Fotoğraf galerisi

24-04-2024
15 Photos
Murat Bulut

İstanbul (Rûdaw) - Her yıl Nisan ayında olduğu gibi bu yıl da İstanbul'a ve ziyaretçilerine laleler eşlik edecek.

İstanbul Lale Festivali kapsamında kentin çeşitli bölgelerine 158 türden lale soğanı, 7 türden sümbül soğanı, 8 türden nergis soğanı ve muscari soğanı olmak üzere toplamda 7 milyon 962 bin 701 adet soğanlı çiçek dikildi.

Artık İstanbul ile özdeşleşmiş ismini ise imparatorluğun bir döneminin adlandırıldığı Lale Devrinden alıyor. Bahsedilen dönemde İstanbul 'da yaygın olarak lale yetiştirilmesi, dönemin lale çiçeğiyle anılmasına neden olmuştur.

O yıllarda İstanbul da 200 kadar lale soğanı çeşidi bulunduğu söylenir. Lale Devri padişahı III.Ahmet' tir. O dönemde Sadrazam Nevşehirli Damat İbrahim Paşanın öncülüğünde, başta İstanbul olmak üzere pek çok noktada yeni köşk ve saraylar, sebil ve çeşmeler, camiler, parklar inşa edilmiştir.

Lale Devri, Patrona Halil İsyanı ile son bulmuş ve o yıllarda inşa edilen pek çok köşk ve kasır ile lale bahçeleri de tahrip edilmiştir.

İstanbul genelinde 1 Nisan'da başlayan Lale Festivali'nin sona erme tarihi ise 30 Nisan 2024 olarak belirlendi.

Festival boyunca ziyaretçiler Emirgan Korusu, Gülhane parkı, Sultanahmet Meydanı, Göztepe 60. Yıl Parkı ve Hidiv Korusu'nda lale, sümbül, nergis ve muscari ile birlikte görsel bir şölen yaşayacaklar.

Foto: Murat Bulut / Rûdaw