Rûdaw Podcast yayınına başlayan ilk Kürt medyası oluyor

14-07-2023
Etiketler AB Suriye Deprem Yaptırım Podcast Rûdaw Medya Grubu Rûdaw Radyo
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Rûdaw Medya Grubu, radyo yayınlarını değiştirip yeni sezonda birçok farklı podcast yayını ile dinleyicileri ile buluşacak ilk Kürt medyası olacak. Rûdaw'ın podcast'leri Rûdaw Radyo ve sosyal medya platformlarında yayınlanacak. Ayrıca tüm podcast'lerin yayınlanacağı özel bir podcast sitesine bulunacak.

Rûdaw'da yeni sezonda sanattan bilime, ekonomiden siyasete, sağlıktan gençliğe kadar her alanda 20 farklı podcast yayını yapılacak. Podcast'ler deneyimli Kürt yazar, sanatçı ve gazeteciler tarafından sunuluyor.

Şanoya Salar (Salar’ın Tiyatrosu)

Güney Kürdistan'da tiyatro ve tiyatro tarihi hakkında sanatsal bir podcast. Bu podcast, ünlü Kürt tiyatro sanatçısı Ahmed Salar tarafından sunuluyor.

Sanatçı, Rûdaw Radyosu'nda yeni sezonunda Güney Kürdistan tiyatrosunun tarihini ve Güney Kürdistan tiyatrosunun önündeki engelleri dizi halinde anlatıyor.

Program hakkında Ahmad Salar, "Rûdaw Radyosu’nda Kürt tiyatrosu tarihiyle ilgili ilk podcast'i sunmaktan memnuniyet duyuyorum" dedi.

Sanatçı, podcast'in Kürt tiyatrosunun tarihini ve Süleymaniye ve ardından Güney Kürdistan'da ortaya çıkışını ve kendi deneyimlerini anlattığını söyledi.

Ji Kobanê Heya Bonnê (Kobani’den Bonn’a)

Ji Kobanê Haya Bonnê (Kobani’den Bonn’a), ünlü Kürt yazar ve romancı Jan Dost'un hayatı ve eserleri hakkında bir podcast. Bu Podcast'te yazar, Rojava’nın (Batı Kürdistan) Kobani kentinden Almanya'nın Bonn kentine kadar olan anılarından bahsediyor. Yazarlık deneyimi ve çalışmalarının yanı sıra yurtdışında yazdığı yazıları ve ülkeden uzak olmanın ile Kobani’deki anılarının yazıları ve eserleri üzerindeki etkilerine ışık tutuyor.

Yazar Jan Dost program hakkında, "Ji Kobanê Heya Bonnê podcast'i daha çok benim biyografim gibidir. Kürt kültürüyle ilgili hayatımdan ve deneyimlerimden, Kobani'deki hayatımın ilk dönemlerinden ve ardından Almanya'ya yurt dışına göçümden bugüne kadarki zaman diliminden bahsedeceğim” dedi.

"Rûdaw'ın bana verdiği bu fırsat benim için bir memnuniyet verici” diyen yazar, “Bu podcast'i sunmak benim için çok önemliydi çünkü burada yazdığım tüm edebi eserlerin altını çizdim ve sunduğum eserleri hatırlamak için iyi bir fırsat oldu” diye ekledi.

Destanên Mêraniyê (Yiğitlik Destanları)

“Dastanên Mêraniyê” (Yiğitlik Destanları), sanatçı Breder'in sunduğu, Kürt tarihinin müzikal destanlarını konu alan bir podcast'tir. Bu Podcast'te sanatçı Brader, Kürt otantik sanatının bir parçası olarak kaydedilmiş veya sözlü olarak kalmış aşk, sevgi ve kahramanlık hikayelerinden bahsediyor. Sanatçı bu tarihi konu ve hikayeleri anla anlatırken sazı ile yeniden sunuyor.

Sanatçı Brader bu programa ilişkin, "Podcast yayınına başlayan ilk Kürt medyası olan Rûdaw'ın bu girişiminin bir parçası olmaktan mutluluk duyuyorum. Podcast aracılığıyla Kuzey Kürdistan'da geçen 100 yılda yaşanan Kürt destanlarını, yiğitlik hikayelerini müzik eşliğinde anlatacağım ve bunları Kürtçe şarkılara harmanlayacağım" değerlendirmesinde bulundu.

Digital Citizen (Dijital Vatandaş)

Digital Citizen (Dijital Vatandaş), Rûdaw Medya Grubu Teknik Bölümü Müdürü Hejar Birinci tarafından sunulan yeni bir podcast'tir. Sunucu, en son teknolojik yenilikler ve yapay zekanın yanı sıra teknolojinin önemi ve Kürt toplumundaki bireylerin yaşamları üzerindeki etkisini anlatacak. Digital Citizen podcast, teknolojik gelişmelerin faydaları ile birlikte insan yaşamının karşı karşıya olduğu zorlukları ele alıyor. Ayrıca, teknolojik yenilikler nedeniyle hayatımızın gelecekte nereye evrileceğini dijital vatandaşlık üzerinden değerlendiriyor.

Program hakkında Hejar Birinci, “Dünya dijital bir dünyaya doğru ilerliyor, bizler yaşanan bu hızlı gelişimin neresindeyiz?  Teknolojideki hızlı değişimlere toplumumuz ve bireyler hazır mı? Önümüzdeki 10 yılda dijital güvenlik, siber güvenlik ve yapay zeka insan hayatının en önemli alanları olacak.  Dijital Vatandaş'ta dijital bilinçli bir vatandaş olmanız için size yeterli bilgi ve farkındalığı vereceğiz” dedi.

Cosmos (Kozmos)

 Cosmos (Kozmos), gökyüzünün uçsuz bucaksız genişliğinde bir yolculuk olacak. Rûdaw’ın deneyimli isimleri Roj Ali Zalle ve Rebaz Ali, Kozmos podcast'inde inanılmaz olayları ve uzay keşif teknolojilerini tartışacak. Bir bilgisayar programı aracılığıyla şimdiye kadar keşfedilen ve yaşam olasılığı bulunan gezegenleri ziyaret edecekler. Bilimsel kavramları ve en son bilimsel görüşleri yorumlayacaklar. Asırlardır insanlar için soru işareti olan konuları ele alacaklar; Yerçekimi nasıl ortaya çıktı? Bu ile ilgili kurumlar gezegenleri nasıl araştırıyor ve nasıl keşfediyor? Uzaydaki yüz milyarlarca diğer tür nasıl oluştu ve son buldu? Sürekli içerisinde patlama yaşayan güneş ne zaman sönecek? Neden aniden patlamıyor? İnsan ne kadar uzağı görebiliyor ve ne zamanı görüyor, uzay boşuğundan ne anlıyor? Kosmos podcast'i, uzay bilimini açık bir dille açıklıyor, dinleyicileri ve izleyicileri, kendini ve toplumu anlama, düşünme ve anlayışı genişleten bir alanla tanıştırıyor.

Programı tanıtan Roj Ali Zalle, "Kozmos, kozmik fenomenleri ve olayları bilimsel olarak analiz etme girişimidir. Astrofizikçilerin dediği gibi; uzay bilimini anlamak, evrenin büyüklüğünü ve davranışını anlamak, insanı birey olarak değil, insanlık olarak düşündürür. Kosmos'ta evrenin ve gezegenlerin bugününe ve geleceğine odaklanıyoruz” diye konuştu.

Auto FM

Auto FM, makine mühendisi Ala Muhammed tarafından sunulan, tüm araba parçaları hakkında bilgi içeren mekanik bir podcast'tir. Çoğumuz herhangi bir sorun yaşadığımızda, hatta en ufak bir sorun yaşadığımızda, araba sorunları hakkında temel bilgilere sahip değiliz. Düşünün, arabanız uzak bir bölgede veya zor bir durumda bozulsa, ne yapardınız? Usta bir tamircinin arabanızı tamir etmesini mi beklersiniz? Ya da ne yaparsınız? Rûdaw Radyo'da Auto FM podcast'lerini dinleyerek arabanın tüm parçalarını ve nasıl çalıştıklarını öğreneceksiniz.

Ala Muhammed bu programa ilişkin, "Auto FM podcast'inde araba mekanik parçalarından ve nasıl çalıştıklarından bahsediyorum. Bu podcast'te arabaların bakımının nasıl yapılacağından ve sürücülerin farklı mevsimlerde karşılaştıkları en bariz sorunların neler olduğunu anlacağımz" dedi.

Araç kullananların çoğunun araç hakkında gerekli bilgiye sahip olmadığını belirten Muhammed, “Ayrıca Auto FM'de yeni araba teknolojisine nasıl uyum sağlayacağımızı konuşuyoruz" diye ekledi.

Awazên Bakur (Kuzeyin Ezgileri)

Awazên Bakur (Kuzeyin Ezgileri), Seyda Goyan'ın Rûdaw Radyo'da haftalık olarak sunacağı bir podcast yayınıdır. Bu podcast'te sunucu ve konukları, farklı Kürt şehirlerinden sanatçı ve müzisyenleri konuk edecek. Sanatçılar şarkılarını seslendirecek ve Kürt müziği tarihinin bir parçası olan eserlerden bahsedilecek.

Sunucu Seyda Goyan, “Kuzey Kürdistan'ın farklı şehir ve bölgelerinden özgün Kürtçe müzikleri ve sesleri arayıp sizler için sunacağız. Awazên Bakur podcast'inde sizleri sesli kültür ve orijinalliği ile, hiç duyulmamış ya da nadiren duyulan sesler ile tanıştırıyoruz” dedi.

Rûdawî Cîhan (Dünyadan Olaylar)

Dünyada her gün pek çok olay oluyor. Ancak sizler sadece bir kısmını duyuyor olabilirsiniz. Rûdaw Radyo’da Rûdaw Uluslararası Gelişmeler Masası Editörü gazeteci Lihon Nasreddin’in sunduğu podcast'te, Kürt toplumunu ve uluslararası toplumu etkileyen, küresel düzeyde haftanın en önemli olaylarını seçerek analiz edilecek.

Moderatör Lihon Nasreddin, “Hayatın yoğunluğu, şehrinizdeki ve hatta kendi ülkenizdeki gelişmelerden ve olaylardan haberdar olmamızı engelliyor. Bizler Rûdawî Cîhan (Dünyadan Olaylar) podcast'inde, her hafta Kürdistan toplumu üzerinde doğrudan veya dolaylı olarak etkisi olan dünyadaki en önemli olaylar hakkında objektif yorumlar yapacağız” dedi.

Rûdawî Iraq (Irak’ta Yaşananlar)

Rûdaw Irak Masası Editörü Hestiyar Qadir, Irak'ta yaşanan ve Güney Kürdistan'ı doğrudan etkileyen tüm olayları, ülkedeki en önemli olaylarla ilgili en son bilgileri uzman konuklarla ele alacak. Bu podcast’te, olayların perde arkası hakkındaki bilgiler ve ayrıntıları ile objektif yorumlar yer alacak.

Sunucu Hestiyar Qadir programa dair, “Irak'ta her gün beklenmedik ve son dakika dediğimiz acil olaylar yaşanıyor. Haberlerin ve olayların perde arkasını bu podcast yayınımızda sunacağız. Sizlere anlatılmayan bilgileri anlatacağız ve perde arkasında yaşananları aktaracağız” dedi.

Bazar (Piyasa)

Neden bir ülke diğerinden daha gelişiyor? Neden biri diğerinden daha zengin ve daha çok kazanıyor? Yan yana iki satıcıdan biri diğerinden daha çok kazanıyor. En önemli ekonomik olaylar nelerdir ve bunların piyasa ve piyasa hareketleri üzerinde ne gibi etkileri oluyor?

Muhammed Şeyh Fatih her hafta Rûdaw Radyo'da yayınlanacak olan Bazar (Piyasa) potcast’inde piyasa hareketlerini, borsaları ve satışları analiz edecek. Sunucu, piyasadaki olayların sonuçlarını, işverenlerin iş ve ürünlerininin olumsuz etkilenmemesi için küresel piyasaya nasıl uyum sağlayabilecekleri hakkında perspektifler sunacak.

Sunucu bu yauına ilişkin, ““Bazar Podcast'te asıl odak noktamız vatandaşların, işverenlerin ve tüccarların piyasa değişimlerine ve piyasa hareketlerine nasıl uyum sağlayabilecekleri. Ayrıca ülkenin ve vatandaşların ekonomik durumunu etkileyecek haftanın en önemli olaylarını ele alacağız" diye konuştu.

5 Xulek (5 Dakika)

5 Xulek (5 Dakika) adlı podcast programı Adlin Qasim tarafından Rûdaw Radyo'da günlük olarak iki ayrı saatte yayınlanacak beş dakikalık bir podcast'tir.

5 Xulek (5 Dakika) haberlerin başka yüzünü beş dakikalık süre içerisinde anlatan bir podcast'tir. Her gün beş dakika boyunca Kürdistan'ın dört bir tarafında ve dünyada yaşanan en güncel ve en önemli haberler bu program ile Radyo Rûdaw üzerinden dinleyicilere ulaşacak.

Çavê Sêyem (Üçüncü Göz)

Çavê Sêyem (Üçüncü Göz), Rûdaw Rojava Masası Müdürü gazeteci Hüseyin Ömer’in sunduğu bir tartışma podcast'idir. Bu podcast programı Rojava ve Suriye’deki en önemli siyasi olaylara ve gelişmelere odaklanıyor. Rojava ve Suriye'deki sosyal ve ekonomik durum konukların katılımı ile ele lınacak.

Gazeteci Hüseyin Ömer, “Çavê Sêyem ile, Suriye ve Batı Kürdistan'da yaşananları, Kürt toplumu üzerindeki etkisi ve sonuçlarını konuklarımla tarafsız ve objektif bir şekilde analiz edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Yarîgey Rûdaw (Rûdaw Stadyumu)

Rûdaw Spor Masası muhabirleri her hafta Rûdaw Stadyumu podcast'iile spor haberlerini ve etkinliklerini aktaracak.

Rûdaw Stadyumu sunucuları sizin için önemli olan dünya ligleri ve maçları hakkında haberler sunacak. Sporla ilgili gelişmeleri takip eddip size en çok merak edilen duyulmamış bilgileri anlatacak.

Doktor Online

Doktor Online Podcast, Dr. Ranya Rizgar tarafından yzırlanıp sunulan haftalık bir sağlık podcast'idir. Doktor Online Podcast, uzman konukları ağırlayarak sağlık sorunlarını ve hastalıkları ele alacak. Doktor Online podcast'inde, ana odak noktası sağlık bilinci ve toplumun karşılaşabileceği yaygın hataların önlenmesi olacak. Bu podcast'te vatandaşların soruları Doctor Online üzerinden yanıtlanacak.

Dr. Ranya Rizgar programa ilişkin, “Doktor Online podcast'i paralel bir dijital sağlık projesidir. Bu podcast'te toplumun karşı karşıya olduğu en önemli ve bariz hastalıklara ve salgınlara odaklanıyoruz, Doktor Online podcast'teki ana odak noktamız ve hedefimiz vatandaşların gerekli farkındalığa sahip olmalarını sağlamak olacak” dedi.

Bi Dema Amedê (Diyarbakır Saati İle)

Bi Dema Amedê (Diyarbakır Saati İle) Podcast, Türkiye ve Kürt kentlerinde yaşanan sosyal, ekonomik, siyasi ve kültürel olaylara odaklanan haftalık bir podcast'tir. Rûdaw Diyarbakır Temsilcisi Maşallah Dekak’ın suncuğu bu podcast, haftalık olarak konuklarıyla yaşanan gelişmeleri ve olayları yorumlayacak.

Moderatör Maşallah Dekak, “Bi Dema Amedê Podcast, diğer podcast'lerden farklı olarak Kürt kentlerindeki en önemli olay ve gelişmeleri tartışan ve gündeme getiren bir program olacak. Burada vatandaşların hayatını etkileyen siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel konuları masaya yatıracağız” diye belirtti.

Bekatî Silêmanî (Süleymaniye Saati İle)

Bekatî Silêmanî (Süleymaniye Saati İle), Rûdaw Medya Grubu’nda çalışan gazeteci Aso Serawi tarafından sunulan haftalık bir podcast'tir. Aso Serawi, her hafta konuklarıyla birlikte Süleymaniye vilayetinde vatandaşların hayatlarını doğrudan etkileyen en önemli siyasi, sosyal, hizmet, sağlık ve ekonomik olayları analiz edecek.

Bu program, Süleymaniye’de vatandaşların durumuna, kentteki hizmet ve refah koşullarına odaklanacak.

Program hakkında Aso Serawi, “Süleymaniye Saati İle podcast'inde bir hafta boyunca hem Süleymaniye vilayetinde yaşanan en önemli konuları ele alacağız hem de Süleymaniye ve çevresindeki vatandaşların yorum ve şikayetlerini takip etmek için misafirlerimle verimli bir tartışma yapmaya çalışacağız” dedi.

Bi Dema Duhokê (Duhok Saati İle)

Bi Dema Duhokê (Duhok Saati İle) Rûdaw Duhok Temsilcisi Nasır Ali tarafından sunulacak bir podcast’tir. Nasır Ali, Behdinan ve Ninova Ovası'nda yaşayan vatandaşların yaşamlarını doğrudan etkileyen en önemli siyasi, sosyal, hizmet, sağlık ve ekonomik gelişmeleri her hafta konukları ile tartışacak. Duhok Saai İle podcasti, Duhok, Behdinan, Ninova Ovası ve Şengal’de vatandaşların dururumuna, yaşanan sıkıntılara odaklanacak.

Moderatör Nasır Ali, “Bu podcast'te Duhok kenti, Behdinan bölgesi, Ninova Ovası ve Şengal’de vatandaşların platformu olmaya çalışacağız. Tüm bu bölgelerde hizmet ve sosyal alanda yaşanan sorunlara odaklanacağız” dedi.

Legel Adem (Adem İle)

Legel Adem (Adem İle) podcast’inde Adem Bedar her hafta Kürdistan’da toplumsal barışı etkileyen olayları dini perspektif ile ele alacak. Adem İle yapılan diyalog, Kürdistan’da tüm din ve inançlara saygı ve kabullenmeyi bir kültür olarak geliştirmeyi amaçlıyor.

Adem İle podcast programı, Kürdistan toplumunun yaşamı üzerinde sosyal, ekonomik ve psikolojik sonuçları olan tüm meselelerin objektif bir şekilde anlaşılmasını sağlamaya çalışacak.

Adem Bedar porgrama dair, “Adem İle podcast'te, Kürdistan toplumundaki en önemli olaylara dini perspektiften ortak bir anlayış ve bakış açısına yöneleceğiz. Barışçıl ve verimli bir diyalog kurmaya, bir arada yaşama ve hoşgörü değerlerini vurgulamaya çalışacağız” diye konuştu.

Mijar (Konu)

Mijar (Konu), diğer tüm podcast ve programlardan farklı bir şekilde vatandaşların yaşadığı günlük sorunlara odaklanacak.

Mijar poscast’te vatandaşlar telefon üzerinden sorunlarını dile getirebilecek, Rûdaw Medya Grubu diğer departmanlar ve merkezler aracılığıyla çalışarak sorunları araştıracak, vatandaşların sorunlarına ve sorularına cevap bulmak üzere haber ve raporlar hazırlayacak.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli