Aydın Maruf: Kota sistemi Irak'ta başarısız oldu

13-02-2024
Rûdaw
Etiketler Aydın Maruf ITC Irak Kürdistan Bölgesi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – ITC Yürütme Kurulu Üyesi Aydın Maruf, Kürdistan Parlamentosu seçimlerinin "kota sistemi bahane edilerek ertelendiği" yönünde çıkan iddiaları reddederek, kota sisteminin "siyasi saiklerle gündem edildiğini" ve Irak Federal Mahkemesi’ne taşındığını söyledi.

Rûdaw TV’de yayınlanan ve Nwener Fatih’in sunduğu Rûdawi Emro programına konuk olan Irak Türkmen Cephesi Yürütme Kurulu Üyesi ve Kürdistan Bölgesi Etnik ve Dini Oluşumlardan Sorumlu Bakanı Aydın Maruf, Kürdistan Bölgesi’nde bileşenlere temsiliyet hakkı tanıyan kota sistemi, Kerkük ve Türkmenlerin Irak ve Kürdistan Bölgesi’ndeki durumları hakkında konuştu.

Geçtiğimiz yıl Nisan ayından bu yana Irak Federal Mahkemesi’nde açılan kota sistemiyle ilgili dava sonuçlanmadı.

Türkmenlerin ve diğer bileşenlerin haklarını garantilemiş kota sisteminin aleyhine açılan davanın "siyasi saiklerle" olduğunu ifade eden Maruf, “Kota sistemini seçimlerin ertelenmesi için bir bahane olarak kullanılıyor. Bu meselenin arkasında siyasi saikler var. Bakınız, yasadaki beş maddeyle ilgili itiraz var. Neden sadece kota meselesi konuşuluyor? Bunları bir kenara atıp kota sisteminin seçimlerin ertelenmesine neden olduğunu söylüyorlar. Ancak öyle değil kota seçimlerin ertelenmesine sebep değil. Kota meselesi yasalarla düzenlenmiş, bileşenlerin varlığı da Kürdistan Bölgesi’nde önemlidir. Varlıkları birlikte yaşamı desteklemektedir” dedi.

Irak Federal Mahkemesi KYB’nin davacı olduğu kota sistemiyle ilgili, davanın ikinci muhatabı olan başta Türkmenler olmak üzere diğer etnik ve dini bileşenlerden her hangi bir tarafı veya partiyi davanın içeriğiyle ilgili yasal bir metin dahi göndermediğini anımsatan Maruf, konunun 10 aydır devamlı ertelendiğini ifade etti.

Mesrur Barzani'nin başkanlığında kurulan 9’uncu hükümet kabinesine ittifak ile girdiklerini ifade eden Maruf, “Bizler 9’uncu kabinede ortağız dolayısıyla hükümet ortağı olarak Parlamentoda muhalefet gibi davranmamız beklenemez. Çünkü hukuki, siyasi ve aynı zamanda ahlaki sorumluluğumuz var. Bu nedenle biz yaptığımız ittifakın çerçevesine uymaya çalıştık. Ancak bazen KDP ile aynı fikirde olduğumuz zamanlar oldu. Aynı fikirde olmadığımız zamanlarda oldu. Bazıları 11 kota sandalyesinin veya vekilin KDP’ye yakın olduğunu söylüyor. Ancak bizler herkesle görüştük, KDP, KYB ve diğer birçok parti ile görüştük. Bu meselesinin siyasi bir meseleye dönüştürülmemesi gerekiyor” diye konuştu.

Irak genelinde kota sisteminin başarısız olduğunu vurgulayan Maruf, “Çünkü çok fazla müdahale ediliyor, ancak Kürdistan Bölgesi’nde bunun önüne geçmemiz gerekiyor. Kendi irademizle faaliyetlerimizi yürütmeliyiz. Bunu siyasi bir mesele haline getirilmemeli, diğer partiler kotaya müdahale etmemeli” dedi.

Mahkeme kararının adilane olması gerektiğinin altını çizen Aydın Maruf, “Nihayetinde bu karar verilecek, ancak biz adaletli olmasını istiyoruz. Bileşenlerin durumu ve statüsü göz önünde bulundurarak verilmesi gerekiyor. Verilecek kararın birlikte yaşamı etkilememeli. Bu nedenle Irak Federal Mahkemesi’nin adaletli bir karar vermesi çok önemli” ifadelerini kullandı.

Kerkük yerel seçimlerinde Türkmenlerin 2 sandalye kazanmasının ardından şu anda yapılan müzakerelerde bütün taraflarla görüşme yapıldığını ifade eden Maruf, “Kerkük çok hassas bir kent, sadece Türkmenler için değil bütün bileşenler için önemli. Bu nedenle Kerkük için ortak bir yönetim modeli oldukça önemlidir. Kerkük’teki dini ve etnik bileşenlerin hakları gözetilmelidir” diye konuştu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli