Irak ve Kürdistan Bölgesi'nden Tahran'a üst düzey ziyaret

01-10-2023
Etiketler Irak Ulusal Güvenlik Müsteşarı Kasım el-Araci Reber Ahmed Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanı Güvenlik anlaşması İran Rojhılatlı partiler
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanı Reber Ahmed ve Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım el-Araci’nin de aralarında yer aldığı üst düzey bir heyet Tahran'a gitti. Bağdat'tan yapılan açıklamada ziyaretin sınır güvenlik anlaşması ile ilgili olduğu belirtildi. 

Irak Ulusal Güvenlik Kurumundan yapılan açıklamada, Başbakan ve Irak Silahlı Kuvvetler Başkomutanı Muhammed Şiya es-Sudani’nin talimatıyla Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım el-Araci ile Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanı Reber Ahmed ve bir grup güvenlik yetkisinin, Irak ve İran arasında imzalanan güvenlik anlaşmasının taahhüt edilmesini görüşmek üzere Tahran’a gittiği belirtildi.

19 Mart’ta Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım Araci ve İran Ulusal Güvenlik Sekreteri Ali Şemhani Bağdat’ta Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani gözetiminde iki ülke arasındaki sınır güvenliğini de kapsayan bir güvenlik anlaşması imzalamıştı.

Anlaşma önemli ölçüde Kürdistan Bölgesi’nde faaliyet yürüten Rojhılatlı Kürt partilerin silahsızlandırılması ve kamplara yerleştirilmesini içeriyor.

Güvenlik anlaşmasındaki maddelerin en geç 19 Eylül’de hayata geçirilmesi öngörülüyordu.

Tahran, belirlenen süreye kadar Rojhılatlı siyasi partilerin silahsızlandırılarak bir kampa yerleştirilmesi ve sınırdaki faaliyetlerin önlenmesi gibi maddelerin hayata geçirilmesini dayatıyordu. 

İran Dışişleri Bakanlığı daha önce anlaşmanın uygulanması için belirlenen süreyi hiçbir şekilde uzatmayacaklarını ve konuyu Irak hükümeti ile Birleşmiş Milletler’e ayrıca ilettiklerini açıklamıştı.

Rûdaw'ın edindiği bilgilere göre, Kürt partilerin genel merkezleri 13 Eylül'de boşaltıldı ve Erbil’in Soran ilçesine bağlı Sidekan Kasabası ve Zin Boğazı bölgesindeki kamp yerleri Irak Sınır Muhafızları’na devredildi.

İran Rojhılatlı siyasi partilerin Kürdistan Bölgesi’ndeki ailelerinin kaldığı kampları ve parti merkezlerini birçok kez füzeler, kamikaze İHA’lar ile hedef almıştı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli