Başkan Barzani’den Enfal Soykırımı mesajı: Halkımızın yaraları iyileşmemiştir

14-04-2024
Etiketler Mesud Barzani Enfal Soykırımı Irak Kürdistan
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Kürt halkına karşı uygulanan Enfal ve diğer suçların faillerinin tarihin çöplüğüne gittiğini ancak hala soykırım ve zulmün izlerinin canlı olduğunu belirten Başkan Barzani, “Halkımızın yaraları iyileşmemiştir” dedi. Barzani, Irak devleti içerisinde hala Kürtlere karşı şovenist zihniyetin var olduğunu söyledi.

Dönemin Baas rejimi tarafından 1988’de 8 aşamada Kürdt halkına karşı uygulanan Enfal Soykırımının üzerinden 36 yıl geçti.

Bu vesile ile bir mesaj yayımlayan Başkan Mesud Barzani, Enfal’in Kürt halkını yok etmeyi amaçlayan en büyük suçlardan biri olduğunu vurguladı.

Kürdistan'ın her bir bölgesinde çeşitli aşamalarda ve organize bir şekilde gerçekleştirilen katliamlarda 180 binden fazla masum Kürdün şehit edildiğini hatırlatan Barzani, “Kürdistan'a yönelik kimyasal saldırılar, binlerce köyün yok edilmesi, Araplaştırma planları, zorla yerinden edilme ve Kürdistan'ın ekonomik, demografik, sosyal ve psikolojik altyapısının yok edilmesi Irak rejiminin halkımıza karşı işlediği suçların bir parçasıydı” dedi.

Barzani, şu ifadeleri kullandı:

“Her ne kadar Enfal ve diğer suçların failleri başarısızlığa uğrayıp tarihin çöplüğüne düşmüş olsa da, halkımıza karşı yapılan soykırım ve zulmün izleri halen devam etmektedir. Halkımızın yaraları hala iyileşmemiştir. Halkımıza yapılan büyük zulme rağmen ne yazık ki Irak devletinde hâlâ Kürtlere karşı şovenist sesler ve renkler varlığını devam ettiriyor. Enfal'ın ve Kürt halkına karşı yapılan soykırım ve zulmün telafisi için çalışmak Irak devletinin resmi kurumlarının görevidir. Kürt halkının haklarına karşı her türlü şeytani girişim ve politikaların önüne geçmelidir.”

Başkan Barzani, gün vesilesiyle Enfal şehitlerini andı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli