'Saddam Hüseyin'i Saklamak’ belgeseli ilk kez gösterime giriyor

13-11-2023
Rûdaw
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Saddam Hüseyin Belgesel Rûdaw Saddam Hüseyin'i Saklamak Film Amsterdam Uluslararası Belgesel Film Festivali
A+ A-

Pesar Fayeq

Erbil (Rûdaw) – Kürt yönetmen Halkawt Mustafa’nın hazırladığı “Saddam Hüseyin’i Saklamak” adlı belgesel film prömiyerini bugün dünyanın en önemli üç festivalinden biri olan Amsterdam Uluslararası Belgesel Film Festivali’nde (IDFA) yapacak.

“Saddam Hüseyin’i Saklamak” adlı belgesel, 2003 yılında ABD’nin Irak’a müdahalesinin ardından yaklaşık 150 bin Amerikan askerinin peşinde olduğu Irak’ın devrik diktatörü Sadam Hüseyin’i 235 gün boyunca saklayan Alla Namık’ın hikayesini anlatıyor.

Belgeselin ana ortaklarından biri olan Rûdaw Medya Grubu filmin Kürdistan ve Irak'ta dağıtım haklarına sahip. Ayrıca filmin fragmanı da ilk olarak Rûdaw’da yayınlanıyor.

Film, Amsterdam Uluslararası Belgesel Film Festivali’nin (IDFA) “Frontlighit” bölümünde yayınlanacak ve yönetmen Halkawt Mustafa da salonda hazır bulunacak.

Norveç'te yaşayan ve 10 yılı aşkın süredir belgesel yapımcılığı yapan Halkawt Mustafa, "Belgeselin ana amacı Saddam Hüseyin'in saklandığı çukurun gerçek hikayesini dünyaya anlatmak. Bu hikayeyi yalnızca tek bir kişi anlatabilirdi ki o da Saddam için bu sığınağı kazan kişiydi” dedi.

Filmin yönetmeni Halkawt Mustafa, başarısı nedeniyle Norveç Kültür Bakanlığı tarafından tebrik edildi. Bakanlık, Norveç-Irak ortak yapımı filmin uluslararası alanda çok ses getirecek bir yapım olacağını vurguladı.

Bugün Amsterdam saatiyle 20:45’te gösterilecek olan film ayrıca 15, 16 ve 18 Kasım günleri de takrar izleyici ile buluşacak.

Bu sabah basın gösterimi yapıldı

Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da bu sabah belgeselin basın gösterimi yapıldı. Bu akşam da Erbil saatiyle saat 22:30’da galası yapılacak. Önümüzdeki haftadan itibaren de sinemalarda gösterime girecek.

Rûdaw Tv’de yayınlanan “Diaspora” programının sunucusu gazeteci Hemin Abdullah belgesel filmi izlemek için Amsterdam’a gitti.

Rûdaw’a konuşan Hemin Abdullah, “Festivale 160'a yakın ülkeden yönetmen ve belgeselci katıldı. Festivale 3 binden fazla film gönderildi ancak 300'e yakın yeni film ve proje kabul edildi ve bunlar gösterime girecek” dedi.

Yönetmenliğini Halkawt Mustafa’nın üstlendiği Rûdaw Medya Grubu’nun da hazırlanmasına destek verdiği “Saddam Hüseyin’i Saklamak” belgeseli festivale kabul edilen tek Kürt proje.

IDFA ödüllerinin en az Oscar kadar değerli olduğunu ifade eden Abdullah, “Dünya çapında böylesi büyük bir festivale katılmak o kadar kolay değil” diye konuştu.

Halkawt Mustafa, 2016 yılında hazırladığı ve 56'dan fazla ülkede gösterime girerek birçok uluslararası ödül kazanan “Clasico” adlı filmiyle uluslararası üne kavuştu.

1988'den bu yana düzenlenen dünyanın en büyük belgesel festivali olan IDFA'da konferanslar, atölye çalışmaları ve dünya çapındaki hayata dair hikayeler anlatan 300'ün üzerinde film yer alıyor.

Bu yıl 8 Kasım’da başlayan festival 19 Kasım’a kadar devam edecek.

20 Mart 2003'te ABD ve koalisyon güçleri Saddam Hüseyin yönetimine son vermek için Irak’a bir operasyon başlattı. 9 Nisan 2003 günü Bağdat kontrol edildi ve Saddam’ın iktidarı resmen son buldu.

O tarihten sonra Saddam Hüseyin ortadan kayboldu. 13 Aralık 2003'te ABD güçleri tarafından Tikrit kentinde bir çukurda bulundu ve 30 Aralık 2006’da idam edildi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: Rûdaw

Kürdistan'daki manavlarda yerli ürünler geldi, ithal ürünler kalktı

Kürdistan Bölgesi'nde yetiştirilen meyve ve sebzelerin çoğu Erbil, Süleymaniye ve Duhok'taki büyük depolardan pazara gönderiliyor. Erbil'deki yetkililer günde 200 kamyondan fazla ürünün de Irak’ın diğer illerine ihraç ettiğini söyledi.