KÜRDİSTAN BÖLGESİ’NDE YAĞMUR BEREKETİ - Derbendikan Barajı 5 yıl sonra ilk kez doldu

08-05-2024
Rûdaw
Etiketler Kürdistan Bölgesi Derbendikan Barajı Yağmur Yağış
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Bölgesi’nin en önemli su kaynaklarından olan Süleymaniye bölgesindeki Derbendikan Barajı bu yıl yoğun yağmur yağışı nedeniyle tamamen doldu.

Baraj müdürlüğü bugün yaptığı açıklamada, barajın yıllarca süren kuraklık ve su sıkıntısının ardından dolup kısmen de taştığını duyurdu.

Müdürlük, 2016 yılından bu yana ilk kez barajın dolduğunu Facebook üzerinden duyurdu. Baraj 2019 yılında da dolmuş ancak taşmamıştı.

Kasım 2017'deki depremde hasar gören baraj 1 yıl bounca tam kapasiteyle çalışamamıştı.

Derbendikan Baraj Müdürlüğünden yapılan açıklamada, "Bu doluluk bize, Derbendikan Barajı'nın depremden önce olduğu gibi su baskınlarına ve dalgalara dayanabileceğini gösteriyor” denildi.

Yetkililer baraj gövdesine olan baskıyı hafifletmek için suyun bir kısmını kontrollü olarak tahliye ediyor.

Derbendikan Belediye Başkanı Süleyman Muhammed, suyun tahliyesinin önemli bir hasara yol açmadığını söyledi.

Muhammed, “Bazı turistik kulübelerin su altında kalması dışında, barajdan suyun salınması nedeniyle herhangi bir hasar kaydedilmedi" dedi.

1961 yılında Şirvan Nehri üzerinde kurulan Derbendikan Barajı birçok şehre elektrik sağlıyor. Baraj ayrıca Germiyan ile Irak'ın içlerindeki geniş tarım arazilerine su sağlıyor.

Baraj en son 2019'da dolmuştu, ancak daha sonra İran'da nehirler üzerine inşa edilen barajlar ve kuraklık nedeniyle su seviyesi önemli oranda düşmüştü.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli