Titanik’ten sağ kurtulan Bingöllünün hikayesi

07-04-2024
Etiketler Neshan Krekorian Titanik Kanada Ermeni Bingöllü
A+ A-

Haber Merkezi -  Bundan 111 yıl önce Kuzey Atlantik Okyanusu'nda batan ve bin 514 kişinin hayatını kaybettiği döneminin en büyük ve lüks yolcu gemisi olan Titanik’te sağ kurtulan Bingöllü bir Ermeni Neshan Krekorian daha sonra Kanada’ya yerleşti.

"Asla batmayacağı" iddia edilen lüks yolcu gemisi Titanik, 10 Nisan 1912'de 2 bin 224 yolcu ve mürettebatla New York'a gitmek üzere İngiltere'nin Southampton kentinden yola çıktı.

 Gemi, 15 Nisan 1912'de bir buz dağına çarptıktan sonra Kuzey Atlantik'in sularına gömüldü.

Kazada 1514 kişi yaşamını yitirdi, bunlardan bazıları buz gibi soğuk sularda donarak can verdi. Birkaç saat sonra kaza yerine ulaşan Carpathia gemisi 710 kişiyi kurtardı.

Gemideki Bingöllünün hikayesi

Titanik’te sağ kurtulanlardan biri de Bingöllü bir Ermeni olan Neshan Krekorian’dı.

Krekorian Titanik’te yolculuk yaptığı zaman henüz 20 yaşındaydı. Hayatta kalmayı başarın genç, daha sonra Kanada’ya yerleşerek yeni bir hayata başladı.

Radio Free Europe’ta (RFE), facianın 100’üncü yılı olan 2012’de Neshan Krekorian’ın Osmanlı İmparatorluğu’ndan Kanada’ya kaçış hikayesini anlatıldığı bir içeriğinde ona ait bir fotoğrafı yayınladı.

RFE’nin içeriğinde Bingöllü Neshan Krekorian'ın Kanada’ya yerleşmeye çalışırken Titanik faciasına tanık olması, torunu Van Solomonian’ın ifadelerine dayanılarak anlatılıyor.

20'li yaşlarının başında Osmanlı’nın azınlıklara karşı uygulamalarından kaçan Neshan, Atlantik Okyanusu’nun ötesinde yeni bir hayata başlamak üzere İngiltere’ye geçti. Oradan Kanada’ya ulaşmak için Titanik’ten üçüncü sınıf bir bilet satın aldı. Ancan Krekorian’ın hayatı, geminin batması üzerine sıra dışı bir hâl alıyor.

Neshan’ın torunu Van Solomonian, Neshan Krekorian’ın ülkeden ayrılışı ile ilgili şu ifadeleri kullanıyor:

“Babası, ülkeyi terk ederek Kanada’da yeni bir hayat kurmanın yollarını aramasını, nihayetinde kardeşlerini de yanına almasını umuyordu. Geride kalan iki küçük erkek kardeşi vardı. Büyükbabam, yaşadığı bölge olan Bingöl/Kiğı’dan dört yol arkadaşı daha bularak önce Cherbourg/Fransa’ya ulaşmayı ve tamamen şans eseri olarak Titanik’e binmeyi başardı.”

10 Nisan 1912’de Titanik yaklaşık bir hafta sürecek seferine çıktığında, Neshan da 3’üncü sınıf bilet sahibi 700 yolcudan biri olarak Cherbourg’tan güverteye bindi.

14 Nisan’ı 15 Nisan’a bağlayan gece yarısı Titanik, Kuzey Atlantik sularında bir buzdağına çarptığında 3’üncü sınıf yolcuların kurtarma botlarına ulaşabilmek için statüleri gereği çok küçük bir şansları vardı. Neshan Krekorian, 10 numaralı kurtarma botuna indirilişi esnasında atlayarak yaşamını kurtarmayı başardı.

Torunu faciayı anlattı

Solomonian’ın ifadelerine göre büyükbabası ve 3’ün sınıf bilet sahibi birkaç arkadaşı, buzdağına çarpıldığı an hissettikleri “sarsıntı”ya ve duydukları “donuk ses”e maruz kaldıklarında, bir kağıt oyunu oynamak üzere toplanmışlardı.

Solomonian, büyükbabasından dinlediği anları şöyle aktarıyor:

“3’üncü sınıf yolcular ile ilgili problem, o zamanki düzenlemelere göre bu yolcuların 1’inci ve 2’inci sınıflardan izole tutulması için kendi güvertelerinde kilitli olmalarıydı. Neshan ve birkaç kişi daha, üst güvertelere çıkabilmek için zincirli bir kilidi kırmak durumunda kaldılar. Büyükbabam 10 numaralı kurtarma botuna ulaşabildi. Bot indirilirken geminin kenarından botun üzerine atlayarak kurtulabildi.”

Kanada’ya yerleşti

Titanik faciasından kurtulabilen 710 yolcudan biri olan Neshan Krekorian daha sonra Ontario/Kanada’ya yerleşti.

Ontario’da General Motors fabrikasında çalışan Krekorian, Persape ile tanışarak bir aile kurmayı ve Solomonian’ın aktardığına göre yıllar içinde kardeşlerini de yanına getirmeyi başardı.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli