Arap Birliği: İsrail-Hamas arasındaki çatışmaların sonlanmasının tek yolu uzlaşıdır

14-02-2024
Rûdaw
Etiketler Irak İran Hamas İsrail Arap Birliği Ahmed bu Geyt
A+ A-

Arap Birliği Genel Sekreteri Ebu Geyt İsrail ile Hamas arasında ateşkesin sağlanması ve esirlerin değişimi için her türlü çabayı gösterdiklerini ifade ederek çatışmaları sona erdirmenin tek yolunun uzlaşma olduğunu söyledi.

Dünya Hükümet Zirvesi toplantıları kapsamında BAE’nin başkenti Dubai’de Rûdaw muhabiri Sengar Abdulrahman’a konuşan Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmet Ebu Geyt, İsrail ile Hamas arasında 7 Ekimden bu yana devam eden çatışmalarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Ahmet Ebu Geyt Filistin devletinin kurulması bölgedeki çatışmaların ve çekişmelerin son bulacağını ifade ederek, krize son vermenin tek yolunun diyalog ve anlaşmadan geçtiğini söyledi.

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmet Ebu Geyt, Rûdaw’ın sorularını yanıtladı:

Rûdaw: İsrail'in Gazze'deki savaşını sonlandırması ve Hamas rehinelerinin serbest bırakması konusunda Arap Birliği'nin rolü merak ediyorum? Sizce bu konuda neler yapılabilir?

Ahmet Ebu Geyt: Tüm Arap çabalara katılım sağladığımızı ifade etmek istiyorum. İlk ve ana hedefimiz ateşkesin sağlanması, ardından mahkumların İsrail'le ve İsrailli mahkumların Filistinlilerle takası konusunda anlaşmaya varılması. Siyasi bir sürecin başlatılması da dâhil Filistin devletinin kurulması ve daha sonrada Filistin’in yeniden imarına başlaması dahil süreçlere katılım sağlıyoruz.

Rûdaw: Sizce Gazzelilerin tahliyesinin ve Gazze’nin boşaltılmasının arkasında birilerinin olduğunu düşünüyor musunuz?

Ahmet Ebu Geyt: Barışın ana yolu uzlaşmaktır Artık dünya, çatışmanın sona ermesi için bir Filistin devletinin kurulması gerektiği, bunun önemli ve gerekli olduğu sonucuna varmıştır. Ateşkes sağlandıktan sonra çalışmaların ve görüşmelerin başlayacağını düşünüyorum.

Rûdaw: Irak'taki durumu ve Irak ile İran arasındaki ilişkileri nasıl görüyorsunuz?

Ahmet Ebu Geyt: Irak-İran ilişkilerine gelince, Iraklılar bu konuda kendi ülkelerinin çıkarlarına göre karar vereceklerine inanıyorum.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli