Kürdistan Bölgesi her yıl 14 milyon gül ithal ediyor

14-02-2024
Rûdaw
Etiketler Kürdistan Bölgesi Gül İhracat Sevgililer Günü Çiçek
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Bölgesi’nde her yıl 14 Şubat Sevgililer Günü dolayısyla gül ihracı için  milyonlarca dolar harcıyor.

İş insanı Şehıd Abdülaziz, Sevgililer Günü için başka ülkelerden bir milyon gül satın aldı ve şimdi güllerin fiyatı iki katına çıktı.

Rûdaw’a konuşan Şehıd Abdülaziz, sadece Sevgililer Günü için bir milyon adet gül aldığını söyledi.

Abdülaziz, Kürdistan Bölgesi'nin gülleri en fazla Kenya, Ekvador ve Hollanda'dan aldığını, bazı güllerin de İran'dan ithal edildiğini söyledi.

Kürdistan Bölgesi her yıl adı geçen ülkelerden yaklaşık 14 milyon gül ithal ediyor.

"Her hafta 300 bin çiçek satılıyor"

Abdülaziz yurt dışına çiçek için giden paralara dikkat çekerek, "Kürdistan Bölgesi'nden gül almak için her yıl milyonlarca dolar yurt dışına gidiyor. Ayrıca Kürdistan Bölgesi'ne her hafta yaklaşık 300 bin gül getiriliyor” dedi.

Erbil'de çiçek dükkanı bulunan Şehıd Abdülaziz, Sevgililer Günü nedeniyle gül fiyatlarının ikiye katlandığına ancak durumun dünya genelinde aynı olduğuna dikkat çekerek, "Eskiden bir kırmızı gülün fiyatı 3 bin dinardı, şimdi 5 bin dinar” diye konuştu.

Abdülaziz, bazı insanların çiçeklere çok para harcayabildiğine dikkat çekerek, "Sevgilisine 20 milyon dinara çiçek veren bir müşterimiz vardı” dedi.

Rûdaw’a konuşan Kürdistan Bölgesi İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Şeyh Abdulrahman da "Yılda kaç gül ihraç ediliyor belli değil. En çok Avrupa ülkelerinden, özellikle de Hollanda'dan ihraç ediliyor. İran ve Türkiye'den de çiçekler alınıyor” dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli