İran’ın Erbil saldırısı Duhok'ta protesto edildi: Teslim olmayacağız

18-01-2024
Rûdaw
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler İran Duhok Gösteri Füzeli saldırı Erbil
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - İran'ın 15 Ocak’ta Erbil’de balistik füzelerle sivil hedeflere saldırı düzenlemesini protesto etmek amacıyla bugün Duhok'ta binlerce kişinin katılımıyla gösteri düzenlendi. 

Rûdaw muhabiri Eyub Nasri, Duhok’ta, saldırı nedeniyle üç günlük yas ilan edildiğini bildirdi.

Rûdaw muhabiri Nasri, gösterinin Duhok Üniversitesi Rektörlük binası önünde başladığını ve şehrin tüm kesimlerinin katılımın gerçekleştiğini söyledi.

Gösteride dev bir Kürdistan bayrağı açıldı ve İran karşıtı sloganlar atıldı.

Duhok Valisi Ali Teter: Teslim olmayacağız

Protesto gösterisinde konuşan Duhok Valisi Ali Teter saldırılar nereden gelirde gelsin Kürd halkının teslim olmayacağını söyledi.

Kürd halkının bugüne kadar kimyasal gazlarla, Enfal operasyonlarıyla saldırıya uğradığını ve çok büyük sınamalardan geçtiğini ifade eden Vali Teter, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Teslim olmayacağız. Ne kimyasal saldırılar, ne Enfal operasyonları… Hiçbiri… Bunlardan çok daha büyük silahlarla da saldırılara uğramış bir halkız. Halkımız soykırım operasyonları görmüş. Çeşit çeşit kimyasal gazlarla insanlarımız bombalanmış. Buna rağmen teslim olmamışız ve olmayacağız. Halkımızın iradesi de kırılamaz.

Amerikan güçleri, İngiliz güçleri yanı başınızdaydı. Cesaret edip onlara bir şey yapmadınız da 11 aylık bebek Jina mı İsrail casusuydu? Bu yüzden mi onu şehit ettiniz! Bir Jina size yetmedi mi? Birini (Jina Emini) şehit etmiştiniz zaten. Kürdler binlerce bebeğe daha Jina adını verecek. Bu millet kanıyla elde etiği kazanımlarını koruyacak.”

İran Devrim Muhafızları tarafından 15 Ocak’ta başkent Erbil’de çeşitli noktalara 10 balistik füze ile saldırı düzenlendi.

Saldırılarda Kürt iş insanı Pêşrew Dizayi, 25 Ocak'ta bir yaşına basacak olan kızı Jina Dizayi, Dizayi’nin evinde misafir olarak bulunan ancak Bağdat’ta ikamet eden Süryani asıllı Hristiyan iş insanı Kerem Mikhail ile Filipinler vatandaşı bir işçi yaşamını yitirdi. Saldırılarda 16 sivil de yaralandı.

İran, “Mossad karargahını” hedef aldıklarını ileri sürdü. Ancak Kürdistan Bölgesi Yönetimi ve Irak hükümeti yetkilileri saldırıyı kınayarak Erbil'de Mossad merkezinin bulunduğunu iddiasını yalanladı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli