Almanya Savunma Bakanlığı: Peşmerge reform sürecini takip ediyoruz

27-10-2023
Etiketler Almanya Savunma Bakanlığı Peşmerge Kürdistan Bağdat Erbil IŞİD
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Rûdaw’ın sorularını yanıtlayan Almanya Savunma Bakanlığı, Erbil ve Bağdat'ın talebi üzerine Alman askerlerinin Kürdistan Bölgesi ve Irak'taki kalma sürelerini uzattığını bildirdi. Bakanlık ayrıca Peşmerge reform sürecini ve birleştirilme çalışmalarını da takip ettiklerini kaydetti.

Rûdaw’ın e-posta şeklinde gönderdiği soruları yanıtlayan Almanya Savunma Bakanlığı, uluslararası toplumun Bağdat hükümeti ve Kürdistan Bölgesi Yönetimi ile yakın koordinasyon içinde IŞİD’in yeniden canlanmasını önlemek için çalışmaya devam ettiğini kaydetti.

Bakanlık, Peşmerge Bakanlığı'nın reform sürecini ilgiyle takip ettiklerini fakat sürecin "bir takım zorlukla karşı karşıya olduğunu" belirterek, "reformların uygulanmasının sabır ve birkaç küçük adım gerektirdiğini" açıkladı.

Öte yandan Alman Federal Meclisi’nin Kürdistan Bölgesi ve Irak'taki yaklaşık 250 asker ve danışmanın görev süresini uzatmasına dair de bakanlık, talebin Erbil ve Bağdat’tan geldiğini belirterek "Irak federal hükümeti ve Kürdistan Bölgesi Hükümeti bu yıl Scholz'dan Almanya'nın Irak'ta kalmaya devam etmesi yönünde bir talepte bulundu" dedi.

Rûdaw'ın Almanya Savunma Bakanlığı’na gönderdiği sorular ve yanıtlar şöyle:

Rûdaw: Alman birlikleri neden Kürdistan Bölgesi'nde bulunuyor?

Almanya ve Avrupa'nın güvenliği, dünyanın diğer bölgelerinin istikrarıyla doğrudan ilişkili. Almanya açısından Irak, Ortadoğu'da önemli bir ülke. Bağdat ve Erbil ile yakın koordinasyon içinde olan uluslararası toplum, kendisine İslam Devleti adını veren bir terör örgütünün yeniden canlanmasını önleme hedefine doğru ilerlemeye devam ediyor. Bu hedefe henüz tam olarak ulaşılamamıştır. Bu nedenle Almanya, hem IŞİD'e Karşı Uluslararası Koalisyon'un uluslararası misyonu hem de NATO'nun Irak  misyonu çerçevesinde, esas olarak destek ve tavsiye sağlayarak Irak'a sivil destek sağlıyor ve askeri kapasitesinin geliştirilmesine yardımcı oluyor. Irak ve Kürdistan Bölgesi Yönetimi bu yıl Almanya'nın Irak'taki varlığını sürdürmesi yönünde Scholz'a talepte bulundu.

Rûdaw: Alman kuvvetlerinin Kürdistan Bölgesi'ndeki rolü nedir?

Kürdistan Bölgesi'nde bulunan Alman birlikleri ve danışmanları, çok uluslu bir danışma grubuna ve uluslararası tıbbi desteğe katılıyor. Ayrıca Alman silahlı kuvvetleri, askeri kampların yönetimi de dahil olmak üzere çok uluslu ortaklarımıza destek sağlıyor.

Rûdaw: Almanya, Peşmerge Bakanlığı'ndaki reformlara, Peşmerge güçlerinin birleştirilmesine ve bakanlığın bu yönde attığı adımlara nasıl bakıyor?

Biz de dahil herkes bu reform sürecini büyük bir ilgiyle izliyor. Ortaklarımızla yakın koordinasyon ve diyalog içerisinde bölge güçlerinin güvenliğinin ve kapasitesinin güçlendirilmesine katkıda bulunmak istiyoruz. Reform süreci bir takım zorluklarla karşı karşıya ve reformların uygulanması sabır gerektiriyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: Rûdaw

Irak Medeni Yasası, Hristiyan anne ve üç çocuğunu Müslüman olmaya zorluyor

Duhoklu Hristiyan anne, kendisi ve çocuklarının kimliklerini yenilemek için nüfus dairesine gittiğinde kayıtlara “Müslüman” olarak yazıldığını öğrendi. Irak Medeni Kanunu nedeniyle mağdur olan kadın, mahkemeye başvurdu.