Kerkük seçimleri ve 16 Ekim

25-04-2018
Arif Qurbanî
A+ A-

16 Ekim’de yaşananlardan sonra Kerkük Kürtlerden alındı. Artık sebepleri neydi, niye böyle oldu, kimin hatasıydı, eğer öyle olmasaydı Kerkük kolay bir şekilde Kürtlerden alınabilir miydi ya da Kürtler savunabilirler miydi? Bütün bu soruların cevabı için uzmanların araştırmasına ihtiyaç var.

 

Ayrıca bazı soruların cevabını da zamana bırakmamız gerekir. Ama şimdi önemli olan Kürtler 16 Ekim’den sonra Kerkük’ten vazgeçebilirler mi? Dünya’nın neresinde olursa olsun her Kürt’ün bu soruya vereceği cevabın “Hayır Kürtler Kerkük’ten vazgeçmemeli” olacağına inanıyorum.

 

Kürtler bugün Kerkük konusunda ne yapmalı ve nasıl hareket etmeliler? Kürtler “Kerkük işgal edilmiş bir kent” diyen ile “Kerkük’te hiçbir sorun yok” diyen seçenekler arasında sıkışmamalı.

 

Kürtler Kerkük’te huzur olsun ya da olmasın işgal edilmiş ya da özgür olsun, Kürtler için siyasi çalışma ortamı serbest ya da yasak olsun, Kerkük için çalışma yürütmek zorunda. Kürtler Kerkük’te güçlenmek için var olan her fırsatı değerlendirip kullanmalı.

 

Irak hükümeti, 16 Ekim’den sonra Kerkük’ü Araplaştırmak için tehlikeli planlar faaliyete soktu. Eğer güçleri yetseydi Saddam dönemindeki gibi Kürtleri katletmeye başlarlar ve tek bir Kürt bırakmazlardı.

 

Bütün bu olumsuzluklar ve dayatmaların üstüne bir de Kerkük’ün kaderini etkileyecek olan Irak Parlamentosu ve Kerkük İl Meclisi seçimleri yapılacak.

 

Kürtler meydanı düşmanlarına bırakıp kaderlerine razı mı olacak yoksa bunu bir fırsata çevirip Kerkük meselesini gündemde tutmak için kullanacaklar mı?

 

Kerkük üzerindeki tehlikelerin düşündüğümüzden fazla olması ve Kürtlerin Kerkük’teki eski güçlerini koruyamayacak olması Kerkük sorunuyla ilgilenmememiz için bir neden olmamalıdır.

 

Bütün Kürtlerin Kerkük’ün mevcut durumunu değiştirmek için siyasi bir kart olarak ortak bir şekilde her yolu denemeleri gerekir. Ama Kürtler birlik olmadığı için var olan siyasi kart baştan yanmış oluyor. Kürtlerin gücü de gelecekte yaşanacak rekabetlerde zayıflıyor. Bu süreç ile yürümek durmaktan iyidir.

 

Kürtlerin yükünü hafifletecek olan birlik ve ortak tutumdur. Ama Kürtlerin bugüne kadar hiç bir zaman bu kadar parçalanmadığı ve birbirinden uzaklaşmadığı da acı bir gerçektir.

 

Daha önce Kürt partileri aralarındaki bütün çelişkilere rağmen Kerkük konusunda ortak tutum alabiliyordu. Durumlar ne kadar kötü de olsa Kürtler eskiden Kerkük konusunda ortak tutuma sahiplerdi. Ama şimdi Kerkük konusu Kürt partileri arasında çelişki sebebi olmuş ve birbirlerinden uzaklaşmasına neden olmuş.

 

Ortak tutum almanın bu kadar zor olduğu bir dönemde bile Kerkük meselesi zamana bırakılamaz. Kürtler bekleyerek kaderin kendilerine gülmesini bekleyemez. Kerkük’te Kürtleri hassas bir süreç bekliyor.

 

Tüm dayatmalara rağmen Irak Parlamentosu ve İl Meclis Seçimleri durumu Kürtler lehine değiştirecek. Kürtler Kerkük’teki merkezlerini güçlendirmek için bu sefer oylarını temel yapabilirler.

 

Geçen seçimlerde Kürtlerin Kerkük’teki sandalyelerin çoğunu aldıkları açık bir şekilde ortadaydı. Onun için bütün Kürtlerin oylarını almak için ısrar edilmemesi normal bir şeydi. Ama şimdi kimse Kürtlerin Kerkük’teki durumuna ilişkin derin bir öngörüde bulunamaz.

 

Özellikle diğer bölgelerden bir çok Arap getirilmiş. Kerkük’e getirilen Araplara oy kullanma hakkı da verilmiş.16 Ekim olaylarından dolayı Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) seçimleri boykot etmesi, Erbil - Kerkük yolunun kapalı olması, göçzedelerin dönmemesi, Baas döneminden kalan etnik siyasi temizlik sebeplerinden dolayı Kürtlerin Kerkük’teki oy oranı düşmüş.

 

Kerkük’teki Kürtlerin omuzunda ağır bir görev var. Kürtler oylarıyla Kerkük’teki dengeleri değiştirebilirler. Kürtler için en iyi tercihin ortaya çıkması ve en iyi adayı seçme tercihinde bulunabilmeleri için Kürt partilerinin Kerkük’te tek liste ile seçimlere katılması gerekirdi.

 

Ancak görünen o ki herkes rekabetten dolayı partisine oy veriyor. Bu yüzden büyük ihtimal Kürtlerin Kerkük’teki oylarının bir kısmı boşa gidecek. Sandalye kazanamayacak olan Kürt partilerinin oyları boşa gidecek ve bu da Kürtlerin Kerkük’te zayıflamasına neden olacak.

 

KDP gelecekteki dengeleri okuyamadan Kerkük’teki seçimleri boykot etme kararı aldı ve bu konuda hata etti. Bundan da daha büyük hata ise taraftarlarını seçimleri boykot etmeye çağırması oldu. En iyi yöntem Kürtlerin toplu olarak Irak seçimlerini boykot ederek Kerkük’ün durumunu değiştirmeye çalışmasıydı. Ama bu yapılmadı.

 

Öyleyse hepsi birlikte çalışarak halkı oy kullanmaya teşvik etmeleri gerekir. KDP’nin bu hatasını düzeltme fırsatı kalmadı. Ama taraftarlarını KDP’ye yakın bir partiye oy vermeye yönlendirebilir. Örnek olarak Kerkük’teki seçimlere farklı listelerle katılan Muhammed Hacı Mahmud başkanlığındaki Kürdistan Sosyalist Demokrat Partisi (KSDP) ya da Kürdistan İslami Birlik Partisi’ne (Yekgırtu) yönlendirebilir. Bu şekilde KDP’nin oyları sayesinde bir sandalye kazanabilirler.

 

(Yazılar, yazarların görüşlerini yansıtmaktadır. Rûdaw Medya Grubu'nun kurumsal bakış açısıyla örtüşebilir ya da örtüşmeyebilir.)

 

 

 

 

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli