Kürdistan Arıcılar Ağı: İklim değişikliği bu yıl bal üretimini büyük oranda düşürdü

29-11-2023
Etiketler Kürdistan Arıcılar Ağı Bal Kürdistan Bölgesi Arif Şêrwani
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Arıcılar Ağı Başkanı Arif Şêrwan, bu yıl bal üretiminin 350 tonu bulduğunu ve iklim değişikliğinin etkileri nedeniyle geçen yıla nazaran büyük bir düşüş yaşandığını söyledi.

Rûdaw’a konuşan Arif Şêrwani, geçen yıl Kürdistan Bölgesi genelinde 800 ton bal üretildiğini hatırlatarak, “Bu yıl iklim değişikliğinin de etkisi ile üretim 350 tona düştü. İliklim değişikliği tüm bölge ülkelerinde olduğu gibi Kürdistan’da da bal üretimini olumsuz etkiledi” dedi.

Kürdistan Bölgesi’nde 15 binden fazla arıcı ve 800 bin kovan bulunuyor. Şêrwani, “Kürdistan Bölgesi hükümetinin de desteği ile yurt dışına bal ihraç ediyoruz. Örneğin geçen hafta Katar’a 3 ton 467 kilo bal gönderildi. Özellikle Körfez ülkelerinden Kürdistan balına talep var.

Kürdistan Bölgesi’nde yıllık bal ihtiyacının 525 ton olduğunu belirten Şêrwani, “Kürdistan Bölgesi’nde bal tüketimi yaygın değil. Ancak halkın yüzde 8’i düzenli olarak bal tüketiyor. İkincisi Kürdistan’da insanlar ilk önce balın kalitesine değil fiyatına bakıyor. Oysa Körfez ülkelerinde tam tersi, kalite esas alınıyor” diye konuştu.

Arif Şêrwani, Kürdistan Bölgesi'ndeki pazarlara üç çeşit bal sunduklarını aktararak “Kürdistan’da yetişen balın fiyatı pahalı. Üç çeşit balımız var. Rafine edilenin fiyatı 40 bin dinar. Kovan petek balının fiyatı 50 bin dinar, arıların doğal ortamda yaptıkları petekli balın fiyatı ise 60 ila 70 bin dinardır” dedi.

Bu yıl Suudi Arabistan’ın Belcureşi kentinde düzenlenen 15’inci Uluslararası Bal Festivali'nde Kürdistan balı birinci olmuştu.

Kürdistan balı ilk kez 2009 yılında Fransa'nın başkenti Paris’te düzenlenen bir yarışmada en iyi bal seçilmişti.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli