BM Irak Yardım Misyonu: Hiçbir komşu Irak'ı arka bahçesi olarak görmemeli

04-10-2022
Rûdaw
Etiketler UNAMI BM Irak İran Türkiye Arka bahçe Jina Emini
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Birleşmiş Milletler Irak Yardım Misyonu (UNAMI) Başkanı Jeanine Hennis-Plasschaert, Türkiye  ve İran'ın Kürdistan Bölgesi'ni hedef alan bombardımanlarının “yeni bir normal” haline geldiğini belirterek saldırıların son bulmasını istedi.

İran Devrim Muhafızları Ordusu, geçen Çarşamba günü Erbil, Kerkük ve Süleymaniye’de sürgündeki İran karşıtı Kürt muhalif grupların üslerini hedef aldı. Kürt partileri ve Rûdaw tarafından derlenen verilere göre, saldırılarda en az 16 kişi hayatını kaybetti ve 50'den fazla kişi de yaralandı.

BM Güvenlik Konseyi de Irak'taki durumu görüşmek üzere bugün toplandı. Hennis-Plasschaert, Konsey'e Irak'taki son gelişmeler, özellikle İran’ın saldırıları hakkında bilgi verdi.

Hennis-Plasschaert, “Mayıs ayında, Irak için 'yeni normal' haline gelen Kuzey'deki (Kürdistan Bölgesi)  Türk ve İran topçu ateşleri arttı. Geçen haftaki İran saldırıları da önceki saldırıların devamı bir nevi. Bu pervasız eylemler sona ermelidir. Hiçbir komşu Irak'ı arka bahçesi olarak görmemeli" diye konuştu.

Saldırılar yerel ve uluslararası düzeyde kınandı.

Yerel bir yetkiliye göre, drone ve füze saldırıları, yüzlerce ailenin Erbil yakınlarındaki Koya kasabasında bulunan bir mülteci kampından şehir merkezine göç etmesine neden oldu .

Erbil'in sınır bölgelerindeki birçok köylü, İran'ın buradaki bombardımanını artırmasının ardından son günlerde evlerini terk etti.

Jina (Mahsa) Emini'nin Tahran'da ahlak polisi nezaretindeyken ölümüyle, İran'da protestolar başladı. İran Devrim Muhafızları, yaklaşık iki haftadır ülkeyi saran gösterilerden muhalif partilerini sorumlu tuttu. Gösteriler halen devam ediyor.  

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli