Şehit edilen Kürt gençleri için Kerkük'te protesto gösterisi düzenlendi

04-09-2023
Rûdaw
Etiketler Kerkük
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Kerkük’te güvenlik güçleri tarafından şehit edilen Kürt gençleri için kentte protesto gösterisi düzenledi.

Kerkük’ün Şorca semtinde bir araya gelen yüzlerce Kerküklü Kürt, Iraklı güvenlik güçlerinin rastgele ateş açması sonucu şehit olan Kürt gençlerini andı.

Kürdistan bayrakları ile Şorca’da sokaklarını dolduran protestocular, milli duygularla gösterilere katıldıklarını söyledi.

Rûdaw’a konuşan Kerküklü Kürt vatandaş, “Yolları bir hafta kapattılar ortada bir sebep yokken, biz sakince bir gösteri düzenliyoruz. Elimizde silah yok, şehitlerimizin kanı yerde kalmamasını diyoruz. Neden sürekli zulme uğrayalım neden sindirilelim? Başbakanın ve milletvekillerinin bu konuda bir şey yapmalarını bekliyoruz” dedi.

"Kerkük Kürdistan’ın bir kentidir" diyen başka bir vatandaş ise, “Kürtlerin Kerkük’e dönmesi gerekiyor, başka yolu yok. Kerkük’teki bütün evler Barzanilerin ve Talabanilerin evidir” diye konuştu.

Kerkük Emniyet Müdürü Kawa Xerib de düzenlediği basın toplantısında dün “terör” suçlamasıyla gözaltına alınan 40 Kürt gencinin serbest bırakıldığını açıkladı.

Serbest kalan gençleri yakınları ve polis merkezinin önünde toplanan çok sayıda lişi elleinde Kürdistan bayraklarıyla karşıladı.

Ne olmuştu?

Kerkük’te 16 Ekim 2017'de kente giren Irak ordusu ile Heşdi Şabi güçleri KDP’ye ait binayı boşaltıp Operasyonlar Komutanlığı karargahı yapmıştı. Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, 25 Ağustos’ta binanın tekrardan KDP’ye devredilmesi talimatını vermişti.

27 Ağustos günü KDP’ye teslim edilecek karargahın önünde çadır kurup nöbet tutan bir grup Heşdi Şabi taraftarı ve çevre kentlerden getirilen Araplar, Kerkük-Erbil otoyolunu trafiğe kapatmıştı.

Bu durumun ardından 2 Eylül’de Kerkük’teki Kürtler, Rahimawa bölgesinde toplanarak gösteri düzenlemiş ve Erbil-Kerkük yolunun açılmasını istedi.

Kürt göstericilerin daha önce yolları kapatan eylemcilerin bulunduğu alana doğru yürümesi ardından güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu 4 Kürt şehit düşmüş 3’ü polis 15 kişi de yaralanmıştı.

Olayların ardından Irak Federal Yüksek Mahkemesi, 3 Eylül’de (dün) Kerkük’te parti merkez binasının tekrardan KDP'ye  devredilmesi yönünde Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani’nin aldığı kararı geçici olarak durdurma kararı aldı.

Aynı gün Irak Başbakanı Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani Kerkük parlamenterleri ile bir toplantı gerçekleştirdi.

Toplantı hakkında Rûdaw’a konuşan Irak Parlamentosu Kerkük Parlamenteri Sebah Cebib, Başbakanın toplantıda Kerkük’teki olayları soruşturmak için hükumete bağlı bir komisyon, diğeri KDP’nin parti binasının iade sorununu çözmek amacıyla Devleti Yönetme İttifakına bağlı iki ayrı komisyonun kurulacağını söylediğini aktardı.

 

 

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli