İşçi Filmleri Festivali: Kürtçe filmlere yoğun ilgi gösteriliyor

06-05-2024
Ömer Sönmez
Video alıntısı / Rûdaw
Video alıntısı / Rûdaw
Etiketler İşçi Filmleri Festivali Ankara Film Sinema Kürtçe Film
A+ A-

İstanbul (Rudaw) - 1 Mayıs Dünya İşçi Bayramı kapsamında düzenlenen 19. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, bu yıl 2 Mayıs'ta İstanbul'da açılış töreniyle başladı.

Festival Ankara'da da devam ediyor. Ancak bu yılki festival sansür ve kısıtlamaların gölgesinde başladı.

Nejla Demirci'nin KHK'lileri anlatan "Kanun Hükmü" adlı belgeselinin İstanbul ve Ankara'da gösterimi devlet tarafından yasaklandı.

"Tek sorunumuz sansür değil"

İşçi Filmleri Festivali gönüllüsü Erkan Ülker, “19 yıl önce olduğu gibi bu yıl da toplumsal muhalefetin her kesiminden filmlere yer vermeye çalıştık. Bu yıl ana temamız Filistin'di. Emperyalizme karşı mücadele eden halklara yer verdik. Ama bir belgeselimiz sansürlendi. Sansür meselesi adece bizim meselemiz değil” dedi.

Festivalde 16 ülkeden işçileri konu alan toplam 74 film yer alıyor. Bu yılki programda çok sayıda Kürt filmi de yer alıyor.

"Kürtçe filmlerin festivalde yer alması önemli"

Seyirci Gulfem Karataş, "Bu festival yılda bir kez katıldığımız festivallerden biri. Tabii bizim için önemli çünkü Kürtçe filmler de gösteriyorlar. Kürt filmlerini nadiren görüyoruz” dedi.

Festivalde toplamda Kürtçe ve Türkçe 11 kısa film ve belgesel bulunuyor.

Genç Kürt yönetmenler için bu tür festivaller, filmlerini seyirciyle buluşturma fırsatı oluyor. Kürt filmlerine ilgi de oldukça yüksek.

“Stêrka Li Ser Xetê” (Sınır Hattındaki Yıldız) belgeselinin yönetmeni Berivan Saruhan, Rûdaw'a belgeselini şöyle anlattı:

"Belgeselim trajikomik bir olayı anlatıyor. Eskiden Kürdistan'da birçok kapı ve pencerede yıldız şekilleri bulunuyordu. Devlet o yıldızları 'terörizm' propagandası olarak görüyordu. Bu yüzden hükümet 90'lı yıllarda yıldızları pencerelerden kaldırttı. Bu olay gerçekten yaşandı. Olay Rojava sınırındaki köyümde yaşandı. Mardin'in Kızıltpe ilçesine bağlı Dirbesiyê köyünde.”

"Bir Kürt erkek ve kadınından bahsediyoruz"

“Ewê Çend Roj Be” (Kaç Gün Sürecek) adlı kısa filmin yönetmeni Abdullah Çeper de Rûdaw'a kısa filmiyle ilgili şunları söyledi:

"Filmimiz işçilerle ilgili. İstanbul'da motokuryelik yaparak geçimini sağlamaya çalışan bir Kürt erkek ve kadından bahsediyoruz. Hikayemizde işçi ve emekçilerin sorunlarını anlatıyoruz. Küresel ekonomik ve sosyal sistemden bahsediyoruz."

İşçi Filmleri Festivali, İstanbul ve Ankara'nın ardından 2024 yılı sonuna kadar birçok şehrinde düzenlenecek.

Festival kapsamında "Kardeş Türküler" grubu da Kürtçe ve Türkçe konser verecek.

2 Mayıs'ta başlayan festival, 11 Mayıs'a kadar ücretsiz olarak devam edecek.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli