ABD'de Kürt ressamlardan 'Jin, Jiyan, Azadi' sergisi

04-05-2024
Rûdaw
Foto: Sergide yer alan bir tablo
Foto: Sergide yer alan bir tablo
Etiketler Kürt ressamlar Kürt Kültür Merkezi ABD Jin Jiyan Azadi
A+ A-

Rûdaw (Erbil) – ABD’deki Kürt Kültür Merkezi öncülüğünde San Diego kentinde “Jin, Jiyan, Azadi” şiarıyla 4 Kürt ressamın eserlerinin yer aldığı ortak bir sergi açıldı.

Kürt kadınlarını tanıtmayı amaçlayan sergide ressamlar Şehriyar Caf, Sirwe Paşayi, Emir Elmalo ve Hiwa Paşayi ‘nin tabloları sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

Kürt kadınlarını konu alan tabloları ile sergiye katılan Kürt ressam Şehriyar Caf, Kürt kadınlarının her zaman serbest ve özgür bir yapıya sahip olduğunu başındaki tülbendin güzellik amacıyla kullandığını söylüyor.

“Jin, Jiyan, Azadi” (kadın, yaşam, özgürlük) şiarıyla açılan sergiye diasporada yaşayan Kürtlerin yanı sıra çok sayıda yabancı sanatsever de katıldı.

Eşi Kürt olan Amerikalı Sarah May, Kürt ulusal kıyafetleri içerisindeki kızıyla birlikte sergiyi gezdi.

Sarah May şunları dile getirdi:

"Kürt kültürünü kızıma tanıtmam açısından önemli bir sergi. Çünkü her ne kadar Amerikalı olsam da Kürt kıyafetlerini giyiyor, kızıma da giydiriyorum. Kızımın Kürt kültürünü öğrenmesini, Kürt toplumu hakkında bilgi sahibi olmasını önemsiyorum. Ve bunun önemli olduğunu anlamasını istiyorum.”

May, "San Diego'da çok sayıda Kürt var ve birçoğu bugün buraya Kürt kültürünü yansıtan bu güzel sanatı görmek için geldi" dedi.

Kürt Kültür Merkezi, Kürt kültürünü Amerikan halkına tanıtmayı amaçlıyor ve ülkede kültürel, sanatsal faaliyetler yürütüyor.

Rûdaw’a konuşan Kürt Kültür Merkezi yöneticilerinden ve ressam Hiywa Paşayi, merkezin sinema, müzik, tiyatro ve edebiyat aracılığıyla Amerikalılara Kürdistan'ı tanıtmayı amaçladığını söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Kürt Kültür Merkezi, 2023 yılında Kaliforniya'da kuruldu ve 11 üyeli bir kurul tarafından yönetiliyor. Sergi merkezin ilk sanat eylemliliği olma özelliği taşıyor. Ve Doğu Kürdistanlı sanatçı Dılniya Rezazi'nin Kürt Kültür Merkezi’nin düzenlediği bir organizasyonla yakın zamanda ABD’de bir konser vermesi planlanıyor.

 

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli