İlham Ahmed'den ENKS ofislerinin yakılmasına ilişkin açıklama

26-04-2024
Etiketler İlham Ahmed PYD Rojava Özerk Yönetimi ENKS
A+ A-

Haber Merkezi - Rojava Özerk Yönetim Dış İlişkiler Daire Başkanı İlham Ahmed, ABD’nin kınadığı ENKS ofislerin yakılmasına ilişkin yaptığı açıklamada "ENKS ofislerinin yakılmasıyla Özerk Yönetim'in hiçbir ilgisi yoktur" dedi.

24 Nisan'da Rojava’nın Kamışlo şehrinde Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) bünyesindeki muhalif partilerden PDK-S ve PYDK ofisleri silahlı gruplar tarafından ateşe verildi. ABD yakma olayını kınadı.

Özerk Yönetim Dış İlişkiler Dairesi Eşbaşkanı İlham Ahmed, ENKS ofislerinin yakılmasına ilişkin açıklama yaptı.

İlham Ahmed, ENKS ofislerinin yakılmasını kınadı.

"Suçlular cezalandırılmalı"

İlham Ahmed ayrıca, "her ne kadar bu olaylar tekrarlansa da Özerk Yönetim'in yetkili kurumlarının bu olayları takip etmesi, bu konuda soruşturma yapması ve suçluları cezalandırması gerekir" dedi.

İlham Ahmed, kendilerine yöneltilen suçlamaların asılsız olduğunu bildirerek şunları söyledi:

"Özerk Yönetim'i ENKS ofislerini yakmakla suçlamak gerçekle bir ilgisi bulunmamaktadır.  Özerk Yönetim bölgenin güvenlik ve istikrarını korumak için yoğun çaba harcadığı için tüm siyasi partiler hizmetlerden yararlanıyor."

Ne olmuştu?

Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS), Kamışlo’da muhalif partilerden PDK-S ve PYDK ofislerinin silahlı gruplar tarafından ateşe verildiğini açıklamıştı.

Kürdistan Demokrat Birlik Partisi (PYDK) ve Suriye Kürdistan Demokrat Partisi’nin (PDKS) Kamışlo ofislerinin silahlı gruplar tarafından ateşe verildiği bildirildi.

Açıklamada, Tirbespiye ilçesindeki PDKS ofisinin damında bulunan Kürdistan bayrağının da yakıldığı aktarıldı.

PDKS, yaptığı açıklamada, saldırıdan Demokratik Birlik Partisi’ni (PYD) sorumlu tuttu.

Rojava Asayişi ise ofislerin “bilinmeyen gruplar” tarafından yakıldığını ve olaylarla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı.

“Bu ilk değil”

Konu hakkında açıklama yapan PDKS Merkez Komite üyesi Nafi Abdullah, “Önceki akşam PYD’ye bağlı Devrimci Gençlik adlı grubun üyeleri Kamışlo’nun doğusundaki ofis binamızı ateşe verdi. Bunlar kötü eylemler ve Kürtler arasındaki uyuma değil, düşmana hizmet ediyor” dedi.

PYDK Sekreteri Fesla Yusuf da, Rûdaw’a yaptığı açıklamada, “Ofislerimize yönelik saldırılar ilk değil. Kısa süre önce Haseke’deki ofisimizi de yakmışlardı. Kamışlo ofisi ise ikinci kez yakılıyor” dedi.

Devrimci Gençlik’e işaret edildi

Yusuf dadaha önceki saldırıların da PYD’ye bağlı Devrimci Gençlik adlı grup tarafından yapıldığını belirtti.

ABD saldırıyı kınadı

ABD’nin Suriye Büyükelçiliği konuya dair açıklama yaptı.

X platformu üzerinden yapılan açıklamada “Kamışlo’da PDK-S’nin ofislerinin yakılmasını kınıyoruz. Kuzey Suriye’de siyasi partilerin ofislerine yönelik saldırılar durmalı ve sorumlular ortaya çıkarılmalıdır. Tüm tarafları, Suriye halkının isteklerini şiddete başvurmadan gerçekleştirmek için anlamlı söylemlerde bulunmaya çağırıyoruz” ifadelerine yer verildi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli