Kardeşi Beytocan’ın son vasiyetini açıkladı

12-09-2023
Etiketler Beytocan Sanatçı Müzik Kürt Müziği Adar Can
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Ünlü Kürt sanatçı Beytocan’ın “İyileşirsem Kürdistan’da yaşamak istiyorum” dediğini aktaran kardeşi Adar Can, “Ölmeden önce tek dileğim Kürdistan’ın özgür olduğunu görmektir. Ama ben görmesem dahi halkımız, torunlarımız kesinlikle görecek” dediğini söyledi.

İsveç'te uzun bir süredir kanser tedavisi gören ünlü Kürt sanatçı ve söz yazarı Beytullah Güneri sahne adıyla "Beytocan”  bu sabah Stockholm’de hayatını kaybetti.

Rûdaw TV’de Hêvîdar Zana’nın sunduğu 15:00 bültenine katılan kardeşi Adar Can, sanatçının sağlık durumunun son bir haftadır çok kötü olduğunu, çenesindeki kanser tümörünün çok büyüdüğünü ve yüzünün fena halde şiştiğini, bu yüzden konuşamadığını söyledi.

Adar Can, “Ayrıca farklı bir bakteri kapmıştı ve bu onu çok rahatsız ediyordu. Son 3 günde ise sürekli gözü kapalıydı ve bize cevap da veremiyordu” dedi.

Beytocan’ın vefat etmeden önce vasiyette bulunduğunu belirten Adar Can, şöyle konuştu:

“Vasiyeti var, videoya da kaydettik. Burada yerleşmek istiyordu. ‘Siz buradasınız, ailem de burada, burada kalmak istiyorum’ diyordu. Burada toprağa vereceğiz. Burada, İsveç’te resmi işlemler için bir kaç gün sürüyor. Sonra Stockholm’de teziye kuracağız. Diyarbakır’da dost ve akrabalarımız başka bir taziye kuracak, herkese açık olacak.

‘İyileşirsem Kürdistan’da yaşamak istiyorum’ dedi. Maalesef olmadı. ‘Ölmeden önce tek dileğim Kürdistan’ın özgür olduğunu görmektir. Ama ben görmesem dahi halkımız, torunlarımız kesinlikle görecek’ dedi.

Ayrıca her zaman bize ‘Biz Kürtler birbirimizi sevmesek, bir birimize destek olmasak kazanamayız. Kürtler arasında çatışma ve nifak olmamalı. Bir olursak  ülke sahibi oluruz’ derdi.”

Beytocan kimdir?

1 Ekim 1955 tarihinde Diyarbakır'ın Silvan (Farqin) ilçesinde dünyaya gelen Beytocan, 12 Eylül askeri darbesi sırasında tutuklanmış ve 15 yıl hapse mahkum edilmişti. 6,5 yıl cezaevinde kalan sanatçı 1987 yılında tahliye oldu.

Cezaevinden çıktıktan sonra İstanbul'da müzik yaşamına başlayan Beytocan, 1990 yılında ilk müzik kasetini çıkarırken, bir yıl sonra 1991’de İsveç’e göç etmek zorunda kaldı.

1990'lı yıllarda ülkesinden ayrılarak İsveç'e yerleşen Beytocan, çözüm süreci ile birlikte 23 yıl aradan sonra ilk kez Diyarbakır'a döndü.

Sözü, müziği ve bestesi kendine ait 4 albümü bulunan sanatçının 'Yan mirin yan Diyarbekir' albümü Türkiye’de yasaklandı.

İsveç'te yaşayan Beytocan'ın üç yıl önce dişinin alt bölümünde tümör tespit edildi. Yapılan tetkiklerde kanser olduğu anlaşılan Beytocan, o tarihten bu yana bir kaç çene operasyonu geçirdi.

Çenedeki tümör temizlenip yapay çene yapılan Beytocan konuşma güçlüğü çekiyordu.

Ağır bir tedavinin ardından Beytocan, 2 yıl önce İsveç’in başkenti Stokholm’de Hêmin Abdullah’ın sunduğu "Rûdaw Diaspora" programına konuk olmuş ve ‘Ben Diyarbakır’a küstüm’ diye sitemde bulunmuştu.

 

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli