İki Bangladeş vatandaşının Erbil'deki müezzinlik hikayesi

09-02-2024
Peyrew Enver
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Bangladeş Erbil müezzinlik
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Erbil’e çalışmak için gelen iki Bangladeşli başkentteki camilerde müezzinlik yapmaya başladı.

Rûdaw muhabiri Peyam Serbest’in hazırladığı rapora göre, biri 10, diğeri ise 7 yıldır Erbil’de yaşayan Bangladeş vatandaşı iki genç camide müezzinlik yapıyor.

Rûdaw’a konuşan Bangladeşli 26 yaşındaki Beşar Bawbaka, cuma namazı dışında namazların çoğunu kıldırdığını söyleyerek, "Tanrıya şükür buraya geldim ve burası benim için çok güzel. Daha önce Bangladeş'te bir camide görev yapmıştım. Sonra buraya geldim. Tanrıya şükür burada bu camiye hizmet ediyorum. Tanrıya şükür olsun ki bu konuda şanslıyım" dedi.

Camideki bir odada hayatını sürdüren Beşar Bawbaka, 7 yıldır Erbil’de kaldığını bu süre zarfında Kürtçe öğrendiğini söyledi.  

Caminin sahibi Niyazi Necmeddin, Beşar’ı çok sevdiklerini ifade ederek, "Beşar daha önce amcam için çalışıyordu. Bir gün onu bize getirip camide kalmasını söyledi. Biz de kabul ettik. Kendi çocuklarımız gibi davranıyoruz aralarında hiç ayrım yapmıyoruz. Sesi çok güzel her gün ezanları okuyor” diye konuştu.  

Abdulrahman Qudrat ise 10 önce başkent Erbil’e çalışma için geldi.

Camide bir gün sesli bir şekilde Kur'an-ı Kerim okurken cami hocası duyuyor ve ondan burada müezzinlik yapmasını istiyor. O günden bu yana ezan okuyor ve namaz kıldırıyor.

Rûdaw’a konuşan 42 yaşındaki Abdulrahman Qudrat, ülkesi Bangladeş’te üniversitede Şeriat eğitimi   aldığını belirterek, “Her gün sabah namazından önce kalkıp caminin kapılarını açıyorum. Daha sonra kışın ısıtıcıları açıyorum. Elektrik yoksa jeneratörü açıyorum odama gidip biraz dinleniyorum. Sonra ezanı okuyorum. İnsanlar yavaş yavaş camiye geliyorlar” dedi.

Kürdistan Bölgesi'ndeki camilerde görev yapan ve vaaz veren Bangladeşlilerin sayısına ilişkin net bir istatistik bulunmuyor.

Ancak Kürdistan Bölgesi'ndeki Bangladeşlilerin toplam sayısı şu anda 7 bin civarında ve bölge genelinde 6 bine yakın cami bulunuyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli