Bir kolunu ABD askerlerinin götürdüğü Saddam heykeli Süleymaniye'de ortaya çıktı

08-03-2024
Rûdaw
Saddam heykeli / Foto: Rûdaw
Saddam heykeli / Foto: Rûdaw
Etiketler Saddam heykeli Saddam Süleymaniye Müze
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Saddam Hüseyin'in kırık bir heykeli birkaç gün önce Süleymaniye’de Emnesur Ulusal Müzesi'nde tahrip olmuş savaş kalıntısı tank ve topların arasına yerleştirildi.

Rûdaw’a konuşan foto muhabiri Faik Hemesalih, 21 yıl önce Saddam heykelini Kerkük'ten evine nasıl götürüp muhafaza ettiğini anlattı.

Faik Hemesalih, “9 Nisan 2003'te Saddam rejimi düştüğünde Peşmergelerle birlikte Kerkük'e gittim. Ertesi gün bu heykeli gördük. ABD askerlerinin yardımıyla heykeli yerinden indirdik, bir kolu kırıldı. ABD askerleri kırılan kolu kendileriyle götürdüler. Ben de arkadaşlarımın yardımıyla heykelin kalan kısmını Süleymaniye'ye getirdim” diye konuştu.

Süleymaniye halkı şu an heykelin müziğe konulup konulmaması konusunda ikiye bölünmüş durumda. Heykelin muhafaza edilmesini düşünen insanlar, “Üzerine Saddam Hüseyin'in işlediği suçlar da yazılmalı ki halk bunlardan haberdar olsun diyor.” Bazıları da heykelin müzeye konulmasından yana değil.

"Saddam'ın yüzü ve rengi neydi?"

Cemal Nebez Aydınlanma Kurumu Müdürü Dewen Maruf, Saddam heykelinin müzeye alınmasıyla ilgili, "Bu heykelin sergilenmesi normal bir şey; çünkü böyle bir kaderin sona erdiği gösteriliyor. Bölgede dah aönce yaşamış olan bir diktatörün tarihi aktarılıyor. Heykel yerleştirilmezse torunlarımız, “Saddam kimdi, nasıl biriydi?” diye sorabilirler” diye konuştu.

Süleymaniye'de yaşayan şair İbrahim Rauf ise, "Halepçe ve Enfal'i de anmak lazım. Bu heykelin sergilenmesinin amacı Saddam ise Saddam'ın kim olduğu da açıkça yazılmalıdır. Halepçe ve Enfal'i de anmak lazım” dedi.

Heykelin yerleştirilme töreni henüz yapılmadı. Programa göre tören Saddam rejiminin yıkıldığı 9 Nisan'da yapılacak.

Emnesur Ulusal Müzesi

Emnesur Ulusal Müzesi (eski Emniyet binası, Kızıl Emniyet olarak biliyordu) Süleymaniye'de bulunuyor. Nisan 2003'ten önce Süleymaniye Emniyet Müdürlüğü olrak kullanıyordu.

Emnesur, Saddam rejimi tarafından en ağır işkencelerin uygulandığı yerdi ve "Oraya girenin sağ çıkması zordur" deniliyordu.

Binanın rengi kırmızı olduğu için "Emnesur" (Kızıl Emniyet) adı verilmişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli