Avustralya Büyükelçiliğinden Rûdaw aracılığı ile Halepçe halkına mesaj

15-03-2024
Etiketler Halepçe Kimyasal Saldırısı Katliam Irak Kürdistan Bölgesi Avustralya
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Avustralya'nın Bağdat Büyükelçiliği, Halepçe’ye yönelik kimyasal saldırının 36'ncı yıl dönümünde Rûdaw aracılığı ile Halepçe halkına taziye mesajı gönderdi.

Mesajda, "Irak'taki Avustralya Büyükelçiliği, 1988 yılında Halepçe'ye yapılan korkunç bombalamanın kurbanlarını ve hayatta kalanları anıyor. Hayatını kaybedenleri hatırlıyoruz; aynı zamanda Halepçe halkının inanılmaz gücünü ve dayanıklılığını da takdir ediyoruz" ifadesine yer verildi.

16 Mart 1988'de dönemin Irak hükümeti Halepçe'yi kimyasal gazlarla bombaladı. Saldırıda en az 5000 sivil yaşamını yitirdi 10.000 kişi de yaralandı. Yaralı vatandaşlar kimyasal silahların etkisiyle kronik hastalıklara yakalandı.

16 Mart 2010'da Avustralya Parlamentosu saldırıyı insanlığa karşı işlenmiş suç olarak nitelendirdi.

Büyükelçilik, "Avustralya'nın kimyasal silahların ortadan kaldırılmasına yönelik kararlılığı, dünya çapındaki çatışmalarda kullanılan birçok kimyasal silah kurbanının anısına dayanmaktadır" dedi.

2010 yılında soykırım ilan edildi

2010 yılında Irak Yüksek Ceza Mahkemesi Halepçe'ye yönelik kimyasal saldırıyı soykırım ilan etti.

Aynı yıl, çeşitli zamanlarda Irak İçişleri ile Savunma Bakanı olarak görev yapan üst düzey Baas yetkilisi “Ali Kimyavi” olarak da bilinen Ali Hasan Mecid, Halepçe'ye düzenlenen kimyasal saldırıdan sorumlu olması nedeniyle idam edildi.

Bu yıl Halepçe, il olma yolunda son adımın atılması beklentisiyle yaşanan trajediyi anacak.

Halepçe resmi olarak Kürdistan Bölgesi'nin bir vilayeti haline getirildi, ancak Irak Bakanlar Kurulu'nun 13 Mart'ta bu amaçla bir yasa tasarısını onaylamasına rağmen, Irak Federal Parlamentosu Irak'ın 19. vilayeti olmasını henüz onaylanmadı.

Tasarının 14 Eylül'de oylanması planlanıyordu, ancak Iraklı partiler arasındaki siyasi görüş ayrılıkları nedeniyle tasarı sekteye uğradı.

Nüfusu yaklaşık 130 bin olan Halepçe kenti 1599 kilometrekarelik bir alanı kapsıyor. Halepçe'nin bir merkez ilçesi olmak üzere Khurmal, Biyara, Bamo ve Sirwan dahil 5 nahiyesi bulunuyor.

Bu yılki etkinlik ve törenler

Halepçe'deki kimyasal saldırıda şehit olanların mezarı başında 16 Mart Cumartesi günü saat 09.00'da tören düzenlenecek.

Halepçe Vali Yardımcısı Şahin Rıza Çarşamba günü Rûdaw'a yaptığı açıklamada, Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani ve Irak Cumhurbaşkanı Latif Reşid’in bu yılki törenlere katılmaya davet ettiklerini söyledi.

Vali yardımcısı, tüm Irak ve Kürdistan bölgesi yetkililerini davet ettiklerini ancak kimin katılıp kimin katılmayacağının henüz netlik kazanmadığını söyledi.

Aynı gün, Halepçe Üniversitesi'ndeki çeşitli paneller de dahil olmak üzere çok sayıda etkinlik daha gerçekleştirilecek.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli