Erbil’deki saldırılara ilişkin HÜDA PAR Başkanı Yapıcıoğlu’ndan açıklama

14-03-2022
Etiketler HÜDA PAR Zekeriya Yapıcıoğlu
A+ A-

Haber Merkezi – Yapıcıoğlu, başkent Erbil’e düzenlenen füzeli saldırılara ilişkin "İran'ın ABD ve İsrail ile husumeti eskiye dayalı ve zaman zaman çatışmalar oldu. Ama dikkat ederseniz bu çatışmalar hep toprakları dışında oldu. Bu savaş Irak'ın ve Kürdistan Bölgesi’nin savaşı değildir ve oraya taşımamaları gerekir” ifadelerini kullandı.

Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu Diyarbakır'da düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yapıcıoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Seçim kanunundaki değişiklik

“Yüzde 10'luk seçim barajı 12 Eylül askeri cuntasının hayatımıza soktuğu ve her siyasi partinin şikayet ettiği bir konu. Yüzde 10'luk seçim barajı çok yüksek bir rakam ama yüzde 7'lik baraj da yeterince yüksek bir rakam. Parlamenter sistemde bu düzenlemeyle yönetimde istikrara temsilde adalet feda edilmişti. Cumhurbaşkanı hükümet sistemiyle parçalı hükümetler dönemi bitmiş, seçim öncesi ittifaklar dönemi başlamıştır. Zaten yönetimde istikrar artık garanti altında olduğu için seçim barajının hukuki, ahlaki, siyasi bir anlamı kalmamıştır. Bize göre seçim barajı sıfırlanmalıdır.

"Vatandaş geçinme hususunda çok ciddi sorunlar yaşıyor"

Vatandaş geçinme hususunda çok ciddi sorunlar yaşıyor ve bir an önce onu rahatlatacak yeni adımların atılmasını bekliyor. Temel tüketim maddelerinden vergi alınmamalıdır şeklinde bir talebimiz var. Asgari ücretle ilgili düzenleme yapılırken iş verenlerin sırtından bazı yüklerin kaldırılacağı söylenmişti. 2022 yılının Ocak ayında bir uygulamaya son verildi. Neydi o uygulama? Sigorta priminin işveren payından 6 puanlık bir destek vardı. Artık ona son verildi. Bu hesaplamalar yapıldığında şöyle bir tablo çıkıyor. Asgari ücretliden vergi alınmaması nedeniyle hazineye binen yükün tamamı bu teşvikin ortadan kalkmasıyla iş verenin sırtına binmiştir.

İşten çıkarmalarının yaşanmaması için bu konuda düzenleme yapılmalı her yerde hem iş verene hem de işçiye bindirilen prim yükü hafifletilmeli. Enflasyon rakamları çok yüksek. En çok tüketin mallardaki enflasyon oranları yapılan asgari ücret zammının da üzerindedir.

Rusya-Ukrayna savaşı

Emperyalizmin her türlüsü kötüdür. Son 50 yıl içerisinde Macaristan işgalinden bu yana her 8-10 yılda bir bir yerlere saldırmıştır. Bundan sonra da yayılmak için bunu yapacaktır. Ama unutmayalım ki ABD de bunu yapmış çok daha fazla sivil öldürmüştür. ABD Ukrayna'yı Rusya'ya yem yaptı. Çünkü Avrupa'ya Rusya'ya karşı kendisine muhtaç olduklarını göstermek istiyordu. Olan Ukrayna'ya oldu.

Erbil'e yönelik füze saldırısı

İran tarafından yapılan açıklamalarda orada (Erbil)  MOSSAD’ın tesisin olduğu iddia edilmekte, bir kısım medyada bir şahsın evinin vurulduğu söylenmektedir. Kürdistan 24 Kanalı'nın stüdyoları da zarar gördü. Bu vesileyle geçmiş olsun diyorum. İran'ın ABD ve İsrail ile husumeti eskiye dayalı ve zaman zaman çatışmalar oldu. Ama dikkat ederseniz bu çatışmalar hep toprakları dışında oldu. İran toprakları içerisinde ya da İşgal güçlerinin işgal ettiği topraklarda değil. Amerika Bağdat'ta İran'ın generalini hedef alabiliyor, Siyonist rejim Suriye'de İran askerlerini hedef alabiliyor. Ya da İran füzelerle Irak Merkezi hükümetin ya da Kürdistan bölgesinin kontrolü altındaki bölgelerde onları hedef alabiliyor.

Kürtler çok katliamlar yaşadı. 16 Mart Halepçe katliamının yıl dönümü. Aradaki bu husumet ve savaşın oradaki topraklara taşınması doğru değildir, kabul edilemezdir. Amerika'nın Bağdat'ta ya da Siyonist rejimin Suriye'de ya da başka yerde İran askerini vurması da aynı şekilde. Bu savaş Irak'ın ve Kürdistan Bölgesi’nin savaşı değildir ve oraya taşımamaları gerekir.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli