Kürtler için 8 ve 32 rakamları sırlı mı?

17-10-2014
Adil Harmancî
Etiketler Kürdistan Hakkari
A+ A-

Hakkâri (Rûdaw) - Sekiz yaşından beri görme engelli olan dengbêj Abdülkadir Kızılkaya, Kur’an – ı Kerim’i ezbere biliyor. Kızılkaya, Kürt tarihinde '8' ve ‘32’ rakamlarının önemli bir yeri olduğuna inanıyor.

 

 

Abdülkadir Kızılkaya, 8 yaşında iken geçirdiği trahom hastalığı nedeniyle görme özelliğini yitirdi. Gözleri gördüğü süre içinde öğrenmeye büyük bir merakı olan ve sürekli gelen misafirlerin anlattığı destan ve hikâyeleri can kulağıyla dinleyen Kızılkaya’nın, gözlerini kaybettikten sonra da öğrenme ve dinleme merakı devam etti.

 


Rûdaw’a konuşan Kızılkaya, Doğu Devrimci Kültür Dernekleri'nin (DDKD) 12 Eylül darbesinden önce Hakkâri’de açtığı bürosuna sık sık giderek tartışmalara katıldığını, bu sırada Kürtler, Kürt büyükleri, Kürt tarihi ve kültürü konusunda önemli bilgiler edindiğini söyledi.

 

 

Yaşanan hararetli tartışmalardan dolayı kendisini Kürdistan’ın kısa bir zamanda kurulacağı fikrine dahi kaptırdığını anlatan Kızılkaya, “Kürdistan erken kurulur diye Türkçe bile öğrenmedim. Ama keşke öğrenseydim. Çünkü o dil de bize çok lazım ve ben onun eksikliğini şimdi çok hissediyorum” diye konuştu.

 

 

Merak saldığı Kürt tarihi üzerine daha sonra beyninde önemli fikirler oluştuğunu ve bunları kitap haline getirdiğini belirten Kızılkaya, bu çabasını şöyle anlattı:

 

 

“Okumam yazmam olmadığı için ben söylerim yeğenlerim yazar. Şimdiye kadar bu şekilde 3 kitap yazdım. Düşündüm ki Kürtler’in de hayatı gökkuşağı gibi karışıktır, ben de oturup 'Bûka Baranê' (Gökkuşağı) diye bir kitap yazdım, daha doğrusu anlattım, yeğenim yazdı. Bu kitapta önceliği Kürt büyükleri, kanaat önderleri ve önemli şair ve yazarlarının yaşam öykülerine verdim.”

 

 

Kürt isyanlarını da kafasında oluşturduğu ilginç bir yöntemle kitaplaştırdığını söyleyen Kızılkaya, bu konu için de satranç tahtasını örnek aldığını belirtti.

 

 

Kızılkaya, “Dîvana Satrincê” adını verdiği bu çalışmasıyla ilgili, şunları dile getirdi:

 

 

“Dünyayı satranç tahtasına, Kürtler’in hayatını da satranç oyununa benzettim. Bu kitapta da Kürtler’in 16 isyanını anlatıyorum. Çok araştırdım. Kürt tarihinde '8' ve ‘32’ rakamlarının önemli bir yeri var. Saddam 8 kez Kürtler'i katliamdan geçirmiş. Londra'da satrancın kuralları genişletiliyor. Bundan 32 yıl sonra Nehrî isyanı bastırılıyor. Bundan da 32 yıl sonra Şêx Ebdulselam Barzanî, Osmanlı tarafından Musul'da idam edildi. 32 yıl geçiyor, bu sefer Qazî Muhammed idam ediliyor. 32 yıl sonra da Mele Mistefa Barzani yaşamını yitiriyor.”

 

 

Kur’an-ı Kerim’i de ezbere bilen Kızılkaya’nın üçüncü kitabı daha da ilginç. Kızılkaya, bu kitabında da “Kuran’daki harflerden yola çıkılarak rakamlarla konuşulabileceği” yönünde örnekler sıralıyor.

 

 

Abdülkadir Kızılkaya’nın, Kürtler’in felsefi inanışlarını anlattığı ve “Felsefeya Hejde Hezar Alemê” adında bir kitabı da var.

 

 

“Kuran’dan bahsediyorlar, kafa kesiyorlar, zina ediyorlar. Günümüzde yılanları öldürmek yasak iken onlar insan öldürüyor, talan ediyor, bu Müslümanlık değil küfürdür”

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli