Bini aşkın Ezidi Duhok’taki kamplardan Şengal'e döndü

01-11-2023
Rûdaw
Etiketler Ezidi Şengal Göç Geri dönüş Irak
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Irak Göç ve Yerinden Edilmişler Bakanlığı, binden fazla Ezidi'nin Duhok’taki kamplarda yıllarca yaşadıktan sonra Şengal'e gönüllü bir şekilde geri döndüğünü duyurdu.

Irak Göç ve Yerinden Edilmişler Bakanı Ivan Faik Yakup Jabru, Duhok'taki, “ülke içinde yerinden edilmiş kişiler”in barındığı kamplardan bin 150 Ezidinin Şengal ve çevresindeki asli ikamet yerlerine geri döndüğünü duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada Jabru'nun şu sözlerine yer verildi:

"Önümüzdeki günlerde de Ezidilerin Dohuk kamplarından Şengal’deki bölgelerine gönüllü olarak geri dönüşlerine tanık olacağız.”

Ne olmuştu?

IŞİD’in 2014 yılında Şengal'i işgal etmesi üzerine Ezidiler katliamdan kurulmak amacıyla Şengal’i terk etmek zorunda kaldı. Bu sırada binlerce Ezidi kadın IŞİD tarafından kaçırılarak köleleştirildi, pazarlarda satıldı. Binlerce Ezidi de katledildi. Sağ kurtulmayı başaran Ezidiler bir süre sığındıkları Şengal Dağı’nda barındı. Daha sonra uluslararasu toplumun da desteği ile Duhok’taki kamplara yerleştirildiler.

Uluslararası Göç Örgütü'ne göre, 2014-2017 yılları arasındaki IŞİD işgali sırasında Şengal'de kamu altyapısının yaklaşık yüzde 80'i ve konutların yüzde 70'i yıkıldı. Halen bölgede elektrik ve su gibi temel hizmetler kesintisiz olarak sağlanamıyor. Ayrıca savaş sırasında yıkılan çok sayıda sağlık ve eğitim tesisi de henüz yeniden inşa edilmedi.

Şengal Kaymakamı Nayif Saydo, Ağustos ayında Rûdaw'a verdiği demeçte, Şengal sakinlerinin yüzde 60'ının hâlâ Kürdistan Bölgesi'ndeki, özellikle de Duhok’taki kamplarda ve evlerde yaşadığını söylemişti. Kaymakam Saydo, Irak hükümetini, IŞİD'le savaş sırasında yıkılan evleri yeniden inşa etmemesinden dolayı eleştirmişti.

“Yeniden göç ediyorlar” demişti

Haziran ayında da Kürdistan Bölgesi Ortak Kriz Koordinasyon Merkezi Başkanı Sırwa Resul, Rûdaw'a Şengal'e geri dönen ailelerin şehirdeki olumsuz koşullar nedeniyle sıklıkla yeniden göç ettiğini söylemişti.

Şengal’le ilgili Kürdistan Bölgesi ve Irak federal hükümeti arasındaki siyasi anlaşmazlıkların yanı sıra çok sayıda silahlı grubun varlığı, Şengal’in yeniden inşasını sekteye uğrattı. İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Haziran ayı raporunda Iraklı yetkililer, IŞİD zulmünün asıl yükünü çeken binlerce Ezidi aileye yeterince tazminat ödememekle suçlanıyordu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: Rûdaw

Protesto nedeniyle Erbil-Süleymaniye yolu trafiğe kapatıldı

Yaklaşık bir haftadır bozuk yolların onarılması talebiyle protesto düzenleyen vatandaşlar bugün Erbil-Koye-Süleymaniye kara yolunu trafiğe kapattı. Yük kamyonları ve tankerlerin geçişine izin verilmeyince her iki tarafta uzun kuyruklar oluştu.