KERKÜK – Kürt ve Türkmen çiftçiler bayramın ilk gününde de protestoya devam etti

28-06-2023
Etiketler Kerkük Irak Kürt Türkmen Çiftçi
A+ A-

Kerkük (Rûdaw) - Kerkük'teki Kürt ve Türkmen çiftçiler, Irak hükümetinin topraklarını kamulaştırmaya yönelik kararını protesto ediyor. Bayramın ilk gününde çadırda toplanan çiftçiler sorunlarının çözümü için kendilerine herhangi bir söz verilmediğini söyledi.

Irak Belediyeler ve Savunma Bakanlıkları heyetleri geçtiğimiz aylarda Kerkük’ün güneyindeki Tobzawa, Yayci, Tirkelan, Dibegtepe, Tasin, Gombitler ve Qazilyar köylerini ziyaret ederek halka buraların boşaltılması gerektiğini bildirmişti. Her iki bakanlık, söz konusu bölgede konut inşa edilesine karar verildiğini aktarmıştı.

Bu amaçla 29 gündür kurdukları çadırda protestolarını sürdüren yaklaşık 500 Kürt ve Türkmen çiftçi, Kurban Bayramının ilk gününde de taleplerini Irak hükümetine ulaştırmak için çağrı yaptı.

Rûdaw Kerkük muhabiri Hiwa Hüsameddin’e konuşan Sadık isimli öğretmen, topraklarının zorla kamuşaltırıldığını belirterek bu güne kadar da sorunun çözümü için Bağdat’tan bir söz alamadıklarını söyledi.

Sadık öğretmen, ““Maalesef Baas rejimi döneminde olduğu gibi topraklarımıza el konuluyor. Kürt partilere ve liderlere çağrımız bu tarihi ve milli davaya sahip çıkmalarıdır” dedi.

Protestocular, Irak hükümetinin Baas rejimi döneminde alınan ve topraklarını kamulaştıran kararın iptalini talep ediyor. Bağdat hükümeti ise söz konusu arazileri konut projeleri için kullanmak istiyor.

Mart ayı başlarında, Kerkük'ün güneyindeki Dakuk’ne bağlı bir köyde çiftçiler, 500 dönümlük tarım arazisinin “askeri karargaha” tahsis edilmesine karşı protesto düzenlemişti.

Kerkük’te özellikle 16 Ekim 2017 olaylarının ardından Kürt ve Türkmen çiftçiler sürekli engellerle karşılaşıyor. Kent dışından getirilen ithal Araplar tarafından topraklarının kullanılmasına karşı çıkan çiftçiler, zaman zaman güvenlik güçleri ile karşı karşıya kalıyor.

Kerkük, Irak anayasasının 140’ıncı Maddesi’ne göre “Tartışmalı (İhtilaflı) Bölgeler” içerisinde yer alıyor.

Tartışmalı Bölgeler, Irak’ta 1968'den 2003'e kadar iktidarda olan hükümetlerin politikaları nedeniyle idari ve demografik koşulları değişen bölgeleri kapsıyor.

2005’te kabul edilen Irak anayasasına göre, bu bölgelerin kaderinin 2007 yılı sonuna kadar 140. Maddeye göre üç aşamalı (normalleşme, nüfus sayımı ve referandumdan) adımlardan sonra belirlenmesi gerekiyordu. Ancak Irak hükümeti bu adımları uygulamaktan kaçındı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli