Fildişi Sahili'nden Erbil'e uzanan 'İslam' sevdası: Adem mollalık icazetini aldı

08-05-2024
Rûdaw
Etiketler Fildişi Sahili
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Batı Afrika ülkelerinden Fildişi Sahili vatandaşı imam hatip öğrencisi Erbil’de mollalık ruhsatı adlı.

Adem Muhammed Ketiya, Batı Afrika’nın Fildişi Sahili’nde dünyaya geldi. Adem 18 yaşına kadar ülkesinde yaşadıktan sonra Kürdistan Bölgesi’ne geldi.

Rûdaw’a konuşan Turaq Medresesi hocası Hüseyin Hamza, “Adem Muhammed Ketiya Batı Afrika ülkelerinden Fildişi Sahili vatandaşı. Kürtçe dilini iyi konuşamıyor ama ileri düzeyde Arapça biliyor” dedi.

Şeyh Abdulkerimi Darxurmayi Tekiyesi’Nin Şeyh Abdulkadiri Geylani hücresinde bir müddet dini eğitim aldı.

Molla Hüseyin Hamza Adem’in (Seyyide el-Haydariyye alimleri) icazetini aldığını ve mollalık mertebesine ulaştığını söyledi.

Adem Muhammed Ketiya, liseyi ülkesinde bitirdikten sonra Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde 5 yıl hücrelerde imam hatip eğitimi aldı.

Rûdaw’a konuşan Adem Muhammed Ketiya, İslam’ı öğrenmek için Irak ve Bağdat'a gittiğini söyledi.

Ketiya ,“ Irak'a geldim; iki buçuk yıl Bağdat ve çevresinde İslam ve şeriatla ilgili ders aldım. Şeyhim yanında kuran okuma ve hükümleri öğrendim. Yanında eğitim aldığım hocam bana her zaman bilim yanlısı olanların Şeyh Abdulkadiri Geylani mezhebindeki şeyh ve mollaların yanında eğitim alması gerektiğini söylüyordu. Ben de Derbendixan’daki bir hocayla irtibata geçtim ve Erbil’deki Turaq bölgesinde eğitime başladım. Şeyh Abdulkadiri Geylani hücresi ve medreselerinde eğitim almaya başladım “ifadelerini kullandı.

Adem Muhammed Ketiya şu anda 29 yaşında ve bekar. Bağdat'ta iki buçuk yıl eğitim aldıktan sonra başkent Erbil’de kalan eğitimini tamamlayarak mollalık ruhsatı aldı.

Ketiya, İslam diniyle ilgili eğitimini tamamladıktan sonra bugün ülkesine geri döneceğini duyurdu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli