Naif Turgut, Çatak’ta yaşanan olayı anlattı

24-09-2020
Rûdaw
Servet Turgut
Servet Turgut
Etiketler Osman Şiban Servet Turgut Van Helikopterden atıldı
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Van’da operasyona çıkan askerlerce gözaltına alınan ve sonrasında helikopterden atıldıkları iddia edilen Servet Turgut’un kardeşi Naif Turgut, “Hastanede ziyaret ettik. İşaretle helikopterden atıldıklarını anlattı” dedi.

11 Eylül’de Van’ın Çatak ilçesinde operasyona çıkan askerler, 55 yaşındaki Servet Turgut ve 50 yaşındaki Osman Şiban’ı  gözaltına aldı. Turgut ve Şiban, olaydan üç gün sonra Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yoğun bakım ünitesinde bulundu.

Turgut ve Şiban’ın helikopterden atıldıkları iddiaları büyük infial yarattı.

Rûdaw TV’de yayınlanan ve Hêvîdar Zana’nın sunduğu 15:00 bültenine katılan Servet Turgut’un kardeşi Naif Turgut, olayın ayrıntılarını anlattı.

Turgut, “Köyümüz 1978’de yıkıldı biz de Mersin’e taşındık. Kardeşim 20 yıl önce Mersin’den tekrar Van’a taşındı. Osman Şiban dayımın oğludur. Kardeşim Servet Turgut, Osman Şiban ve diğer birkaç aile ile birlikte 5 yıldır köyde kendilerine ev yapmışlar. Her yıl Mayıs ayından Ekim ayına kadar köye gidip ot biçiyorlar, geçim kaynağı elde edebilmek için çalışıyorlar” dedi.

Olay günü kardeşi Servet Turgut’un gündüz ot biçmek için köyden 500 metre öteye kendi arazisine gittiğini belirten Turgut, daha sonra yaşananları şöyle anlattı:

“Kardeşim otları balyalarken bu esnada yaklaşık 20 asker gelip ismini soruyolar. O da ismini söylüyor. ‘Bu ot senin mi?’ diye soryorlar, o da ‘evet’ diyor. Sonra Osman’ı soruyolar o da evde olduğunu söylüyor. Askerler onu da alarak köye geliyor ve Osman’ı da yakalıyor. Çoluk çocuk, eşlerinin gözleri önünde oluyor bu olanlar. Aile askerlere Servet ve Osman’ı götürmemeleri için yalvarıyor. Aileye, ‘helikopterin yanına götürüp ifadelerini alacağız ve bırakacağız’ diyorlar.  

Her ikisini alıp Servet’in arazisine götürüyorlar. Tarla ile köy arasında küçük bir tepe var. Aileler takip ediyor. Her ikisinin askerlerce çekilerek, sürüklenerek helikoptere bindirildiğini görüyorlar. Helikoptere bindirildikten sonra ne yaptıklarını, nereye götürüldüklerini öğrenemiyorlar. Aradan üç gün geçtikten hastanede oldukları öğrendik.”

Köyde telefon  olmadığı ve ulaşım koşulları zor olduğu için olayı sonradan öğrendiklerini belirten Naif Turgut, “Bölgede operasyon olmuş, askerler ve PKK’liler ölümüş, bizim bundan sonradan haberimiz oldu. Bu olanlar yaşandığında ben Mersin’deydim, bana haber verdiler Van’a geldim. Bizim köyün karşısında Andiçi diye bir köy var, o köyün muhtarına haber veriyorlar. O da bize bildirdi. Bunun üzerine Van Bölge Araştırma Hastanesi’ne gidip darp raporlarını aldık” dedi.

Servet Turgut ve Osman Şiban’ın gözaltına alındıklarında sağlam olduklarını belirten Naif Turgut, “helikopterden atıldıklarını anlattılar mı?” sorusuna, “Evet, işaretle helikopterden atıldıklarını anlattı” diye yanıt verdi.

Valilik “kayalıktan düştü” demişti

Olaya ilişkin Van Valiliği'nden yapılan açıklamada iki kişinin askeri helikopterden atıldığı iddialarıyla ilgili olarak, "Şüphelilerden biri kaçarken kayalık alanda düşüp yaralandı" denildi.

Açıklamada, “İzahı yapılan iddialarla ilgili olarak Van Cumhuriyet Başsavcılığınca 11 Eylül 2020 tarihi itibarıyla adli süreç ve eş zamanlı olarak idarece idari soruşturma başlatılmış olup olay bütün boyutlarıyla titizlikle değerlendirilmektedir” ifadelerine yer verildi.

Öte yandan ağır işkence gördükleri raporla belgelenen Turgut ve Şiban’ın aileleri Van Barosu İnsan Hakları İhlalleri Komisyonu’na başvuruda bulundu.

Ailelerin avukatları da sorumlu askerler hakkında “Kasten yaralama”, “Kasten öldürmeye teşebbüs”, “Görevi kötüye kullanma” ve ”İşkence” suçlamasıyla Van Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Öte yandan HDP Van Milletvekili Tayip Temel, iddiaları Meclis’e taşıdı. Temel, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yanıtlanması istemiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: Rûdaw

Kürdistan ve Iraklı şahsiyet ve kurumlar Webby Ödülü alan Rûdaw'ı tebrik etti

Rûdaw Medya Grubu tarafından hazırlanan Korowai belgeseli dün gece ABD’nin New York kentinde düzenlenen törenle Webby Ödülü aldı. Bu küresel ödül nedeniyle Irak ve Kürdistan Bölgesi'ndeki medya, siyasi parti ve hükümet yetkilileri Rûdaw'ı tebrik etti.