Merkez Bankası yeni faiz kararını açıkladı

22-02-2024
Etiketler Merkez Bankası Politika faizi Faiz Para Politikası Kurulu
A+ A-

Haber Merkezi  - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını değiştirmeyerek yüzde 45'te sabit bıraktı.

PPK’den yapılan açıklamada, “Para politikasındaki kararlı duruş, dezenflasyonun ana unsurlarından olan Türk lirası reel değerlenme sürecine katkı vermeyi sürdürecektir” denildi.

Geçen yıl göreve atandıktan sonra faiz artırımına giden Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan geçen ay istifa etmişti. Hafize Gaye Erkan’ın yerine yardımcısı Fatih Karahan atanmıştı.

Merkez Bankası faiz artırımı süreci

Merkez Bankası, yönetiminin değişmesinin ardından Haziran 2023’te yaptığı toplantıda, 27 ay sonra ilk kez faiz artırmıştı. PPK toplantısında politika faizi yüzde 8,5'ten yüzde 15'e çıkarılmıştı.

Faiz artışı politikasına geçen banka, Temmuz 2023’te de politika faizini yüzde 17,5'e yükseltmişti. Ağustos ayındaki 750 baz puanlık artırım kararıyla banka, üst üste üçüncü kez faiz arttırmış ve politika faizi yüzde 25 olmuştu.

Eylül ayında gerçekleştirilen PPK toplantısında politika faizi 500 baz puan artırılarak yüzde 25'ten yüzde 30'a, ekim ayındaki toplantıda yüzde 35'e yükseltilmişti. Ocak 2024’te ise politika faizi yüzde 45’e çıkarılmıştı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli