Mazlum Abdi: Deyrezor'daki çatışmalarda gözaltına alınanlar af edilecek

08-09-2023
Etiketler Deyrezor Askeri Meclisi Rojava Suriye DSG
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - DSG Genel Komutanı Mazlum Abdi, Deyrezor'da DSG ile Arap aşiretleri arasında patlak veren çatışmalarda gözaltına alınanlar için genel af planı hazırladıklarını söyledi.

Geçtiğimiz hafta, DSG bünyesindeki Deyrezor Askeri Meclisi Komutanı Ahmed Ebu Hewla'nın (Ahmed El Xebil) tutuklanarak görevinden azledilmesinin ardından Demokatik Suriye Güçleri ile Ebu Hewla’ya bağlı silahlı gruplar ve Arap aşiretleri arasında 27 Ağustos’ta çatışmalar patlak vermişti. Ebu Hewla Suriye hükümetiyle, uyuşturucu ticareti konusunda işbirliği yapmakla suçlanıyor.

 Suriye Demokratik Güçleri'nin (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdi X hesabından yaptığı açıklamada, Deyrezor’daki son çatışmalarda kendilerine karşı savaştıkları için gözaltına alınanlar için af çıkartılması yönünde çalışmaların sürdürüleceğini söyledi.

Rakka ve Deyrezor’daki Arap aşiret liderleri ile bir dizi görüşme gerçekleştirdiğini belirten Mazlum Abdi, talepleri karşılama ve yaşanan hataları düzeltme sözü verdi.

Abdi “Deyrezor'un sorunlarına diyalog yoluyla çözüm bulma konusundaki kararlılığımızı yineliyoruz” dedi.

Mazlum Abdi, bölge sakinlerini fitne, tahrik ve ırkçılığa karşı dikkatli olmaya, sosyal medyada kardeşlik ve barışa destek verme çağırısı yaptı.

DSG'ye bağlı Deyrezor Askeri Meclisi'nin de yeniden yapılandırılacağını söyleyen Abdi, çatışmalarda gözaltına alınan Şam hükümetine bağlı savaşçıların af kapsamında serbest bırakılmayacağını ifade etti.

Aşiret liderleri ile eğitimden ekonomiye ve güvenliğe kadar uzun süredir devam eden şikayetlerin ele alınacağı bir toplantıya ev sahipliği yapacaklarını da söyleyen Abdi, DSG'nin eleştirilere açık olduğunu belirtti.

En az 90 kişi öldü

Bölgede 11 gün süren çatışmalarda çoğu Arap isyancılardan olmak üzere en az 90 kişi öldü. Ölenler arasında DSG savaşçılarının yanı sıra 5'i çocuk ve 2'si kadın olmak üzere 9 sivil de bulunuyor. 

DSG, Haseke ve Rakka’dan Deyrezor'daki çatışma bölgelerine takviye konvoylarıyla çok sayıda savaşçı göndermişti.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), çatışmaların 12’inci gününde DSG ve güvenlik birimlerinin sabahın erken saatlerinde El-Tayana ve Fırat nehri kıyısındaki İran destekli milislerin kontrolündeki bölgelerde tarama operasyonu başlattığını duyurdu. 

ABD'nin bölgede yüzlerce askeri bulunuyor ve bu askerler, IŞİD'e karşı mücadelede DSG ile ortak hareket ediyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli