Başbakan Mesrur Barzani Bağdat'a hareket etti

04-04-2023
Başbakan Mesur Barzani & Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-SudaniFoto: Arşiv
Başbakan Mesur Barzani & Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-SudaniFoto: Arşiv
Etiketler Neçirvan Barzani Feyli Kürtler Irak Soykırım Başbakan Mesrur Barzani Bağdat
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Başbakan Mesrur Barzani Kürdistan Bölgesi hükümetinden üst düzey isimlerin de yer aldığı bir heyet ile Bağdat’ta doğru yola çıktı.

Kürdistan Bölgesi’nden üst düzey bir heyet Başbakan Mesrur Barzani başkanlığında Bağdat’a doğru yola çıktı.

Başbakan Mesrur Barzani liderliğindeki heyette, Doğal Kaynaklar Bakanı Vekili Kemal Muhammed, Maliye Bakanı Awat Şeyh Canab, Bakanlar Kurulu Sekreteri  Omed Sabah ve Kürdistan Bölgesi Hükümeti Bağdat Temsilcisi Farıs İsa yer aldı.

Başbakan’ın Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile bir araya gelmesi bekleniyor.

Başbakan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Kürdistan Bölgesi'nden petrol ihracatının yeniden başlamasına ilişkin anlaşmamızı sonuçlandırmak için Bağdat'a gidiyorum” dedi.

Görüşmede Kürdistan Bölgesi ile Irak Federal hükümetleri arasındaki petrol-gaz anlaşmasının son aşaması ve yeniden Kürdistan petrolünün ihraç edilmesi konusu ele alınacağı öğrenildi.

Anlaşmaya göre Irak resmi Petrol Şirketi SOMO, Kürdistan Bölgesi petrolünü dünyaya ihraç edecek ve geliri bir banka hesabına yatırılacak. Geliri  kullanma yetkisi Kürdistan Bölgesi Başbakanı veya atadığı bir temsilciye verilecek.

Erbil ve Bağdat, Kürdistan Bölgesi'nden petrol ihracı soruna çözüm amacıyla ortak bir komite kurdu. Komitede Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, İmar Bakanı Bakanı Bangin Rekani, Doğal Kaynaklar Bakanı Vekili Kamal Muhammed ve Bakanlar Kurulu Sekreteri  Omed Sabah Kürdistan Bölgesi adına, Irak’tan ise Petrol Bakanı Heyan Abdulgani, Petrol Bakanlığı Petrol Çıkarmadan Sorumlu Bakan yardımcısı Basım Muhammed, SOMO Direktörü Ammar Abdullah ve teknik ekip yer alıyor.

Komiteye Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani başkanlık ediyor. Komite Irak Parlamentosunda Bağdat hükümetinin petrol-gaz yasa teklifi onaylanana kadar çalışmalarını sürdürecek. 

Merkezi Paris’te bulunan Uluslararası Tahkim Mahkemesi'nin 23 Mart'ta verdiği kararın ardından Kürdistan Bölgesi’nden Türkiye'ye ham petrol ihracatı durmuş ve bu durum petrol fiyatlarının varil başına 80 dolara kadar yükselmesine neden olmuştu.

Kararın hemen ardından Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile Irak Hükümet arasında görüşmeler başlamıştı.

Rûdaw’ın edindiği bilgilere göre, iki taraf petrol ihracatının yeni bir mekanizma ile ihracatı konusunda anlaşmaya vardı.

Bu ön aşmanın ardından Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile şirketler arasında petrol sözleşmeleri ve Ceyhan limanına pompalanan petrol için halihazırdaki müşterilerin yanı sıra yeni müşterilerin bulunması konusunu netleştirecek yeni toplantılar takip edilecek. Bu şekilde Kürdistan Bölgesi’nde petrol üreten şirketlere ve alıcılara da garanti verilmiş olacak.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani geçtiğimiz günlerde Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani'ye bir mektup göndermiş, Başbakan Mesrur Barzani de Sudani ile telefonda görüşmüştü.

Anlaşmanın içeriği

Anlaşmanın ayrıntıları kamuoyuna açıklanmadı ancak Rûdaw'ın ilgili kaynaklardan edindiği bilgilere göre, Kürdistan Bölgesi'nden petrol satın alan uluslararası petrol şirketlerle yapılan sözleşmeleri netleştirmek ve Ceyhan limanındaki petrol için yeni alıcılar bulmak için yeni toplantılar gerçekleştirilecek.

Yeni anlaşmalarda petrolün varil fiyatı SOMO'nun sattığı Irak petrolü ile aynı olacak. Bu anlaşma ile Kürdistan Bölgesi'nden petrol üreten şirketler ve alıcılar için istikrar sağlaması bekleniyor.

Uluslararası petrol şirketlerine göre Kürdistan Bölgesi ile Irak hükümetleri arasında yakın zamanda bir anlaşmaya varılması muhtemel. Analistler ve uluslararası danışmanlık firmaları da iki taraf arasındaki müzakerelerde büyük bir uzlaşma fırsatı olduğuna dikkati çekiyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli