İran'dan Rojhılatlı partilere ilişkin flaş açıklama

28-08-2023
Etiketler İran Rojhılatlı partiler Irak Kürdistan Bölgesi
A+ A-

Erbil(Rûdaw) – İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kenani, Rojhılatlı (Doğu Kürdistan) partilerin silahsızlandırılmasına ilişkin süreyi uzatmayacaklarını Irak ve Birleşmiş Milletler'e ilettiklerini açıkladı.

Sözcü Nasır Kenani Tahran’da düzenlediği haftalık basın toplantısında, Irak hükümetiyle varılan anlaşma gereğince muhalif grupların silahsızlandırılarak üslerini tahliye etmeleri ve Irak hükümetinin belirlediği kamplara taşınmaları gerektiğini söyledi.

Anlaşmanın uygulanması konusunda belirlenen sürenin 19 Eylül 2023 tarihinde sona erdiğini vurgulayan Kenani, bu süreyi hiç bir şekilde uzatmayacaklarını belirterek, bu konuyu Irak hükümeti ve Birleşmiş Milletler’e ayrıca ilettiklerini kaydetti.

İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi Sekreteri ile Irak Ulusal Güvenlik Müsteşarı 19 Mart 2023’te Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani başkanlığında Bağdat’ta bir toplantı gerçekleştirmişti. Toplantıda  Rojhılatlı partilerin Kürdistan Bölgesi’ndeki faaliyetlerinin sonlandırılmasını da içeren bir güvenlik protokolu imzalanmıştı. Protokol, iki ülke arasındaki sınırların güvenliğinin korunmasına ilişkin kararları içeriyordu.

İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri, 11 Temmuz’da yaptığı bir açıklamada Eylül ayına kadar silahsızlandırılmamaları halinde Kürdistan Bölgesi’nde kampları bulunan Rojhılatlı Kürt partileri “daha yoğun şekilde” hedef alacaklarını söylemişti.

İran Rojhılatlı siyasi partilerin Kürdistan Bölgesi’ndeki ailelerinin kaldığı kamplarını ve parti merkezlerini füzeler, kamikaze İHA’lar ile hedef aldı. İran, ayrıca Rojhılatlı birçok siyasi isime suikastlar düzenledi.

 

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: Başkanlık sitesi

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı ile yabancı ülke temsilcileri parlamento seçimlerini görüştü

Kürdistan Bölgesi Başkanlık Divanı ve Kürdistan Bölgesi Başkanlığı danışmanları Kürdistan Bölgesi'ndeki konsoloslar ve diplomatik temsilcileriylebir araya geldi. Görüşmede "Kürdistan'daki durum" ve Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların çözümü ele alındı.