu konular ele alındı.

Türkiye: Doktor Canan'a dünya hayran

Kocaeli’de doğup büyüyen Dr. Canan Dağdeviren Amerika Birleşik Devletleri’ndeki araştırma laboratuvarında kalp, beyin ve mide hastalıklarına karşı “giyilebilir” çözümler üzerinde çalışıyor.

Başarı hikâyelerinin hepsi “Başlamak bitirmenin yarısıdır” cümlesiyle başlar… Ama başlamak da hayal etmekten geçiyor. Hayalleriniz ne kadar büyük ve imkânsızsa, başarılarınız da o kadar büyük oluyor. Şimdi size 5 yaşında kurduğu hayalin peşinden giden genç yaşına rağmen bilim dünyasında parmak ısırtan başarılara imza atan bir Türk kızından söz edeceğim. Çalışmalarını Massachusetts Institute of Technology (MIT)’de kendine ait 5 milyon dolarlık laboratuvarda sürdüren 32 yaşındaki fizik mühendisi Dr. Canan Dağdeviren’den… 

Dünyanın onu tanımasına vesile olan keşfi ise kısaca “Giyilebilir kalp pili” olarak tarif edilen ve kalp yetmezliği çeken binlerce hastanın derdine derman olacak bir alet… Böyle bir alet geliştirmeye, 5 yaşındayken, büyükbabasının kalp yetmezliğinden öldüğünü öğrendiğinde karar vermiş. 28 yıl boyunca da bu hayalini gerçekleştirebilmek için önüne çıkan engellere rağmen mücadele etmiş ve başarmış. Şimdi ise büyük babasının kalbinden yola çıkarak büyüttüğü hayal sayesinde dünyanın en önemli araştırma merkezlerinden birinde kurulan laboratuvarda, başta Alzheimer olmak üzere çeşitli beyin hastalıkları, mide hastalıkları ve kalp hastalıklarına çare arıyor.



Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli