Öğretmenler Süleymaniye’de ‘maaş protestosu’ düzenledi

03-12-2023
Etiketler Süleymaniye Öğretmen Protesto
A+ A-

Süleymaniye (Rûdaw) – Süleymaniye ve ilçelerinden gelen öğretmenler maaşların gecikmesini protesto ederek taleplerinin yerine getirilmesini istedi.  

Süleymaniye’nin Çemçemal ilçesi, Germiyan bölgesi ve Halepçe’den gelen öğretmenler, İl Eğitim Müdürlüğü önünde gösteri düzenledi.

Gösteriye kamu çalışanları da destek verdi.

Burada bir basın açıklaması yapan öğretmenler eğitimi boykot etmeye devame deceklerini belirterek hükümetten maaşlarının zamanında ödenmesini istedi.

Kürdistan Bölgesi'ndeki 2023-2024 eğitim ve öğretim yılı 13 Eylül'de başladı. Ancak Süleymaniye ve Halepçe ile ilçelerindeki bazı okullarda öğretmenler maaşların geç yatırılmasını protesto etmek amacıyla eğitimi boykot ediyor.

Kürdistan Bölgesi'nde yaklaşık 1,8 milyon öğrenci bulunuyor. Süleymaniye ve Halepçe vilayetleri ile ilçelerinde öğretmenlerin boykotu nedeniyle yaklaşık 700 bin öğrenci eğitimden mahrum kalmış durumda.

Irak’ta kabul edilen yeni bütçe yasasına göre, Bağdat’ın Kürdistan Bölgesi’ne petrol ve iç gelirlerin bir kısmının merkezi hükümete devredilmesi karşılığında para ödemesi gerekiyor. Ancak 25 Mart’ta Kürdistan’dan Türkiye’ye petrol akışının durması ile petrol geliri bütçeye devredilemiyor.

Irak merkezi hükümeti, 17 Eylül'de Kürdistan Bölgesi Hükümetine 3 aylık memur maaşlarını borç olarak ödeme kararı almıştı.

Buna göre Maliye Bakanlığı, üç devlet bankasından alıp Kürdistan Bölgesi’ne tahsis ettiği 2 trilyon 100 milyon dinardan 3 ay olmak üzere her ay 700 milyar dinar gönderecekti.

Bağdat tarafından yeterli bütçenin gönderilmemesi Kürdistan Bölgesi’nde memur maaşlarının ödenmesini de aksatıyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli