İşte dünya ülkeleri ve kıtaların haritadaki gerçek büyüklükleri

25-04-2019
Rûdaw
Etiketler Dünya Haritası Mercator Projeksiyonu Google Maps
A+ A-
Haber Merkezi - 1569'dan beri kullanılan haritalar ülke ve kıtaların gerçek büyüklüğünü yansıtmıyor. GIF olarak hazırlanan haritalarda ülkelerin gerçek boyutları görülebilir ve var olan iki boyutlu haritalarla karşılaştırılabilir.

Dünya, geoit olarak isimlendirilen küre benzeri bir görünüme sahiptir. İki boyutlu haritaların ülke ve kıta büyüklüklerini hatalı göstermesinin sebebi, üç boyutlu bir kürenin iki boyutlu bir kağıda veya yüzeye sorunsuz bir şekilde yansıtmanın imkansız olmasıdır.
 
Haritalar, A noktasından B noktasına olan yolculuklarımızda rehberlik etmek, jeopolitik konum ya da çevre hakkında bilgi edinmemizi sağlayan önemli araçlardır.
 

 Harita: Bazı ülke ve kıtaların gerçekte göründüğünden daha küçük oldukları görülüyor

Mercator Projesksiyonu nedir?

Harita uzmanı Gerardus Mercator, 1569'da silindirik bir projeksiyona dayanan devrim niteliğinde çok kullanışlı bir harita hazırladı. O zaman tasarlanan harita, deniz navigasyonuna çok uygundu çünkü küredeki her çizgi sabit bir seyir halindeydi ve kerte hattı sorusuz yansıtılmıştı.
 
Mercator Projeksiyonu adı verilen haritalar o kadar kullanışlıydı ki, artık tüm dünyada kullanılmaya başlandı. Ancak deniz navigasyonuna uygun olabilmesi ve çizgilerin sabit bir halde olabilmesi için kuzeyde bulunan ülkeleri daha büyük, güneyde bulunan ülkeleri ise daha küçük gösterildi. Bu yüzden elimizdeki haritaların coğrafi büyüklükleri gerçekleri yansıtmıyor.
 
Coğrafi sınırları gerçek büyüklükte gösteren bir haritaya bakacak olursak, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Kanada ve Rusya'nın küçülerek adeta bir cüceye dönüştüğünü göreceğiz. Çin, Arjantin ve Avustralya'da aslında daha küçük coğrafyalar oldukları fark ediliyor.

Neden bazı ülkeler daha büyük görünüyor?

Gerçekte ekvatordan kutuplara gidildikçe yüzey genişliği daralıyor. Ancak Mercator projeksiyonu ile çizilen haritalar dikdörtgen bir şekilde yükselmeye devam eder. Bu da bazı ülkelerin gerçekten daha büyük görünmesine sebep oluyor.

 

Harita: İki boyutlu haritada Meksika ve Greenland'ın yerini değiştirirsek, büyüklükleri de de gerçekçi olmayacak şekilde haritaya uyabilmesi için değişecektir

İnsanlar, gelişen teknolojiyle eşit alan haritalarına alıştıkça ve Dünya'yı küresel formunda görmeye alıştıkça, kıtaların büyüklüğü ile ilgili yanılgılar geçmişte kalıyor.
 
Nitekim Google Maps yönetimi, yeni küresel harita sistemine geçince, "Grönland'ın izdüşümü artık Afrika büyüklüğü değil" ifadelerini kullanmıştı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli