Türkiyeli iş insanı: Irak vizesini almak Schengen vizesini almaktan daha zor

06-05-2024
Ali Güney
Etiketler USİAD Uluslararası Sanayici ve İşadamları Derneği Türkiye Irak Kürdistan Bölgesi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Uluslararası Sanayici ve İşadamları Derneği (USİAD) öncülüğünde başkent Erbil’de düzenlenen bir konferansa Türkiye ve Kürdistan Bölgesi’nden iş insanları katıldı. USİAD Başkanı Nevaf Kılıç, Türkiye'de Kürdistan Bölgesi’ne karşı farklı bir algı olduğunu ve bu algıyı yıkmak istediklerini ifade ederek, “Şu an, Erbil kenti belki de dünyanın sayılı güvenilir ve emniyet şehirlerinden birisidir” dedi.

Uluslararası Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (USİAD) öncülüğünde Türkiye’den 25 şirketin katılımıyla başkent Erbil’de bir konferans düzenlendi.

Konferansa Kürdistan Bölgesi’nden çok sayıda iş insanı da katıldı. Kürdistan Bölgesi-Türkiye şirketleri konferans dışında iki toplantılar da gerçekleştirdi.

Rûdaw’a konuşan USİAD Başkanı Nevaf Kılıç, Kürdistan Bölgesi’nin önemli bir Pazar olduğunu ve bu pazarın potansiyelini Türkiye’deki diğer firmanların da bilmesi gerektiğini ifade ederek, “Türkiye'de farklı bir algı var o algıyı yıkmak istiyoruz şu an, Erbil kenti belki de dünyanın sayılı güvenilir ve emniyet şehirlerinden birisi. Biliyorsunuz Kayseri çarşına gittiğinizde dövizciler çarşısı var, sehpaların üzerinde 50 bin 100 bin dolarları görürsünüz, kimse bir dolar almaya cesaret edemiyor. Başka bir ülkede bu olsa anında dolarları alıp kaçarlar. Dükkanlara bakıyorsunuz, akşamları bir örtüyle kapatıp eve gidiyorlar, gerçekten son derece güvenli son derece emniyetli. Bizim amacımız Türkiye'yle Irak, Türkiye'yle Kürdistan Bölgesi arasındaki ticari bağlantıların daha fazla gelişmesini istiyoruz. Dostluğun kardeşliğin daha fazla gelişmesini istiyoruz. Türkiye şirketlerinin daha fazla burada markalarının yer almasını istiyoruz. Türk müteahhitlerin daha fazla burada yer almasını istiyoruz” dedi.

Irak ve Kürdistan Bölgesi’nin yeniden yapılandığını gözlemlediklerini ifade eden Kılıç, Türkiye’deki firmaların bu yapılanmadan faydalanmalarını istediklerini söyledi.

Foto: Uluslararası Sanayici ve İşadamları Derneği (USİAD) Başkanı Nevaf Kılıç - (Cegir Ömer)

Türkiye-Kürdistan ticaret ilişkileri: ‘40 milyar dolar olması potansiyeli var’

Türkiye ile Kürdistan Bölgesi arasındaki ticari hacmin 2023 yılında, 12 milyar 789 milyon dolar olduğunu belirten Nevaf Kılıç, “Dış ticaretimiz Türkiye ve Kürdistan Bölgesi tüm Irak arasında 20 milyar dolardan fazlaydı. Bu neden 30 milyar dolar neden 40 milyar dolar olmasın çünkü potansiyel var. Şu an Irak'ın geneli 45 milyon nüfusa sahip Türkiye'nin yarısı kadar nüfusa sahip, artı üretim çok az inşallah güzel üretim olacak, bundan sonraki süreçte buradan üretilen markaların tüm dünyada yer almasını canı gönülden istiyoruz, fakat o bir süreç bir zaman alacak” diye konuştu.

Türkiye’deki markaların İran, Hindistan ve Çin markalarının yerine almasını arzuladıklarını dile getiren Kılıç “Türkiye markalarının daha fazla burada yer almasını canı gönülden istiyoruz, çünkü ticaretimiz arttıkça Türkiye ile Kürdistan Bölgesi arasındaki kardeşlik bağlarımız daha da artacak, dostluğumuz daha da artacak” ifadelerini kullandı.

“Irak vizesi almak Schengen vizesini almaktan zor”

Vize muafiyetinin ticaret ve turizm için önemli bir husus olduğuna dikkat çeken Kılıç şunları söyledi:

“Kürdistan hükümetinden çok memnunuz. Türkiye vatandaşları buraya geldiğinde kapılarda veya havalimanında 1 aylık vize veriliyor. 1 ay içerisinde Kürdistan Bölgesi'nin tüm şehirlerinde Türkiye vatandaşları rahat gezebiliyor. Fakat Irak'a gidemiyoruz vize şu an biraz sıkıntılı bir süreç. Schengen vizesinden daha fazla Irak vizesinde zorlanıyoruz. İş insanlarımız Irak'ın tamamına gitmek istiyorlar, fakat Irak Kürdistan Bölgesi o konuda Allah razı olsun hükümetinden bakanlarından yetkililerinden bize o konuda destek veriyorlar, şu an bizim tüccarlarımız iş adamlarımız müteahhitlerimiz Zaho'ya Duhok’a Sülaymaniye’de Soran’a Erbil'e Halepçe'ye rahat gidip gelebiliyorlar, o konuda Allah razı olsun. Başta Sayın Neçirvan Barzani ve Sayın Mesrur Berzani Başbakan'dan ve tüm kabinesindeki bakanlardan.

Bugün bizim Irak'a bizim Irak Kürdistan bölgesine Türkiye olarak ihtiyacımız var onların da bize ihtiyacı var, iki hükümet yetkililerine buradan sesleniyoruz vizelerin bir an önce kalkması lazım, yani biz kardeş ülkeleriz kardeş ülkeler arasında vizelerin olmaması lazım. Bugün vize kalkmış olsaydı geçen yıl yaptığımız 12 milyar dolar ihracatı biz 2024 yılında bir buçuk katı ihracata çıkarırdık. Daha fazla müteahhitlerimiz iş alacak daha fazla işçilerimiz Irak'ın genelinde Kürdistan Bölgesi’nde istihdam edilecekler.”

Foto: İş İnsanı Ahmet Oktay - (Cegir Ömer)

 

“Misafirperverliklerini çok beğendik”

Şırnak’ın Cizre ilçesinde inşaat sektöründe faaliyet yürüten bir şirketin sahibi olan Ahmet Oktay, Kürdistan Bölgesi’ndeki misafirperverliğine hayran kaldığını ifade ederek, “Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Erbil ziyareti ticari ilişkileri Kürdistan'ı biliyordum, dolayısıyla burada potansiyel olduğunu biliyordum. Ben Cizreliyim. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın buraya gelmesi çok etkili oldu. Burası iş ve yatırımın önemli merkezlerinden biri haline gelecek. Bu da bizi etkiledi. Misafirperverliğini çok beğendik, yani herkes çok samimi, çok içten dolayısıyla bu bizi çok memnun etti. Ama aynı zamanda da burada iyi bir potansiyel gördük, yani yaklaşımlarla ilgiyle alakayla insanların neler yapabileceğimizi sorması da bizi memnun etti, dolayısıyla izlenimlerimiz çok iyi oldu, çok memnunuz” şeklinde konuştu.

Kürdistan Bölgesi’nde iş yapmaya açık olduklarını ifade eden Oktay, “Yani bu konulara da kapalı değiliz, açığız şirket olarak. Biz inşaat sektöründeyiz, özellikle ben Erbil'deki inşaatlara baktığımda hayran kaldım, çok güzel projeler yapılıyor ve çok büyük projeler yapılıyor, bu da şunu gösteriyor buranın ileride de çok iyi olacağını gösteriyor. Çünkü bu kadar büyük inşaat yatırımları vizyonu olan insanların ileriyi görebilen insanların yapabileceği projeler, bu bizi açıkçası etkiledi, özellikle beni çok etkiledi” ifadelerini kullandı.

Foto: İş insanı Nezir Akgül - (Cegir Ömer)

“Kürdistan Bölgesi çok büyük bir Pazar”

Rûdaw’a konuşan İş insanı Nezir Akgül de Kürdistan Bölgesi’nin çok ciddi bir ticaret potansiyeline sahip olduğunu belirterek, “Irak ve Kürdistan Bölgesi çok büyük bir pazar, hızlı ve yakın bir pazar çünkü aramızda sınır olmadığı için komşu bir ülke olması nedeniyle çok önemli bir pazarımız burası. Aramızdaki ilişkiler, kardeşlik ilişkileri için bakanlarımızla, ticaret bakanlarımızla, belediye başkanlarımızla, ticaret odası başkanlarıyla, ihracatçılar Birliği başkanlarıyla görüştük. Tabii ki, bu organizasyonu yapan değerli başkanımız Sayın Nevaf Kılıç'ın eşliğinde yapılan büyük bir organizasyondu. Büyük iş adamlarıyla da görüştük. İnşallah yarın ve diğer günlerde daha büyük bir organizasyonumuz olur” dedi.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli