Kürdistan Hükümeti Sözcüsü: Irak Hükümeti hazır değil

25-08-2023
Etiketler Türkiye Irak Kürdistan Bölgesi Hakan Fidan Peşawa Hewramani
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Hükümeti Sözcüsü Peşawa Hewramani, Türkiye heyetinin Irak ve Kürdistan Bölgesi’ne gerçekleştirdiği ziyaretin arkasında “olumlu ve ciddi bir” niyet olduğunu ifade ederek, “Uzlaşma bir diğer tarafında hazır bulunmasına ihtiyacı var, o da Irak hükümetidir. Dolayısıyla biz eğer bir anlaşma yapılacaksak üç tarafın da uzlaşmasına ihtiyaç vardır” dedi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ve beraberindeki heyet dün başkent Erbil’de üst düzey görüşmeler gerçekleştirdi.

Rûdaw’a konuşan Kürdistan Bölgesi Hükümeti Sözcüsü Peşawa Hewramani, Türk yetkililerin Erbil’deki temaslarının olumlu olduğunu ifade ederek, “Ziyaretlerinin arka planında sürecin yeniden başlaması için ciddi bir niyet olduğunu görüyoruz. Daha fazla Kürdistan Bölgesi’nin enerji sektörüne zarar vermemesi özellikle de petrol ihracatı”dedi.

Kürdistan’ın petrol ihracatının durdurulması hem Irak hem de Kürdistan’a maddi olarak ciddi zarar verdiğini ifade eden Hawramani, “Bu sürecin yeniden başlaması için teknik uzmanların da bu konu üzerinde konuşup değerlendirme yapması gerekiyor. Bugün yapılan görüşmelerden umutluyuz, hiçbir zaman da karamsarlık yaymak istemiyoruz” diye konuştu.

Kürdistan petrolünün Ceyhan boru hatından yeniden gönderilmesi için başkent Erbil’de yapılan görüşmelerde Irak yetkililerinin de olması gerektiğinin altını çizen Sözcü Hawramani, şunları söyledi:

“Uzlaşma bir diğer tarafında hazır bulunmasına ihtiyacı var, o da Irak hükümetidir. Dolayısıyla biz eğer bir anlaşma yapılacaksak üç tarafın da uzlaşmasına ihtiyaç vardır. Ancak Irak hükümeti buna hazır değildi. Enerji bakanının taraflar arasında uzlaşı sağlanması ve petrolün yeniden gönderilmesi için bu ziyareti gerçekleştirdi.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli