Film izletmeye götürülmüşlerdi; 283 Kürt çocuk yanarak can verdi

13-11-2022
Etiketler Amude Sineması Suriye Yangın Cezayir
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Rojava’nın Amude kentinde 13 Kasım 1960 tarihinde, film izlemeleri için götürüldükleri sinemada 283 Kürt çocuğun yanarak can verdiği faciasının üzerinden 62 yıl geçti.

13 Kasım 1960 yılında Suriye hükümetinin talimatı ile, Amude kentindeki okullarda öğretmenler, öğrencileri, Mısır Devletinde çekilen “Cerîmet muntesful-Leyl” (Gece Yarısı Ceremesi) isimli filmi bedava izlemek için sinemaya davet eder.

O dönem Fransızlara karşı bağımsızlık mücadelesi veren Cezayir'e destek amacıyla ilkokullarda düzenlenen sinema etkinliğine katılım zorunlu tutulur. 200 kişilik salona 500’e yakın çocuk alınır.

Suriyeli askerler çocukların tamamı içeri girdikten sonra kapıyı kapatır.

Filmin ortasında perdede başlayan yangın kısa sürede tüm salona sıçrar ve sinema kapısının kapalı olması nedeniyle, yaşları 8 ile 14 arasında değişen 283 çocuk yanarak hayatını kaybeder.

Yarası 62 yıldır taze duruyor

Amude Sineması faciası 62 yıldır tazeliğini koruyor ve aradan geçen onca yıla rağmen yangının çıkış sebebi ile ilgili herhangi bir soruşturma veya ipucu elde edilemedi. Çoğu hayatında ilk defa sinemayı gören 283 çocuk alevler arasında yanarak can verirken onlarcası yaralandı.

Amude Kürtlerinden Said Ağayê Dekori, sinemanın kapısını kırarak alevlerin arasında dalıyor ve kurtarabildiği çocukları dışarısıya çıkarmaya başlıyor. Ancak Said Ağayê Dekori de alevler arasında kalarak hayatını kaybediyor.

2018’de Rûdaw’a konuşan facianın tanıklarından Muhammed Emin Abdusselam, “Okul müdürü Cezayir’e destek için çocukları sinemaya götürmek üzere herkesten para istedi. O dönem sinema bilinmeyen bir şeydi. Bazı arkadaşlarımız yeni elbiselerini giyerek sinemaya geldiler. Sinemanın şartları çok kötüydü. Film başladıktan bir süre sonra arkadaşlarımızdan birisi bağırarak yangın çıktığını söyledi” dedi.

Abdusselam, olayın büyük bir facia olduğunu ifade etti.

Ardından onlarca soru işareti bırakan facia halen aydınlatılamadı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: Rûdaw Grafik

Başkan Neçirvan Barzani'den İran ve Ali Hamaney'e başsağlığı mesajı

Başkan Neçirvan Barzani, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile beraberindeki heyetin hayatını kaybetmesine ilişkin yayımladığı taziye mesajı, “Bu zor süreçte, başta İslam Cumhuriyeti Lideri Sayın Seyyid Ali Hamaney olmak üzere, İran hükümetine ile dost ve komşu İran ve saygıdeğer ailelerine en içten başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz” dedi.