Almanya (Rûdaw) - Almanya'da yaşayan Rojavalı el sanatları ile uğraşan Sureya Mihemed, sadece bir sanatçı değil, aynı zamanda farklı yaratımlarıyla görenleri kendine hayran bırakıyor.
Cam, çiçek ve bitkilerle benzersiz sanat eserleri ortaya çıkaran Sureya Mihemed, sanat yolculuğuna Şam ve Halep’te başlamış. Ailesinin kökenleri Efrin'in Kurmanc Dağı'nın Şera bölgesindeki Hirêbiyê köyüne dayanmakta.
Halep'te sanat eğitimi alan ve uzun yıllar öğretmenlik yapan Mihemed, sanat tutkusunun çocukluk yıllarından beri var olduğunu söylüyor.
Süreya "Sadece ben değil, kardeşlerim ve yakın akrabalarım da sanata ilgi duyuyor. Bizim için bu bir nevi genetik bir özellik gibi. Ancak benim sanatım farklı, çünkü akademik bir sanat eğitimi aldım ve Halep'te 30 yıldan fazla öğretmenlik yaptım" diyor.
Sanatında geri dönüşüm ve temalar
Eserlerinde geri dönüştürülmüş cam şişeleri ana malzeme olarak kullanan Sureya Mihemed, farklı temaları da sanatına yansıtıyor. Şahmaran efsanesi, Nebi Hori ve Kurmanc Dağı ile birlikte, eserlerinde en çok talep gören motiflerden biri de Kürdistan Bayrağı oluyor. "Nebi Hori, Kurmanc Dağı ve Kürdistan Bayrağı bizimdir. Onları yaptığımı, gören herkes mutlu oluyor ve beni tebrik ediyor" diyor.
Doğayla sanatın buluşması
Beş kız annesi ve torun sahibi olan Sureya Mihemed'in en dikkat çekici eserlerinden biri, ahşap ve bitkilerle yaratılmış özgün bir sanat çalışması.
"İlk olarak Halep'te toprak ve bitkiler kullanarak ahşap ve tahtalar üzerine resimler yapmaya başladım. Çam, badem ağacı ve sarmaşık gibi yine diğer bazı bitkileri sanatımı yaparkenkullandım. Şimdi ise daha çok cam ve şişelerle çalışıyorum" diyerek sanatının evrimini anlatıyor.
Bitkilerle, çiçek ve camlarla yapılan bu eserler uzun süreçlerde hazırlanıyor. Aylarca kurutulan çiçekler, yapraklar, bitkiler, daha sonra çerçevelere yerleştirilerek sanatsal tablolara dönüşüyor. "Bitki yapraklarını toplayıp kitapların arasına koyuyorum. Bazen dostlarım bana hediye olarak çiçek getiriyor, ben de balkona koyup kurutuyorum. Daha sonra cam içine yerleştirip sanatsal resimler oluşturuyorum" diyor.
Almanya'da yeni bir hayat ve ülkeye hasret
Sadece üç yıldır Almanya'da yaşayan Sureya Mihemed, memleketinden ve akrabalarından uzak olmanın burukluğunu hissediyor. "Almanya'da yaşamaya başlayalı sadece üç yıl oldu. Ama kardeşlerimi ve akrabalarımı çok özlüyorum. Oradaki durumlarını merak ediyorum" diye ekliyor.
Halep'te uzun yıllar boyunca el sanatlarıyla geçimini sağlayan sanatçı, burada yetiştirdiği gençlerin de sanatla hayata tutunmasına yardımcı olmuş.
"Kızlarım, oğullarım vardı ve onlara öğrettim. Başka birçok genç kıza ve erkeğe de sanatımı öğrettim. Onlara malzeme ve örnekler verip aynısını yapmalarını istedim. Sonra bu eserleri Halep, Humus ve Şam'a satış için gönderirdik" diyor.
Gelecek hayali: Bir Kürt kadın figürü
Sanatçının büyük hayallerinden biri de, mozaik ve cam kullanarak büyük boyutlu bir Kürt kadını figürü yapmak. "Eski Kürt kıyafetleriyle bir Kürt kadını yapmak istiyorum. Renkleriyle çok güzel görünecek. Daha önce bir metre boyutlarında büyük bir tablo yaptım; renkli Kürt kıyafetleri giymiş iki kadın, bir köyde resmedilmiş, yakınlarında bir traktör var. Çok güzel ve değerli bir şeydi" diyor.
Almanya'daki evinde, sanatçının duvarları ve köşeleri eserleriyle süslenmiş durumda. Bu ev, adeta sürekli değişen ve gelişen bir sanat galerisi gibi.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın