Topraklarına el konulan çiftçiler için Kürt liderlere çağrı

28-06-2023
Etiketler Fehmi Burhan Kerkük Kürt Türkmen Çiftçi
A+ A-

Kerkük (Rûdaw) – Kerkük’te Kürt çiftçilere ait arazilerinin zorla kamulaştırılmasına karşı hala ciddi bir adım atılmadığını belirten Fehmi Burhan, Kürt liderlerinden ortak bir tavır beklediklerini söyledi.

Irak hükümetinin Kerkük’ün güneyindeki köylerde Kürt ve Türkmen çiftçilere ait araziler üzerinde konut inşa etme projesine karşı tepkiler devam ediyor.

Bu amaçla 29 gündür kurdukları çadırda protestolarını sürdüren yaklaşık 500 Kürt ve Türkmen çiftçiyi ziyaret eden Kürdistan Bölgesi İdaresi Dışında Kalan Kürdistani Bölgeler Kurulu Başkanı Fehmi Burhan, burada bir basın açıklaması yaptı.

Sorunun çözülmesi ve Bağdat tarafından alınan kararın feshedilmesi için birçok girişimde bulunduklarını ve çaba harcadıklarını vurgulayan Burhan, şu ana kadar da bir sonuç alamadıklarını söyledi.

Kürt partilere ve liderlere seslenen Burhan, “Şimdi Kerkük ve Kürdistani bölgelerde yaşanan duruma karşı birlik olma ve ortak bir programla mücadele etme zamanıdır. Türkmen ve yerli Arap kardeşlerimiz ile birlikte haksızlığa maruz kalmış tüm taraflara destek olalım. Kürt siyasi liderliğini birlik olmaya çağırıyoruz. Önemli bir seçimle karşı karşıyayız. Kerkük ve halkını korumak için tek bir hedef için çalışalım" dedi.

Burhan, Irak tarafından 140. Madde kapsamına giren bölgeler hakkında alınan kararları takip etmek için bir komisyon kurulması önerisini yazılı olarak Kürdistan Bölgesi Başbakanı ve Yardımcısına ilettiklerini belirtti.

140. Maddeyi Uygulama Yüksek Kurulu Başkanı Hadi Amiri, 19 Haziran’da Irak Tarım Bakanlığı’na gönderdiği yazıda, Irak Bakanlar Kurulu’nun 2012 tarihli 29 sayılı kararını hatırlatarak, Baas rejimi tarafından alınan tüm kararların iptal edilmesini talep etmişti.  

Amiri’nin bu talebini olumlu karşıladıklarını hatırlatan Fehmi Burhan, “Bunu olumlu bir adım olarak kabul ediyoruz. Fakat tek başına bu kararın da sorunu çözmediğine inanıyoruz. İki önemli görevimiz var; birincisi Baas rejimi tarafından alınan kararların iptal edilmesi ve ikincisi de bunu kapsayan kararların hayata geçirilmesidir. Bu iki göre bölgeye daha fazla barış getirir ve hep birlikte oy verdiğimiz anayasanın uygun gördüğü çatı altında yaşayabiliriz” ifadelerini kullandı.

Kerkük Tarım Müdürlüğü 29 Mayıs'ta, kentin güneyindeki Dibagtepe ve Topzawa'daki arazilerin Irak ordusuna bağlı 11’inci Tugaya tahsis edilmesini öngören bir karar almıştı.

Kürdistan Bölgesi İdaresi Dışında Kalan Kürdistani Bölgeler Kurulu’ndan bir heyetin Kurban Bayramından sonra Bağdat’a gitmesi bekleniyor. Burhan, “Bağdat’taki Kürt partilerin grupları ve bakanlarımızla bu sorunu görüşüp çözüm için destek isteyeceğiz” dedi.

Kamulaştırılmak istenen 13 bin dönümlük arazi Tobzawa, Yayci, Tirkelan, Dibegtepe, Tasin, Gombitler, Qazilyar ve çevresindeki Kürt ve Türkmen köylere ait. Baas rejimi döneminde Kerkük'ün güneyindeki bu topraklar sahiplerinden alınarak Savunma Bakanlığı’na devredilmişti. Irak Belediyecilik ve Savunma Bakanları şimdi o dönemden kalma belgelere dayanarak bu arazilere el koymak istiyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli