IŞİD aşklarını bitiremedi: Ezidi çift 9 yıl sonra ikinci kez evlendi

16-06-2023
Dexil Hasna ve Samiya Sımo çifti görkemli bir düğünle yeniden evlendi
Dexil Hasna ve Samiya Sımo çifti görkemli bir düğünle yeniden evlendi
Etiketler IŞİD Şengal Ezidi Duhok
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – IŞİD’in Şengal’e saldırısıyla yuvaları yıkılan genç çift, 9 yıllık ayrılığın ardından nikah tazeledi.

IŞİD’in Kürdistan Bölgesi ve Irak’ın bazı bölgelerinde gerçekleştirdiği saldırılar, katliamlar, kaçırmalar ve yol açtığı göçler ardından  acı hikayeler bıraktı.

Bu hikayeler bir tanesi de IŞİD saldırısı ile yuvaları dağılan Dexil Hasna ve Samiya Sımo’nun hikayesi.

IŞİD 2014’de Şengal’e saldırdığında Dexil ve Samiya henüz bir aylık evliydiler. Yeni evlenen çiftin yuvası, IŞİD üyelerinin Samiya’nın da aralarında yer aldığı çok sayıda Ezidi kadın, çocuk ve erkeği kaçırmasıyla dağıldı. Semiya’dan 9 yıldır haber alınamıyordu.

9 yıl aradan sonra Kürdistan Bölgesi hükümetinin girişimiyle, bu ayın başında Samiya ile birlikte 6 Ezidi Kürt kadın IŞİD esaretinden kurtarıldı.

Dexil ve Samiya 9 yıllık hasretin ardından Duhok’ta görkemli bir düğünle yeniden nikah tazelediler ve  ikinci kez birbirlerine sadakat yemini ettiler. 

Çift, Duhok’un Sêmel ilçesinde nikah tazeledi ve düğünün masrafı bölgedeki hayırseverlerce karşılandı. Genç çiftin eşlerinin isimlerini ellerine dövme olarak kazımaları da dikkatten kaçmadı. Gelin ve damat, düğün salonun girişinde beyaz güvercin uçurdular.

Düğüne çok sayıda davetli katılarak, çiftin mutluluğuna ortak oldu. Kürtçe klamlar eşliğinde halaylar ve zılgıtlar çekildi. 

Rûdaw’a konuşan beyaz gelin içerisindeki Samiya Sımo sevincini şu sözlerle dile getirdi:

“Burada olduğuma hala inanamıyorum. Sanki bir rüyada gibiyim. Çok mutluyum.”

Damat Dexil ise “Yeniden kaderim oldu. Her zaman onun döneceği günü bekledim. Çok sevinçliyim” dedi.

Gelin ve damadın akrabaları da düğündeki yerlerini aldı. Damadın annesi oğlunun 9 yıldır eşinin dönmesini beklediğini belirterek, “Bugün çok güzel bir gün. Çok mutluyum. Dexil ve Samiya birbirlerini çok seviyorlardı. Oğlum yıllardır eşinin yolunu gözledi” şeklinde duygularını ifade etti.

Samiya’nın erkek kardeşi “Kız kardeşime yeniden bir düğün yapacağımız hiç aklıma gelmezdi. Şu an çok mutluyum" dedi.

Samiya ile birlikte bu ayın başında IŞİD’den kurtarılan 5 Ezidi kadını da düğüne katılanlar arasındaydılar.

Ne olmuştu? 

Nobel Barış Ödülü sahibi, Birleşmiş Milletler İyi Niyet Elçisi Ezidi aktivist Nadia Murad, geçtiğimiz günlerde IŞİD tarafından Şengal’de kaçırılan 6 Ezidi Kürt kadının kurtarıldıklarını duyurmuş, çabalarından ötürü Başkan Neçirvan Barzani’ye teşekkür etmişti.

Yaklaşık 9 yıl sonra özgürlüğe kavuşan Ezidi kadınlar, Dohuk kentindeki Azadi Panorama parkında düzenlenen törenle bölge yetkilileri ve aileleri tarafından karşılandı.

Esaretten kurtulan kadınların yakınlarıyla buluşması esnasında duygu dolu anlar yaşandı.

9 yıl sonra ailesine kavuşan Sabrin Elyas, “Çok mutlu ve rahatım. Allah’a şükürler olsun ki ailem ve arkadaşlarımla yeniden bir araya geldim. Bugün hayatımın en mutlu günü" dedi.

IŞİD zulmünden kurtarılan Samiye Simo ise eşi Dexil Hasna tarafından mutluluk gözyaşları ile karşılandı. 

IŞİD 2014’de Şengal’e saldırdığında 6 bin 417 Ezidi kadın, çocuk ve erkeği kaçırarak, kimini Suriye ve Irak’ın farklı bölgelerine kimini ise farklı ülkelere götürdü. Bugüne kadar kaçırılanlardan 3 bin 568’i kurtarıldı. Geri kalanların ise akıbeti hala bilinmiyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: Rûdaw

Kürdistan ve Iraklı şahsiyet ve kurumlar Webby Ödülü alan Rûdaw'ı tebrik etti

Rûdaw Medya Grubu tarafından hazırlanan Korowai belgeseli dün gece ABD’nin New York kentinde düzenlenen törenle Webby Ödülü aldı. Bu küresel ödül nedeniyle Irak ve Kürdistan Bölgesi'ndeki medya, siyasi parti ve hükümet yetkilileri Rûdaw'ı tebrik etti.