Rojhılatlı Kürt müzisyen Cemşid Andalibi yaşama veda etti

05-03-2024
Rûdaw
Etiketler Rojhılatlı Kürt müzisyen Cemşid Andalibi İran Hasan Kamkar
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Rojhılatlı Kürt müzisyen ve besteci Cemşid Andalibi bu akşam kaldığı hastanede kalp krizi nedeniyle 66 yaşında yaşama veda etti.

3 Mart 1956'da Rojhılat’ın (Doğu Kürdistan) Sine kentinde dünyaya gelen Kürt sanatçı Cemşid Andalibi, 10 yaşındayken Sine Sanat ve Müzik Merkezi'nde Hasan Kamkar’dan akordeon eğitimi almaya başladı. Bir süre eğitim aldıktan sonra Sine Orkestrası'na katıldı.

İranlı ünlü flütçü Hassan Kesaei'nin etkisi altında flüt çalmayı öğrenen Andalibi, bu yeteneğini her hangi bir hocadan eğitim almadan geliştirdi.

Kürt sanatçı Andalibi Tahran Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'ne giderek orada Nasrullah Nashpour, Rıza Lütfi, Noor Ali Broomand ve Mohammad gibi isimlerden ders aldı. Daha sonra 1981 yılında Esfahan'a giderek Hassan Kesaei'nin yanında akademik olarak flüt çalmayı öğrendi.

Rojhılatlı sanatçı Andalibi'nin Miwani To (Senin Misafirin), Payizi Qamişalan (Kamışların sonbaharı), Hawnşini Giyan (Kalbe konmak) adında üç albümü bulunmaktadır. Sanatçı ayrıca Bedad, Newa, Dastan, Dukali Oud, Asmani Aşıq, Yadi Ayaam, Risway Dil, Payami Sarwa, Dıli Mecnun ve Serwi Çamani şarkıların da flüt ile eşlik etmiştir.

Rojhılatlı sanatçı, İran kafiye müziğinin babası olarak bilinen Abul Hassan Sabai'nin eserlerini flütle çalarak bunları müzik öğrencileri için etüt çalışması haline getirmiştir.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli