Katledilmeden kısa süre önce Rûdaw’a konuşmuştu: Kerkük Kürdistan’dır!

02-09-2023
Etiketler Kerkük Hawkar Abdullah Gösteri Arap KDP KYB
A+ A-

Kerkük (Rûdaw) – Kerkük’te güvenlik güçlerinin kurşunu ile öldürülen Hawkar Abdullah, vurulmadan kısa süre önce Rûdaw’a “Kerkük Kürdistan şehridir” diyerek Kürt liderlere çağrıda bulunmuştu.

Kerkük'te Türkmen ve Araplar eylemcilerin birkaç günden bu yana yolları kapatarak çadır kurmasına tepki gösteren Kürtler bugün Rahimawa semtinde bir gösteri düzenledi.

Göstericilerin Arap ve Türkmen eylemcilerin kaldığı alanına yaklaşması üzerine güvenlik güçleri ateş açtı. Olayda Hawkar Abdullah (35) isimli bir Kürt vatandaş, kalbine isabet eden kurşun nedeniyle hayatını kaybetti.

Rûdaw’a konuşan kuzeni Ahmed Ferhad, Hawkar Abdullah’ın 1985'te Kerkük’te doğduğunu ve 4 çocuk babası olduğunu söyledi.

Hawkar Abdullah’ın Peşmerge Bakanlığı bünyesinde yer alan müşterek tugaylarda görev yapan Kürdistan Yurtseverler Birliği Peşmergesi olduğu öğrenildi.

Ahmed Ferhad, kuzeninin bu akşam Rahimawa Mezarlığında toprağa verileceğini belirtti.

Rûdaw’a konuşmuştu

Hawkar Abdullah, öldürülmeden kısa süre önce kendisine mikrofon uzatan Rûdaw muhabiri Hedi Muhammed’e konuşmuştu.

Abdullah, şunları söylemişti:

“Buraya bir Kürt neferi olarak geldim, KDP veya KYB’yi savunmak için değil. Buraya tavır sahibi olmak için geldim. Kürt liderlerine sesleniyorum; Sayın Şaxewan Abdullah, sayın Aso Mamend durumun sakinleşmesi için bir çağrı yapmalı. Böyle giderse etnik çatışma yaşanır.

Kerkük'ün bir Kürdistan şehri olduğu tüm dünyaya kanıtlandı. Türkmen ve Araplar karıştırıyor. Kerkük Kürdistan şehridir ve Kürtler huzuru korumaya çalışıyor. Onlar durumu bozmak istiyor."

Ne olmuştu?

Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani, 18 Aralık 2023'te yapılacak il meclis seçimleri öncesinde Kerkük’te Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı’nın ana karargah olarak kullandığı KDP’nin eski merkez binasının tekrardan KDP’ye devredilmesi talimatını vermişti.

Bu kararın ardından 25 Ağustos günü karargahın önünde çadır kurup nöbet tutan bir grup Heşdi Şabi taraftarı ve çevre kentlerden getirilen Araplar, Kerkük-Erbil otoyolunu trafiğe kapattı.

Bu durumun ardından bugün Kürtler, Rahimawa bölgesinde toplanarak gösteri düzenledi.

Protestocular, 2017 yılına kadar KDP tarafından kullanılan binanın tekrar partiye teslim edilmesine karşı çıkanlarca kapatılan Erbil-Kerkük yolunun açılmasını talep etti.

Kürt göstericilerin Arap eylemcilerin bulunduğu alanına yaklaşması üzerine güvenlik güçleri ateş açtı. Olayda 1 kişi hayatını kaybederken 12 kişi de yaralandı.

Kerkük polisi, kentte yaşanan protestolardan dolayı şehir sakinlerine evlerine dönmesi çağrısı yaparak, sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duyurdu.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli