Mardin’den gelen heyet Duhok'ta taziyeye katıldı

22-01-2023
Etiketler Mardin Duhok Silahlı Saldırı
A+ A-

Duhok (Rûdaw) - Mardin'de uğradıkları silahlı saldırı sonucunda hayatlarını kaybeden 5 Kürdistan Bölgesi vatandaşının ailesine taziye ziyaretinde bulunmak üzere 70 STK adına bir heyet sabah saatlerinde Duhok'a geldi. Heyet, Duhok İl Meclisi’nde ağırlandıktan sonra Seydo Camii’nde kurulan taziyeye katıldı.  

Mardin-Nusaybin yolu üzerinde 19 Ocak gecesi gerçekleşen silahlı saldırıda Duhok’un tanınan din adamları Ahmed Celaleddin İbrahim ile Abdullah Salih Mustafa’nın yanı sıra eşi Çimen Şahin Halid ve kızı Hindirin Abdullah Salih ile birlikte Ahmed Celaleddin İbrahim’in annesi Wahide Haydar Casım hayatını kaybetti.

Olayın yankıları sürerken bugün Mardin ve Nusaybin’den 70 STK adına bir heyet sabah saatlerinde Duhok'a geldi.

Heyette Mardin İl Müftüsü Ali Hayri Çelik, Mardin STK platformu üyesi Mustafa Aydın, Mardin İHH başkanı Mehmet Timurağaoğlu, Mardin Gazeteci ve Yazarlar Cemiyeti Başkanı Kadir Üründü, MÜSİAD Mardin Şube Başkanı Mehmet İleri, Memur-sen Başkanı Abdulselam Demir, Nusaybin Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Ömer Özel, Peygamber Sevdalıları Platformu Başkanı Fasih Memiş, Mardin Sanayici İşadamları Derneği Başkanı Nasır Duyan, Diyanet-Sen Başkanı Abdülkadir Kurtuluş, Mardin Muhtarlar Federasyonu Başkanı İsa Dal, Nusaybin İlçe Milli Eğitim Müdürü Ümit Çetin, Nusaybin Ticaret Borsası Başkanı Necdet Aktaş, Nusaybin Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Hüseyin Gündoğdu, Nusaybin Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Abdulhalim Aydın, Nusaybin Esnaf Ve Kefalet Koperetif Başkan Vekili Nurullah Tunçalan da yer aldı.

Hareket öncesinde bir açıklama yapan Mustafa Aydın da "Evvelki gece maalesef çok elim bir cinayet ile hepimiz sarsıldık. Komşumuz Duhok şehrinden karayoluyla Habur’dan geçerek ülkemize gelen ve Nusaybin Kızıltepe yolu arasında kalleşçe bir saldırıya maruz kalan beş kişilik iki aile, arabaları içinde silahla taranarak katl edildiler. Vefat edenlere Allahtan rahmet, kederli ailelerine sabır ve başsağlığı dilemek için yola çıkıyoruz"dedi.

Aydın, "Temennimiz bu tür hadiselerin hiç olmaması, olmasına fırsat verilmemesidir.Vahşice katl edilen bu misafirlerimiz, komşularımız ve kardeşlerimizin hüznünü ve acısını paylaşıyor, katilleri şiddetle telin ediyoruz” diye konuştu.

“Bu çirkin olayı nefretle kınıyoruz”

Duhok’a ulaşan heyet ilk olarak Duhok İl Meclisi’ni ziyaret ederek yetkililerle görüştü ve taziyelerini iletti. Heyet daha sonra taziyelerin kabul edildiği Seydo Camii’ne giderek dua etti.

Gazetecilere konuşan heyet üyelerinden Fasih Memiş, “Bu çirkin olayı nefretle kınıyoruz. Bu saldırının faillerini kınıyoruz. Olayın bir an önce aydınlatılmasını bekliyoruz. İçimizi biraz da olsa rahatlatan faillerin kısa zamanda yakalanmış olmaısıdır. Umarız olay tüm yönleri ile aydınlatılır, biz de olayın takipçisi olacağız” diye konuştu.

Rûdaw muhabiri Huner Reşid’e konuşan ve saldırıda babasını kaybeden Nezir Abdullah Salih, Mardin’den gelen heyetin halkın temsilcileri olduğunu, acılarına ortak oldukları için kendilerine teşekkür ettiklerini söyledi.

Salih, olayla ilgili soruşturmanın sürdüğünü, Kürdistan Bölgesi ve Irak hükümetlerinin de Türkiye’ye çağrıda bulunarak saldırının bir an önce aydınlatılmasını istediğini belirterek, “Hükümetimize inancımız tamdır. Bu olayın en erken zamanda aydınlatılacağını umuyoruz. Irak’ın Ankara Büyükelçisi ile bağlantımız var. Kürdistan Bölgesi Hükümeti de konuyla ilgili Türk Konsolosu’nu çağırarak taleplerini iletti” dedi.

Salih, “Biz yaşlı insanların böyle insafsızca öldürülmesinin nedeninin soygun veya hırsızlık olduğunu sanmıyoruz. Tabi soruşturma sürüyor. Biz gerçeğin ortaya çıkarılmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Şüphelilerin yarın mahkemeye

Saldırıdan kısa bir süre sonra Mardin Valiliği, olayla ilgili 4 şüphelinin Mardin Cumhuriyet Başsavcılığının talimaı ile gözaltına alındığını duyurdu. Ardından 2 kişinin daha gözaltına alındığı ancak ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldıkları öğrenildi.

Nusaybin’deki Oğur Jandarma Karakolu’nda tutulan 4 kişinin işlemleri devam ederken dosyaya gizlilik kararı konuldu.

Gözaltına alınanların M.Ş, F.A, A.Y ve A.K isimli kişiler olduğu, bunlardan birinin Şırnak diğer üçünün ise Nusaybin nüfusuna kayıtlı olduğu belirtildi.

Karakoldaki ilk ifadelerinde saldırıyı, “soygun yapmak için” gerçekleştirdiklerini itiraf eden zanlıların maktulleri uzun süre takip ettiği ortaya çıktı.

Şüphelilerden F.A’nın son bri kaç yıldır Duhok’ta Avro City adlı projede elektrik işçisi olarak çalıştığı ortaya çıktı. Şüphelinin ailesi, herhangi bir durumdan haberdar olmadıklarını aktardı. Rûdaw muhabirine konuşan Avro City projesi yöneticileri de, söz konusu şahsın izin alarak memleketine gittiğini ve dün itibariyle dönmesi gerektiğini söyledi.

Rûdaw’ın edindiği bilgilere göre, gözaltı süreleri iki gün uzatılan şüpheliler yarın adliyeye sevk edilecek.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli