Başkent Erbil'de 'Efendi' etkinliği düzenlendi

04-02-2024
Rûdaw
Etiketler Erbil Maruf Çiyawık Efendi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Başkent Erbil’de bir asır önce öğretmenlerin ve memurların simgesi olan ‘Efendi’ fesi etkinliği düzenlendi.

Çok sayıda emekli öğretmen, memur ve kentin yetkilinin katılımıyla başkent Erbil’de ‘Efendi’ etkinliği düzenlendi.

Rûdaw’a konuşan etkinlik organizatörü Şerzad Resul, yüz yıl önce öğretmenlerin ve devlet memurlarının verdikleri hizmeti yaşatmaya çatıştıklarını belirterek, “Her yıl başkent Erbil ve Bağdat’ta bu etkinlikleri düzenliyoruz” dedi.

Etkinlikte yaklaşık bir asır öncesine ait resimler ve tablolar sergilendi. Etkinliğe katılanlar başlarına ‘Efendi’ fesi takarak hatıra fotoğrafı çektirdi.

Dönemin Kürt milletvekili ve Irak Temsilciler Meclisi Başkan yardımcısı Maruf Çiyawık, Kürtçede Sidare olarak bilinen fesin takılmasını kanunlarla düzenlenmesini önermiş, o dönem yurtdışından üretilip getirilen Sidarelerin Erbil’de üretilmesini istemiştir.

Rûdaw’a konuşan Maruf Çiyawık’ın akrabası Cıwan Muhlis, “Erbil’de bir adet Sidare yaptırıp dönemin temsilciler meclisine götürüyor ve üyelere bakınız bunu biz ürettik tomarca para verip İtalya’dan getirmemize gerek yok demiş. Böylece Sidare Erbil’de dikilmeye başlanmış” diye konuştu.

Üzerinden 100 yıl geçmesine rağmen Başkent Erbil’de hala Sidare takanlar var.

Erbil’deki son Sidare terzisi Halil Said, “Kürtler takıyor, Türkmenler, Araplar, farklı bileşenler de bu fesi kullanıyorlar. Hatta şu ana kadar Bağdat’ta da Sidareyi kullananlar var” dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli