Bağdat, memur maaşları için 618 milyar dinar ödeyecek

14-01-2024
Rûdaw
Etiketler Bağdat Erbil Memur maaşları Bütçe
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Irak federal hükümeti, Kürdistan Bölgesi'ndeki memurların maaşlarını karşılamak için 618 milyar dinar ödeyecek.

Irak Federal Hükümeti’nden bir bakan Rûdaw'a yaptığı açıklamada, ödemenin Kürdistan Bölgesi'nin bütçe payından kesileceğini söyledi. 

Irak’ta kabine, Başbakan Şiya es-Sudani'nin Davos'taki Dünya Ekonomik Forumu'na katılmak üzere İsviçre'ye yapacağı ziyaret öncesinde bugün toplandı.

Irak Adalet Bakanı Halid Şivani, Rûdaw muhabiri Halkawt Aziz'e, kabinenin maaşları karşılamak için Kürdistan Bölgesi Hükümeti'ne 618 milyar dinar gönderme planını onayladığını söyledi.

Şivani, Bağdat'ın onayladığı tutarın kredi değil, Erbil'in 2024 bütçesinden aldığı pay olduğunu söyledi.

Fonların dağıtımını çevreleyen mekanizma henüz açıklığa kavuşturuladı.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti, memur maaşlarını karşılamak için ayda 900 milyar dinarın üzerinde paraya ihtiyacı olduğunu bildiriyor.  

Ancak Kürdistan Bölgesi Hükümeti, Türkiye üzerinden petrol ihracatı Mart ayından bu yana durdurulduğundan beri bu parayı karşılayamıyor.

Eylül ayında Erbil ve Bağdat, federal hükümetin memurların üç aylık maaşlarını karşılamak üzere Kürdistan Bölgesi Hükümeti’ne 700 milyar dinarlık üç taksit halinde 2,1 trilyon Irak dinarı borç vermeyi kabul etmesini sağlayan bir anlaşmaya vardı. 

O zamandan beri iki hükümet, maaşları karşılayacak ödemeleri garanti altına almak amacıyla federal bütçede değişiklik yapmak üzere görüşmelerde bulunuyor.

Kürdistan Bölgesi Maliye Bakanı Awat Şeyh Cenab başkanlığındaki bir KBY heyet geçen hafta Bağdat'a gitti. Hükümet görüşmelerin "olumlu" geçtiğini ve Erbil'in yükümlülüklerini "yerine getirdiğini" bildirdi.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani de bu hafta sonu Bağdat'taydı. Başkan Neçirvan Barzani Irak Başbakanı Şiya Sudani ile bir araya gelerek mali sorunları görüşmüştü.

Şii din adamı Muhammed Bakır el Hakim'i anma töreninde konuşan Başkan Barzani, “Kürdistan Bölgesi'nde bütçe ve maaş eksikliği nedeniyle çalışanlar zor durumda. Bu durum Kürdistan Bölgesi'ndeki tüm sektörleri olumsuz etkiliyor” demişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli